Dün stajyer öğretmenlerimizden tesadüfen öğrendiğimde, yüzümdeki gülüşü görmenizi isterdim. 🙂 Son zamanların en harika gündelik bilgisayar tiyosunu aldım desem yeridir. Düşünün, en sevdiğiniz programlar USB Flash Diskinizde, taşınabilir harddiskinizde, I-Pod’unuzda hatta fotoğraf makinenizde(!) sizinle geliyorlar ve kurulum gerektirmeden her yerden kullanabiliyorsunuz.

portableapps.jpg


BEDAVA, GÜVENİLİR, HIZLI, AZ KAYNAK HARCAYIP ÇOK İŞ YAPAN PROGRAMLAR,
AÇIK KAYNAK KOD (GNU)

Giriş bölümünde belirttiğim gibi olay şundan ibaret; hepimizin ihtiyaç duyduğu temel bilgisayar programları var. Mesela Nero ile CD / DVD yazmak, virüslerden korunmak, gelen e-maillerimizi okumak, yazı yazmak, Internette gezinmek, Excel’le hesap yaptırmak, Word’le yazı yazdırmak, Photoshop’la resimler, fotoğraflar üzerinde oynamak ve çizmek ….

Peki bu programların ücretsiz alternatifleri var mı? Evet, tıpatıp aynısı olmasa da, yapmak istediklerimizin %70-%80’ini içeren tamamen ücretsiz yazılımlar bulunuyor. Bunlar neden ücretsiz? Çünkü hayırsever programcılar dünyada herşeyin parayla satılmasını istemiyor. Dünyanın ve bilginin elit bir kesimde kalmasını istemiyor. Bir kısmı ise bir programın gerçekten nasıl çalıştığını herkesin görmesi gerektiğini, içindeki kodların açık olması gerektiğini savunuyor ki haklılar. Bir çok yazılımın sizinle ilgili bilgileri çaktırmadan toplayıp Internet üzerinden gönderdiği gerçek. Böylece bu programcı grupları en çok istenen yazılımların ücretsiz benzerlerini hiç bir gayretten kaçınmadan adları bile bilinmeden, fedakarca yapıyorlar. Her program için yüzlerce binlerce programcı emek harcayıp ekler yapıyor. Şu an okuduğunuz bu siteyi oluşturan WordPress bile böyle ücretsiz bir web sitesi oluşturma yazılımıdır. Kendilerini saygıyla selamlıyorum.

Biri sonunda diyor ki, “Bu ücretsiz yazılımları Windows’ta kurmaya gerek kalmadan bir paket haline getirsek ne olur?” Harika olur deniyor. İlk önce ücretsiz ve çok işe yarayan yazılımlar toplanıyor. Sonra sistemi bir bütünlüğe eriştirmek için menü sistemi düşünülüyor.

Yani siz taşınabilir harddiskinizi, mp3 playerinizi, USB Flash diskinizi taktığınız an, otomatik olarak bir pencere açılıyor, hangi programı kullanmak istediğinizi soruyor.

PAKETTE ŞU AN HANGİ PROGRAMLAR VAR?

Geliştirme

  • Nvu Portable & KompoZer Portable – Nvu web editorü
  • XAMPP – Apache, mySQL, PHP, phpMyAdmin ve daha fazlasını içeren paket

Oyun

  • Sudoku Portable – Sudoku Oyunu

Grafik, Resim Düzenleme İzleme Yazılımları

  • GIMP Portable – Foto ve Resim Editörü

Internet

  • FileZilla Portable – Tüm özelliklere sahip FTP ile sitelere erişiminizi sağlayan program
  • FireFTP Extension (Firefox için) – Ftp işlemleri için bir kaç işlemi Firefox web gezgini ile yapmanızı sağlayan eklenti
  • Gaim Portable – Anlık ileti programları mesela MSN Messenger, AOL, Yahoo Messenger gibi tüm ağlardaki tüm dostlarınızla kontak kurmanızı sağlayan chat programıdır.
  • Miranda IM Portable – chat with AOL, MSN and Yahoo users in a customizable interface
  • Mozilla Firefox, Portable Edition – Ödüllü, güvenliği yüksek ve süratli web browser
  • Mozilla Thunderbird, Portable Edition – Outlook benzeri posta kutularınıza bağlanıp maillerinizi okumanızı sağlayan yazılım
  • Nvu Portable & KompoZer Portable – Kullanımı kolay web sayfası editörü
  • PuTTY Portable – Hafifletilmiş sürüm telnet ve SSH client yazılımı
  • Sage Extension (Firefox için ) – Tam özelikli bir RSS okuma eklentisi Firefox içindir.

Müzik ve Video

  • Audacity Portable – Basit bir ses işleme editörü ve ses kaydedici
  • VLC Media Player Portable – En yaygın formattaki video ve ses dosyalarını oynatan yazılım.

Ofis Uygulamaları

  • AbiWord Portable – Microsoft Word dosyaları ile uyumlu yazı yazıp okumanızı sağlayan program
  • Lightning Extension (Thunderbird) – Gündelik iş ve hayat programlamanız için takvim ve görev yöneticisi Firefox içindir.
  • Mozilla Sunbird, Portable Edition – Takvim ve görev yöneticisi tanıdık arayüzüyle
  • Mozilla Thunderbird, Portable Edition (Address Book) – Adres defteri, gönderileceklerin e-mail adresleri ve diğer sistemlerden e-mail alıp verebilme fonksiyonları
  • OpenOffice.org Portable – Open Office, Microsoft Office ile uyumlu dosya üreten, en geniş ve ücretsiz kelime işlem, sunum, hesap çizelgeleri paketidir. Hemen hemen bir çok şeyi ücretsiz aynen yapabilirsiniz.
  • Sumatra PDF Portable – PDF okuyucu

İşletim Sistemi

  • Mac-on-Stick – Mac OS Classic 7 çalışabilir işletim sistemi.

Ek Araçlar

  • 7-Zip Portable – Zip dosyaları ile dosyaları sıkıştıran ve açan yazılım.
  • ClamWin Portable – Antivirus programı
  • KeePass Password Safe Portable – Bir çok parolanızı saklayan tek merkezi parola yöneticisi
  • PortableApps.com Backup – Bu yazılımlarla gelen yedekleme yazılımı.
  • PortableApps.com Menu – Bu yazılımlarla gelen bir başlangıç menüsü programı.

NELER SAĞLAR?

Gittiğiniz yerde program olmadığı için eliniz kolunuz bağlı kalmaz. Size en çok gerekecek yazılımları yanınızda taşırsınız, size özel e-mailleri, arkadaş e-posta adreslerinden oluşma adres defterlerini, yazdığınız dökümanları, fotoğraf işleyiciyi, yapacağınız işleri, görüşmeleri, anlık görüşmeler için chat arkadaş listenizi, favori sitelerinizi, antivirüs programınızı ve parolalarınızı korunaklı şekilde yanınızda taşırsınız. Dostlrınıza ailelerinize korsan programlara gerek duymadan bu paketi anında sadece kopyalayarak hediye edebilirsiniz. Üstelik bu yasaldır. 🙂

PAKET SADECE BU KADAR MI?

Konu benim için yeni ama ufak bir iki aramayla gördüm ki, bu paketi sürekli geliştirecekler. Basın övgüler yağdırmış bu sisteme. Bu paketin dışında olduğu halde sadece taşınabilir belleğe aktarılarak kullanılabilicek bir sürü program ve oyun web de sizi bekliyor. Anahtar kelime: Portable Application / Taşınabilir Uygulama.
Unutmadan yine taşınabilir belleklerde saklanan işletim sistemleri de Linux başlığında bulunur.

Ben eğer ücretsiz, açık kaynak kodlu, taşınabilir ve güzel yazılımlar bulursam buraya ekleyeceğim. Siz de bildiğiniz ve gerçekten çok güzel olan yazılımları (Dikkat! Kurulum istemesin lütfen. Tıklandığında çalışması şarttır) buraya eklerseniz güzel bir paylaşım olur.

Evet, geldik yazının sonuna. Yazdığıma en sevindiğim yazılardan biri oldu bu.

Dilerim Google bu işe de el atar bir koltuk çıkar. Picassa gibi Google Earth gibi ücretsiz dağıttığı yazılımların portable versiyonlarını verir. Böylece paketimize ekleyerek daha zengin alternatiflere ulaşabiliriz.

“What is a portable app?
portable – carried or moved with ease
app – a computer program like a web browser or word processor”

PAKETİ NEREDEN İNDİREBİLİRİM?

http://portableapps.com/
https://portableapps.com/apps

https://portableapps.com/download

(Download / İndir)



EPOSTA ABONELİĞİ İÇİN

Aşağıdaki formda e-posta adresinizi yazın, gelen e-postaya onay verin.


https://suleymansonmez.substack.com/
E-posta aboneliği için e-posta adresinizi eklemeniz, aşağıdaki konuları anlayıp izin verdiğiniz anlamına gelir.
Lütfen okuyunuz. Temel olarak, siteden (Güneşin Tam İçinde) ve yazardan (Süleyman Sönmez) e-posta bülten almaya izin vermek anlamını taşır. Bu iznin temeli: okunacak yazılar, izlenecek videolar, dinlenecek podcastlar, fotoğraflar, tanıtılacak ürün, kitap, site, uygulama, yapay zeka, eğitim, gezi, teknoloji, anket gibi içerikler ve kampanyalar olabilir. Bültenin içeriğinde, bülten sponsorunun ürün ve hizmetine ait bilgi, link ve banner yer alabilir. Bülten e-posta sistemi substack isimli dünyaca çok bilinen, güvenilir e-posta sistemi tarafından gönderilir. E-postalar yeni bir e-posta dağıtım sistemine geçmek dışında üçüncü şahıs ve şirketlerle paylaşılmaz. İşleyiş gereği yurtiçi ve yurtdışındaki server sistemlerinden hizmet verilebilir. Spam gönderilmez. İstediğiniz noktada, tek adımla her e-postanın en altındaki "Unsubscribe" seçilerek üyelikten çıkılır ve siz tekrar e-posta abonelik formuyla veya bülten sayfasında üye olana dek yeni e-posta almazsınız. İlginiz için teşekkür ederiz.


3 YORUMLAR

  1. Keşke ülkemizde genç-yaşlı herkes bunlara itina gösterse.
    Fakat maalesef acelecilik mi diyelim, şekilcilik mi diyelim; moda tarzı bir uygulama başladı gidiyor..

    Bence de mesele; böyle gelmiş-böyle gitsin kolaylığına kaçmadan, herkesin duyarlılık göstermesi gereken bir önemde.
    Böyle düşünmüyorsak, şikayet etme hakkımız olmadığını da kabul etmeliyiz.

    Daha doğru ve daha arı bir Türkçe’ye ulaşılması dileğiyle.
    Bu tür duyarlılıkları gösteren insanlara saygılar ve kolaylıklar…

SİZİN DÜŞÜNCENİZ NEDİR?

Yorumunuzu yazınız
İsminizi Yazınız