Bir süredir okuduğum en eğlenceli kitap “Zaman Haritası / The Map of Time”. Büyüleyici bir olay akışı ve hikaye kurgusu var. Kitap ilerledikçe yazarın ustalığı size ayrı bir tat vermeye başlıyor. İspanyol yazar Félix J. Palma her bölümün başında söz verdiği gibi muhteşem bir kitap yazmış.

zaman_haritasi

Bilim kurgu sever misiniz? Bilim kitaplarından bahsetmiyorum. O ayrı bir konu, hayal ile bilimin sınırlarında dolaşan kitaplardan bahsediyorum. Örneğin 1800lü yıllarda bir denizaltı hayal etmek bilim kurgudur. Bugün içinse o denizaltıdan bahsetmek bilimsel veya belgesel düzeydedir.

Bilim kurgunun beni heyecanlandırması bu yüzdendir. Bugün hayal olanın yarın gerçek olabilme imkanı. Bugün, “saçma sapan, olmaz öyle şey!” denen bir teorinin yarının gündelik hayatında “daha önce nasıl düşünememişler bunu” denmesi. Örneğin iki yüzyıl önce sadece havadan hafif balonlarla uçulabileceği düşünülürdü. Uçakların yapımını en çok geciktiren bu önyargıydı. Aerodinamik kanunların bulunması kanat tasarımlarının geliştirilmesini sağladı.

O harika bilimsel sıçrama zamanlarında Jules Verne kapıyı araladı. Pek çok kitabında Aya gidişi, denizaltıları, dünyayı saran bir bilgi ağını, uçan araçları, dünyanın merkezine gitmeyi kurguladı.

H. G. Wells Bunlar güzel, zaten çoğumuzun bildiği şeyler ancak “Bilim kurgunun Babası” diye anılan H. G. Wells gelince işin rengi değişti.
Müthiş atak bir hayal gücü bilim ile buluştu. “Zaman Makinası” adlı kitabında binlerce yıl sonra insan ırkının otobur ve yamyam etobur olarak ikiye bölüneceğini öngördü (dilerim olmaz) Ondan önce zaman makinesi kavramı bir roman içinde geçmemişti. Okurları yıllar süren bir heyecan dalgası sardı. Daha televizyon yok bugünkü araçlar yok ve sohbetlerde geleceğe gitmenin mümkün olup olmadığı tartışıldı. Sonraları H.G. Wells bugün için pek çok filmde izlediğimiz çılgın bir bilimadamı tarafından yaratılan genetik yapısı değişmiş insanımsı hayvanları anlatan “Dr. Moreau’nun Adası“nı yazdığında kıyamet koptu.

Hele ki “Dünyalar Savaşı” (Son zamanlarda uyarlanan filminde Tom Cruise oynadı hatırlayalım) toplumda korku dalgaları üretti çünkü radyoda Orson Welles kitaptan uyarlanan bir tiyatro oyununu tanıtmak için okunurken halk bunu haberlerin okunması olarak algıladı ve uzaylı işgalinin dünyayı sardığını düşündü.

H. G. Wells müthiş başarılı bir yazardır. Kendisine hep imrenmişimdir.
Unutmadan “Görünmez Adam“ı izlediniz mi ya da okudunuz mu? Onu da Wells yazdı. Bu aşırı üretken ve zeki adam sayısız kitap yazdı. Lütfen listeye bakın ve pek bilinmeyen ne hazineler orada duruyor inceleyin. (http://en.wikipedia.org/wiki/H._G._Wells_bibliography)

Peki gelelim sizlere önereceğim kitaba Zaman Haritası’na.

ZAMAN HARİTASI’NI NEDEN ÖNERİYORUM?

Tanıtım videosunu izleyelim.

Öncelikle kitap çok eğlenceli. 🙂 Kurgusu önce naif, saf hatta acemice görünüyor. Victoria Çağı İngilteresi zamanından kalma romantik akımın etkisindeki abartılı aşk hikayelerinden birisini okuyacağınızı düşünüyorsunuz. Ama sayfalar ilerledikçe, işin bu denli basit olmadığını görüyorsunuz. 1880lü yılların sonundaki endüstri devrimi ile hem toplumsal yaşayışı, hem çehresi değişen Londra’nın kesiti sizi çarpıyor. Sefalet, soyluluk, beş para etmediği düşünülen yaşamlar, pislik. Sokaklardaki gezi sürerken kendinizi bir Sherlock Homes hikayesi içinde görüyorsunuz. Bu sarsıcı dönüşüm yazara ilk saygınızı oluşturuyor. Sonra bazı okuduklarınızın bildiğiniz tarihe uymadığını fark ediyorsunuz. Emin olamıyorsunuz çok küçük detaylar.

İşte o anda müthiş bir kumpas başlıyor! Yazar sizi her bölümde bir başka kurgunun içine sokuyor. Neler gerçek, neler sahte?
Sizin kafanıza karşı, onun kafası ve sizinle okur olarak kesinlikle dalga geçmiyor ve saygılı. Ama bazen numaralarını yutan kahramanların ağzından inceden inceye size takılıyor. “Ne kadar safsın! Hemen da inandın anlattıklarıma.” dercesine. Burada şu anda gülüyorum. Gülümsememi durdurmam mümkün değil çünkü en az 3 kez aldatmayı başardı beni. 🙂

Peki şimdi siz “Hiçbir şeye inanmam öyleyse, aldanmayacağım” diye okumaya başlarsanız işiniz daha da zor. Çünkü tarihi karakterler işin içinde ünlü Fil Adam kahramanlardan birisi kısa süre görünecek ve H.G Wells evet yanlış duymadınız ünlü yazar da kahramanlardan birisi. Felix Palma bu tarihi figürü kullanmakta hiç sakınca görmemiş hatta neden torunları dava açmamış diyeceğiniz kadar çok özel yaşamına kadar  girmiş 🙂

Son bölümler ise size istediğiniz her şeyi vererek ve zaman yolculuğu üzerine daha önceki düşündüklerinizin çok ötesine öneriler sunarak bitiyor.

Dolayısıyla kitapta üç ana bölüm var diyelim. İlk bölüm bir aşk – polisiye gerilim zaman yolculuğu, ikinci bölüm daha safça çocukça bir aşk, büyük bir şirket Murray Zaman Yolculuğu Şirketi, Komutan Derek Shackleton ve üçüncü bölüm ise zamanın ünlü yazarları ile tadında bir bilim kurgu macerası. Hepsi de aynı çizgide her seferinde kitabı yeniden değerlendirmenize yol açan bir sırayla.

Kitap bittiğinde elimde tuttum ve macerayı geriye doğru yaşayıp hissettiklerimi düşündüm. Korku, insanı derinden etkileyen saf aşkın çarpıcılığı, bilimsel yaklaşım karşısında eriyen üçkağıtlar, eski zamanlarda yaşamışcasına derin ve kaliteli tarihi mekan ve insan tasvirleri, sokaklar, zamanın ruhu.

Bu kitabı duyurmalıyım dedim. Çünkü sıradışı.

Kitabın 18 yaşından büyüklerce okunması daha uygun olur çünkü cinayet romanı çözümleri sırasında ister istemez şiddet tasviri var. Ayrıca aşkı anlattığı ilerleyen bölümlerde bir kadın ve erkeğin yakınlaşmasının doğal sonuçlarına da kısaca değiniyor. 🙂 Zaten yazar “bu kitabı çocuklarına okuyan anneler dilerlerse  buraları sansürleyerek geçebilirler.” gibi notlar da eklemiş.

 KİTAPTA GEÇEN TARİHİ / ÜNLÜ KİŞİLER

Jack the Ripper (Karındeşen Jack ), Mary Jane Kelly , H. G. Wells , Joseph Merrick (Fil Adam), Nicola Tesla , Henry JamesBram StokerHugo GernsbackEdgar Allan PoeJules VerneLumiere BrothersGeorge PalRod TaylorGiovanni SchiaparelliPercival LowellGalileoKarl GaussJuan de GrijalvaSpring-heeled Jack

  

 FELİX J. PALMA

felixjpalma_051012_1349447352_18_

1968 doğumlu İspanyol yazar Felix J. Palma aynı zamanda edebiyat eleştirmeni ve köşe yazarı.
Yazarın Facebook sayfasında (https://www.facebook.com/FelixJPalma) kitaplarında bahsettiği konuların pek çok resmi de bulunuyor. (İspanyolca)

 KİTABI INTERNETTEN SATIN ALMAK İÇİN

http://www.dr.com.tr/kitap/zaman-haritasi/felix-j-palma/edebiyat/roman/dunya-roman/urunno=0000000415658

 

ZAMAN HARİTASI KÜNYE

Sayfa Sayısı: 532
Baskı Yılı: 2012
Dili: Türkçe
Çeviren: Enver Gürsel
Yayınevi: Koridor
ISBN: 978-605-4629-22-0
Özgün Adı: El Mapa Del Tiempo (The Map of Time) 2008

rod-taylor-time-machine

“Kırık bir kalbi iyileştirmek için zamanı tersine çevirir miydiniz? Her şeyden çok sevdiğiniz insanın öldürüldüğünü bilseydiniz ve intihardan önceki tek seçeneğiniz zamanı tersine çevirip bu cinayeti önlemek olsaydı, dünyanın akışını değiştirme pahasına bunu yapar mıydınız? Veya yaşadığınız zamandan çok sıkılıyor olsaydınız ve bir başka zamanda ve boyutta aşık olma ihtimaliniz olduğunu öğrenseydiniz, bu zamana gider miydiniz? Ya da bir dedektif olsaydınız ve gelecekten gelen birinin sizin zamanınızda işlenen cinayetlerden sorumlu olduğunu öğrenseydiniz, onu tutuklamak üzere geleceğe gider miydiniz? Zaman dokusundaki parçalanmalarla başınızın döndüğünü hissedecek, kendinizi alternatif dünyalar ve olasılıklar girdabında bulacaksınız. Şaşırtmacalarla dolu, tarihin yazılmış ve yazılmamış sayfaları arasında kaybolmanızı sağlayacak, aşk ve gerilimin sarmaşık gibi birbirine dolandığı, mantığınızın sınırlarını zorlayacak benzersiz bir başyapıt.

Eleştirmenler tarafından çağımızın en özgün ve geleceği en parlak yazarlarından biri olarak gösterilen Félix J. Palma kitaplarıyla yüzden fazla ödüle layık görülmüştür. Zaman Haritası otuzdan fazla ülkede yayınlanmış ve ona yüksek prestijli Ateneo de Sevila XL Ödülünü getirmiştir.

“Baştan sona bir mucize…Bir başyapıt.” / Que Leer

“Hem şaşırtıcı hem olağanüstü. Hem büyüleyici hem de dahiyane. Felix J. Palma yalnızca güzel bir kitap yazmakla kalmamış aynı zamanda mantık sınırlarını zorlayan bir konuda eşsiz yeteneğini gözler önüne sermiş.” /M.J. Rose

“Çağının ötesinde bir okuma zevki sunuyor.” / The Washington Post

“Bu harika yolculuğa çıkanlar… ödüllendirileceksiniz.” / Booklist

“Felix Palma kurgu yaratmada benzeri görülmemiş bir yeteneğe sahip.” / Kirkus Reviews

“Merak uyandırıcı bir gerilim.” / Publishers Weekly”

palma felix j

Yazarın Başka Kitabı Var mı?

Evet var! Heyecanla dilimize çevrilmesini bekliyorum. İsmi “The Map of The Sky / Gök Haritası” Bakalım hangi yayınevi elini çabuk tutup basacak.

Okuduğum kadarıyla bu yazıda bahsettiğim kitabın devamı niteliğinde değil ama yine de aynı atmosfere sahip olduğundan  yazar bir üçleme olarak sunuyor.

The Victorian trilogy / Victoria Devri Üçlemesi  dediği bu serinin okuma sırası:
1) Zaman Haritası
2) Gökyüzü Haritası
3) Henüz yazıyı yazdığımda yayınlanmamıştı.

İspanyolca basılmış diğer kitapları http://www.felixjpalma.com/obra

the_map_of_sky

 

YAYINEVLERİNE ÖNEMLİ ELEŞTİRİ

Sevgili dostlar böyle seçme eserleri bastığınız için çok mutluyum ama -affınıza sığınarak- neden bu kadar berbat kapak tasarımları?
Lütfen dünyadaki baskı örneklerene bakın, bir de bizdekine. Tamam, elbette ki içi önemlidir bir kitabın, kapağı ile değerlendirmek çok okuyanların yapacağı br şey değildir.

Ama lütfen dostlarım, günlük hayatta nasıl saçımızı tarıyor, dişlerimizi fırçalıyor, ayakkabılarımızı boyuyor, makyaj yapıyorsak (kadınlar için) yani dış kapağımızı cilalıyorsak, bir kitabın kapağı da bari orijinali ile aynı olsun.

İşte aşağıdaki kapaklara bir bakın lütfen, bir de bizde basılan kapağa bakın. İnsan hangisini kütüphanesine koyup keyifle seyretmek ister?

kapaklar_zaman_haritasi

Görsel Kaynak: http://www.laespadaenlatinta.com/2012/02/libros-recibidos-el-mapa-del-tiempo-el.html

zaman_haritasi_turkce_kapak

Türkiye’de basılan kapak.

Kaynakça:

Kitabın Yazarı Felix J. Palma Resmi Sitesi
http://www.felixjpalma.com/

Wikipedia’da Felix J. Palma
http://en.wikipedia.org/wiki/Felix_J._Palma

Yazar Felix J. Palma Resmi Facebook Sayfası
https://www.facebook.com/FelixJPalma

Murray Zaman Yolculuğu Şirketi Tanıtım Broşürü

Zaman Haritası | The Map of Time
http://en.wikipedia.org/wiki/The_Map_of_Time

KİTABIN RESMİ SİTESİ
http://www.mapoftimebook.com/

Yazarla Röportaj
http://blog.booktopia.com.au/2011/06/23/felix-palma-author-of-the-map-of-time-answers-ten-terrifying-questions/
http://upcoming4.me/news/book-news/story-behind-the-map-of-the-sky-by-felix-j-palma

Temsili Zaman Makinesi

H.G. WELLS
http://en.wikipedia.org/wiki/H._G._Wells  (İngilizce)
http://tr.wikipedia.org/wiki/H._G._Wells   (Türkçe)

http://en.wikipedia.org/wiki/The_Time_Machine
http://en.wikipedia.org/wiki/The_War_of_the_Worlds
http://en.wikipedia.org/wiki/The_Invisible_Man

H.G Wells Tüm Eserleri
http://en.wikipedia.org/wiki/H._G._Wells_bibliography



EPOSTA ABONELİĞİ İÇİN

Aşağıdaki formda e-posta adresinizi yazın, gelen e-postaya onay verin.


https://suleymansonmez.substack.com/
E-posta aboneliği için e-posta adresinizi eklemeniz, aşağıdaki konuları anlayıp izin verdiğiniz anlamına gelir.
Lütfen okuyunuz. Temel olarak, siteden (Güneşin Tam İçinde) ve yazardan (Süleyman Sönmez) e-posta bülten almaya izin vermek anlamını taşır. Bu iznin temeli: okunacak yazılar, izlenecek videolar, dinlenecek podcastlar, fotoğraflar, tanıtılacak ürün, kitap, site, uygulama, yapay zeka, eğitim, gezi, teknoloji, anket gibi içerikler ve kampanyalar olabilir. Bültenin içeriğinde, bülten sponsorunun ürün ve hizmetine ait bilgi, link ve banner yer alabilir. Bülten e-posta sistemi substack isimli dünyaca çok bilinen, güvenilir e-posta sistemi tarafından gönderilir. E-postalar yeni bir e-posta dağıtım sistemine geçmek dışında üçüncü şahıs ve şirketlerle paylaşılmaz. İşleyiş gereği yurtiçi ve yurtdışındaki server sistemlerinden hizmet verilebilir. Spam gönderilmez. İstediğiniz noktada, tek adımla her e-postanın en altındaki "Unsubscribe" seçilerek üyelikten çıkılır ve siz tekrar e-posta abonelik formuyla veya bülten sayfasında üye olana dek yeni e-posta almazsınız. İlginiz için teşekkür ederiz.


10 YORUMLAR

  1. Bir eleştiride ben yapmak istiyorum. Kitabın kapağını geçtim bari ekitap versiyonunu da çıkarsaydınız da bizde güzel güzel tabletimizden okusaydık.

  2. Enes, kesinlikle haklısın artık anında okumak isteyen insanların, e-kitap okuyucuların iPad gibi tablet ortamlarda hatta cep telefonu ile yollarda, metrolarda kitap okuyanların çağı. Ben bir kitaba dokumayı çok severim ama dijital olarak da kitap okuyorum.

    Yayınevleri dijital kitap satışlarını daha öne çıkarmalı.

  3. Ben artık kitapları mümkün olduğunca tabletimden okuyorum. Yaklaşık 5bin matbu kitabım var ama tabletten okumak daha pratik geliyor. Ekitaptan direk notları worde atabiliyorum. Notları kategorilendirebiliyorum. Fişleme sistemini çok pratik bir şekilde elektronik ortamda oluşturuyorum.

    Hatta benim için önemli olan bir çok kitabı kendi imkanlarımla epub formatına çevirdim.

    Yayınevlerinden şöyle bir kampanya bekliyorum 🙂 Matbu kitabı getir ekitap’ı götür 🙂 Elimdeki 5bin kitabın hepsini epub ile değiştirmeye hazırım 🙂

  4. Bu arada Enes, sen evi kütüphaneye çevirmişsin 🙂 5 bin kitap güzel bir rakam. Bende şu anda bin küsur kitap ve dergi ya vardır ya yoktur. Çok dağıttım arkadaşlarıma. Evde en çok sevdiklerimi tutmaya başladım.

  5. tesadüfen rastladım sitenize Zaman Haritası kitabını mutlaka okumak istiyorum yazınız için tşk

  6. Gerçek olamayacak olanın hayal edilemiyeceği söylenir, bu açıdan baktığımda bilimkurgu eserleri bana geleceğin bilimsel buluşlarının fragmanı gibi geliyor ve bu düşüncenin de etkisiyle bilimkurgu türünü çok seviyorum. Tavsiyeniz okuma listeme girdi bile..

SİZİN DÜŞÜNCENİZ NEDİR?

Yorumunuzu yazınız
İsminizi Yazınız