Rüya pazarlamak günün konusu. Bu yazıyı iki yazar yazıyoruz. Ben Süleyman Sönmez ve arkadaşım Aykut Karaalioglu İşte başladım (Süleyman).
Rüyalar hep dünyanın en heyecan verici çıkış kapıları olarak kabul edilmiştir. Eski Mısır’da “ka” denilen rüya bedenle seyahat edilebileceğine inanılırdı. Tibet ve Hindistan kültürlerinde de astral gezi ile anlatılan rüyalara hakim olmaya aslında rüya dünyasına giriş demek daha doğru.
Popüler kültürde ise en bilinen rüya örneği Freddy korku flmidir. Freddy serisinde diğer insanların rüyalarına girebilen bir kötü karakter olarak jilet gibi pençesi ve çirkin suratıyla gerçek bir kabus canlısıydı. İnsanlar onun karanlık hayalgücünün ürünü olan dünyalardan bir türlü çıkamıyor tam uyandım sandıklarında yeni bir rüya katmanında uyanıyorlardı.
Eski kıtalardan Avustralya ise rüya ve paylaşılan rüyalar üzerine tüyler ürpertecek kadar çok sözlü geleneğe ve beyaz insanların anlatımlarına sahiptir.
Bir şekilde Aborjin halkı başkalarının rüyalarına girip bir haberi verebilirler inanışa göre.
Suyun rüyası dedikleri devasa kayanın çölün ortasında haç yerleri olmasına karşın aynı şekilde okyanus içinde tıpatıp aynısının yakın zamanda bulunmul olması bile yine rüya dünyasının şaşırtıcı bir sonucudur.
Rüyalar herkes için özeldir. Ama Batı’da modern Freudcu psikanaliz için bilinçaltının mesajları olarak görülen rüyalar farklı anlamlar taşır. Sadece Carl Jung ortak bir bilinçaltının sinyallerini veren kitaplar yazmıştır.
Kutsal kitaplar için de rüyaların dili vardır eğitimli bir insan bunu kolayca çözeblir. Örenğin Yusuf peygamberin firavunun rüyasını yorumlaması ve o rüyaya çözüm getirmesi gibi.
Anadolu’da ise rüyada ölmüş kişiyi görmek veya başı sıkışan bir yakını görmek çok çok gündeme gelen halk için tanıdık bir öğedir.
Kısacası paylaşılan rüyalar aslında bu dünyanın da paylaşılan bir rüya olduğu duygusunu getirir.
Yine popüler kültüre dönersek rüya üzerine çalışan gizemciler ve rüya göremeyen insanların dramları sıkça işlenmiştir.
Örneğin Kayıp Çocuklar Şehri çekim tekniği dekorlar ve hikayenin anlatım diliyle çarpıcı şekilde rüya göremediği için çocukların rüyalarına ortak olmak isteyen bir çılgın bilimadamını anlatır. Elbetteki çocuklar bu denli gerginlik içinde sadece kabus görmektedir.
Çizgiroman dünyasında ise müthiş bir sayıyla paylaşılan rüyalar konusuna giren Martin Mystere, birgün Avustralyalı Aborjin dostunu gündüz vakti bir anlık dalarak görür ve rüyaların karışacağını anlatır. Gerçekten de ertesi gün dünyayı saran bir kaos başlar insanların en gizli hayalleri fantazileri ve emelleri en yakınları tarafından görülüp şahit olunur normalde hiç tanışmayan insanlar rüyalarda ansızın tanışırlar ve rüyalar tekrar ayrılana dek müthiş bir macera sürer gider 🙂
Evet benden bu kadar sözü Aykut’a bırakıyorum 🙂
Evet buraya kadar süper bir geçmişten günümüze kadar rüyanın serüvenini dile getirdi Süleyman. Bense rüyanın geleceğini anlatmaya çalışacağım. Özellikle rüyalar nasıl bir şekilde ticari mantığa dönüşebilir, ya da rüyalarımız üzerinden nasıl para kazanabiliriz.
Rüya dediğimiz süreç kişiden kişiye değişse de özellikle, 6-8 saat süren güzel bir zaman dilimi. Özellikle prime time dediğimiz vakitler ise gecenin ortası dediğimiz saat 3-5 bu vakitlerde herkes ama herkes uyur;)) (yanı benim dışımda;0))
Özellikle bu 2 saatlık prime time kişilerin kişisel ilgi alanlarına göre kiralanabilinir, ya da 1 yada 2 yıllık bonservis ücretleri ödenenerek bir şirket yada bir firma için çalışabilir :)))
Örneğin: rüyanızı Nike için kiralatırsanız, Nike gerçek hayatta da size sponsor olacak, yıllık spor kıyafetleriniz Nike tarafından karşılanacak (tek bir şartla Nike pijamalarla uyuyacaksınız;) rüyanızda ise Nike’nın yeni çıkacak olan spor ayakkabısına kiralayacaksınız. Tabii ki bu dönüşümlü olarak Nike’ın yeni ürünleri değiştikçe rüyalar değişecek.
Tabi ki 6-8 saatlık rüya boyunca, çok popüler olur da rüyalar aleminde tanınan bir rüya sahibi olursanız. Kim bilir hangi rüya dizisı, yada filmde başrol teklifi de alabilisiniz.?
Yazarlar:
Aykut Karaalioğlu
www.networkgenci.com
Süleyman Sönmez
http://www.gunesintamicinde.com
EPOSTA ABONELİĞİ İÇİN
Aşağıdaki formda e-posta adresinizi yazın, gelen e-postaya onay verin.E-posta aboneliği için e-posta adresinizi eklemeniz, aşağıdaki konuları anlayıp izin verdiğiniz anlamına gelir.
Lütfen okuyunuz. Temel olarak, siteden (Güneşin Tam İçinde) ve yazardan (Süleyman Sönmez) e-posta bülten almaya izin vermek anlamını taşır. Bu iznin temeli: okunacak yazılar, izlenecek videolar, dinlenecek podcastlar, fotoğraflar, tanıtılacak ürün, kitap, site, uygulama, yapay zeka, eğitim, gezi, teknoloji, anket gibi içerikler ve kampanyalar olabilir. Bültenin içeriğinde, bülten sponsorunun ürün ve hizmetine ait bilgi, link ve banner yer alabilir. Bülten e-posta sistemi substack isimli dünyaca çok bilinen, güvenilir e-posta sistemi tarafından gönderilir. E-postalar yeni bir e-posta dağıtım sistemine geçmek dışında üçüncü şahıs ve şirketlerle paylaşılmaz. İşleyiş gereği yurtiçi ve yurtdışındaki server sistemlerinden hizmet verilebilir. Spam gönderilmez. İstediğiniz noktada, tek adımla her e-postanın en altındaki "Unsubscribe" seçilerek üyelikten çıkılır ve siz tekrar e-posta abonelik formuyla veya bülten sayfasında üye olana dek yeni e-posta almazsınız. İlginiz için teşekkür ederiz.
Rüyaların kontrol edilebilir olduğunu, yıllar önce Robert E. Ornstein ‘ın kitaplarının birinde okumuştum. Doğu’da bazı kültürlerde bu eğitim çocukluktan itibaren verilmeye başlanıyormuş. Carlos Castaneda ise Toltec kültüründeki bilgi edinme yönteminin neredeyse tamamen rüyalar üzerine kurulduğunu bize göstermiştir. Tabi buralarda adı geçen rüyaların sıradan insanın gördüğü rüyalarla ilgisi yok ama başlangıç noktası orası tabiki. Aslında baştan rüyaları da birkaç gruba ayırmak sanırım yerinde olacaktır..
Hocam güzel bir makale yazmışsın teşekkürler.
Başlığı okuduğumda daha farklı bir yazı beklemiştim rüya kitaplarından para kazananlarla igilidir diye düşünmüştüm umduğumdan farklı ama çok iyi ve ilgi dolu bir yazı olmuş tebrikler.