Yapay zekaları yöneterek hazırladığım çocuk masalı videosunun aşamalarını buraya ekliyorum. Ülkemizde de bu yeni teknolojinin yayılması, zamana ayak uydurmamız için bir katkım olursa ne mutlu.
Önce bu yazının konusu olan videoyu izleyelim.
(Mümkünse tam ekran ve geniş bir ekranda monitör, TV gibi izleyin.)
Senaryo, görseller ve seslendirme
Adım 1: SENARYO
Senaryo. Bendeniz zaten roman ve hikaye yazarıyım, hemen başlayıp yazabiliyorum. Ama süreci böyle yürütmek istemedim. Herkes gibi yapalım.
Önce ona yazmayı öğretmeliydim. ChatGPT yapay zekasına nasıl bir öykü istediğimi anlattım.
ChatGPT hakkında bilginiz yoksa yazdığım sade ve kolay anlaşılır rehberi okuyup gelebilirsiniz. https://www.gunesintamicinde.com/chatgpt-odevleri-hazirlamak-icin-yeni-bir-yol-mu-yapay-zekada-bir-devrim-mi/
İlk yazdığım masal talebi aşağıdaki cümleydi ve onlarca ek cümle yazmam gerekti.
(Lütfen gelip İngilizcesinde hataları bulmaya çalışmayın. Konu o değil. Canımın istediği her kelimeyi karman çorman yazıp sohbet edip gelişmesini sağladım)
“Please write about a dragon story for children with dialogues. Age 7. For children book. Some characters are good. Two characters are bad. Golden, magical powers, funny words, riddles”
Ve insan olmasa da “lütfen/please” demeyi uygun buluyorum. Bu sizin kişiliğinizi korumak için. Bir gün robotlar çevremizde çoğalınca, acımasız kullanıcılara dönüşmemek için. Bunun için de teknoloji ve psikoloji hakkında bir makale yazmıştım. Sonra bakarsınız.
https://www.gunesintamicinde.com/cek-elini-o-robottan/
Yapay Zeka yazdıkça ekler yaptırdım, senaryoda bulunması gereken öğeleri sabırla düzelttim.
Saatler sürdü öyküyü istediğim hale getirmek. Altta bir örnek var.
Adım 2: GÖRSELLERİ OLUŞTURMAK
Görseller için midjourney çok bilinen bir yol. Ama daha kullanışlı bir yol var. Canva.
Canva’da yapay zeka ile yazarak tarif ederek görsel oluşturma bölümünde, İngilizce yazıp tüm karakterleri arka planları tarif ettim.
Onlarca ejderha, Kral, Kraliçe, şato çizdirdim sonra seçtim.
Adım 3: VİDEO
Profesyonel düzeyde Adobe Premiere uzmanıyım. Bu kabiliyetimi kullanmadım.
Yine ortalama bir insan gözüyle Canva video kalıbı ile kendi grafik tasarım bilgimle video sayfa şablonunu yaptım.
Arka planları bulanıklaştırıp üstüne karakterleri, açılan parşömen ruloyu, uygun bir fontu ekledim. Görselleri de yerleştirince işin iskeleti büyük oranda bitti.
Video haline getirdim.
Adım 4: SESLENDİRME
Bir başka yapay zekada her diyalogu seslendirme yaptırdım. Paragrafları ayrı MP3 ses dosyası olarak indirdim ve videoya ekledim. Yazıdan ses elde etme için çok uygun araçlar var. Şu makalede işinize yarayacak araçları yazdım.
SONUÇ VE ÖZET:
Çocukluğumdan beri hayal gücüm vardı yanımda keşke birileri, grafiker, ressam, yönetmen vb bir ekip olsa diyordum, artık var 😀
Bu öyle bir şey ki, yapay zeka prompterlık diye meslek türedi, kitapları çıktı, iş ilanları var freelancer alanda. Çok hızlı gelişiyor olay.
Sadece çocuk masalı gibi bakmayın olaya. Anlatacak hikayesi olan herkes için çok büyük bir gelişim bunlar.
Elbette çok kısa sürede tarifle videolar yapmaya başlayacağız. Şimdi de var ama istenen kalite için zaman gerekiyor.
Bu yazıyı kaynak belirterek ve ismimi ekleyerek sosyal medyada paylaşabilirsiniz.
https://www.gunesintamicinde.com/yapay-zeka-ile-cocuklar-icin-sesli-video-masal-yaptirmak/
Süleyman Sönmez
www.suleymansonmez.com
Blog: www.gunesintamicinde.com
Yazdığım romanlar:
https://www.gunesintamicinde.com/suleyman-sonmezin-yazdigi-kitaplari-nasil-okursunuz/
MAYIS 2024 OPEN AI – CHATGPT-4o BÜYÜK BİR GELİŞMEYİ DUYURDU
ChatGPT-4o | Yapay Zeka, Seni Görüyor, Duyuyor, Eğitiyor, Şarkı Söylüyor
EPOSTA ABONELİĞİ İÇİN
Aşağıdaki formda e-posta adresinizi yazın, gelen e-postaya onay verin.E-posta aboneliği için e-posta adresinizi eklemeniz, aşağıdaki konuları anlayıp izin verdiğiniz anlamına gelir.
Lütfen okuyunuz. Temel olarak, siteden (Güneşin Tam İçinde) ve yazardan (Süleyman Sönmez) e-posta bülten almaya izin vermek anlamını taşır. Bu iznin temeli: okunacak yazılar, izlenecek videolar, dinlenecek podcastlar, fotoğraflar, tanıtılacak ürün, kitap, site, uygulama, yapay zeka, eğitim, gezi, teknoloji, anket gibi içerikler ve kampanyalar olabilir. Bültenin içeriğinde, bülten sponsorunun ürün ve hizmetine ait bilgi, link ve banner yer alabilir. Bülten e-posta sistemi substack isimli dünyaca çok bilinen, güvenilir e-posta sistemi tarafından gönderilir. E-postalar yeni bir e-posta dağıtım sistemine geçmek dışında üçüncü şahıs ve şirketlerle paylaşılmaz. İşleyiş gereği yurtiçi ve yurtdışındaki server sistemlerinden hizmet verilebilir. Spam gönderilmez. İstediğiniz noktada, tek adımla her e-postanın en altındaki "Unsubscribe" seçilerek üyelikten çıkılır ve siz tekrar e-posta abonelik formuyla veya bülten sayfasında üye olana dek yeni e-posta almazsınız. İlginiz için teşekkür ederiz.