Güzel bir konu değil mi? Günlerdir okulumdaki öğretmenlere kolay web sitesi açma dersleri veriyorum. Birer birer sitelerini açıyorlar. Böylece Türkiye’deki diğer öğretmenlere web sitesi açan bir öğretmen gözüyle neler olacağını anlatmaya karar verdim.

ogretmenlereweb.jpg

İlk web sitemi 1999 yılında açmıştım. Kısa hikayelerimi yayınlamıştım. Sonra HTML, ASP, Javascript, CSS derken Flash teknolojilerine kadar gittim. Bütün bunları yaparken, Mihrace.Net projesi ile ilk kez şöyle anlamlı içerik sitesi açmak istediğimde yıl 2004’tü. Araştırdığım ve dergilerde yayınlanan kültür sanat yazılarımı aktarmaya başladım. Gördüm ki webde gezenler, düzgün, araştırılmış konuları okumak  istiyor. Öğrencilerin haliyse içler acısı, Google’a giriyorlar ve buldukları ilk yazıyı alıp yapıştırıyorlar. Kişi uydurmuş mu, aralarda saçma bilgiler mi vermiş, bakmıyorlar.

Böylece yazmaya karar verdim. Ancak Mihrace.Net gibi sürekli makale yazmak kolay değildi. Bazen kısa kısa bilgi vermek gerekiyordu. O sıralarda icat edilen Blog kavramının (web günlüğü) bu iş için uygun olduğunu çözdüm.

Bu arada öğretmenliğim oldukça gelişiyordu. Türkiye’de ve yurtdışında katıldığım eğitimlerle WEBQUEST denilen bir uluslararası kavramı öğrendim.

Artık öğretmenler eskisi gibi dersi anlatıp gitmiyordu. Dünya yepyeni bir öğrenme modelini uygulamaya geçirmşti. Interneti bir araç olarak kullanıyorken, e-learning sistemlerinin bir çoğundaki insan öğesini silinmemişti. Yani “Öğretmen + webquest” öğrenciyi koca bir web denizinde kaybolmaktan kurtarıyordu. 

Öğretmenler değerlendirme kriterlerini, hedeflerini, önerdikleri kaynaklarını ve bir çok dökümanı, kağıtlarla, fotokopilerle ve saatler süren anlatımlarla paylaşmak yerine derse hazırlığın ve öğrencilerin en ilgili olduğu web ortamında  sunuyorlardı. Üstelik bir iki kişi de değil. Bu artık öğretmen formasyon programlarında yeralıyor. Üniversiteler yeni öğretmen modelinde öğretim teknolojilerinde bunu örneklerle sunuyor.

Öyleyse şöyle bir bakalım. Web sitesi olan öğretmenler neler kazanır  / kazandırır? Web’de nasıl kaynaklar var?

  • 24 saat öğretirsiniz. Sizin için sürekli konuşan bir siteniz olur. 
  • Öğrenci, öğrenmeye en istekli olduğu herhangi bir yer ve zamanda hazırladığınız ek çalışmalara ulaşabilir. 
  • Yazdığınız konularla tüm ülke gelişimine destek olursunuz. 
  • Sitenize eğitsel fotoğraf ekleyebilirsiniz. 
  • Sitenize video görüntü çekip ekleyebilirsiniz. Ya da başka sitelerdeki videoları ekleyebilirsiniz. 
  • Düşünmeleri için soruları önceden yazabilirsiniz. 
  • Bir projeyi daha iyi anlamaları için webquest denilen standartlara uygun çalışabilirsiniz. 
  • Başka siteleri ve kaynakları derleyerek öğrenciyi doğru yönlendirebilirsiniz. 
  • Zamanla, kendi taşınabilir eğitim materyal kütüphanenize sahip olursunuz. 
  • Öğrencilerin en sessizi ve katılımı en az olanının bile sitenizi okuduğunu ve site üzerinden soru sorduğunu görürsünüz. 
  • Öğrencilerin çevresindeki herkese gururla sitenizi göstererek branşınızdan verdiğiniz her konuya sahip çıktıklarına şahit olursunuz. Hatta kendi sitelerini açarak bahsettiklerini de. 
  • E-learning için tüm dünyada standart olan asenkronik eğitimin uluslar arası bağlantılar için müthiş imkanlar sağladığını görürsünüz.  
  • En güzeli bunu yaptığınızda özel ve farklı bir öğretmen :) olarak öğrencilerle diyalogunuzda müthiş bir avantaj kazanırsınız.   
  • Diğer meslektaşlarınızın Türkçe ve İngilizce yazdıkları şu anda on binlerce irili ufaklı site var. Düşünün ne ilginç fikirler sizi bekliyor. Ne müthiş etkinlikler ve proje konuları.

PEKİ NASIL YAPMALI?

Bu sorunun yanıtına baktığımızda dünya devlerinin büyük sermayelerle bu işe eğildiklerini görüyoruz.
  

* ORACLE: 

Oracle firması bir öğretmenler portalı açmış. Türkiye’de de açılan portalın en güzel yanı birlikte olabilmek. Diğer öğretmenlerle etkileşimin yüksekliği. Şimdi Türkiye bölümü de açıldı. Proje Milli Eğitimle birlikte yürütülüyor. Adres:
http://www.think.com/tr/
  

* INSTANTWEBQUEST:

http://instantprojects.org/webquest/main.php sitesine girince üye olabilir. Teknik bilgi bilmeden webquest sitenizi açabilirsiniz.
  

* GOOGLE:

Google tabii boş durmamış, kendi sitenizi açmak için bir kaç yol sunuyor. Ya Blogger ile ücretsiz Türkçe / İngilizce site açmak,  ya da Google Pages ile.

http://www.google.com/educators/index.html ilk bakmanız gerekn sayfa bu. Eğitimenler için Google. Her çeşit eğitim hizmetini çıktığı an buradan duyuruyorlar. Takip etmeni gereken asıl merkez bu. Maalesef Türkiye’de neredeyse hiç ama hiç bilinmiyor bu merkez.

Ayrıca şu sayfa da ilginizi çekecektir. ( http://docs.google.com )  Özellikle grup çalışmaları için öğrenciler bulduklarını tek bir döküman üzerinde evlerinden birleştirebiliyorlar ki harika olanaklar demek bu. (Ücretsiz bir şekilde kullanabilmek için sadece bir adet Gmail hesabınız olmalı. www.gmail.com)
  

* OER Commons:

Bu siteyi yeni keşfettim. İnceliyorum ve online kaynak için çok güzel özellikleri var. Konu araştırma Web 2. o desteği, sosyal ağ, oy vererek iyi konuları seçme gibi. Bir çok konuda materyal bulunuyor.
http://www.oercommons.org/
   

* SKOOOL | INTEL

Bu giderek büyüyen çok önemli bir site. Her ülkenin kendi portalı var. Ne güzel ki Türkiye’de dahil. Uluslararası portal şu: http://www.skoool.com/ . Türkiye portalı ise;  http://skoool.meb.gov.tr/index.aspx adresinde.

“Nedir bu site?” derseniz, e-learning başlığında bir çok örnek uygulama ve deneysel çalışma öğrenciler tarafından ücretsiz görülebiliyor derim. Şu an içerik olarak baktığımızda İngiltere, İrlanda, İsveç, Türkiye, İspanya, Güney Afrika,  Suudi Arabistan,  Tayland portalları var ki sürekli yeni ülke ekleniyor. Çünkü çok güzel.

Sistemi kuran Intel firması ki, bilgisayarların beyni diyebileceğimiz CPUları üreten Pentium, Core Dual diye bildiğimiz tüm donanımları tasarlayan çok büyük bir dünya devi. Bu hizmetle dünya eğitimine bir katkı sağlıyor.

Bu yapıyı kullanan öğretmenlerin, özellikle bizden daha önce açıldığı için, içerikleri hayli kalabalık olan yabancı siteleri de gezmelerini tavsiye ediyorum.
  

* BLOGGER’LA SİZE AİT BİR SİTEYİ NASIL AÇARSINIZ?

Bunun için adım adım anlatan anlaşılır bir makale yazdım:
http://www.gunesintamicinde.com/10-dakikada-bloggerla-web-siten-olsun-ister-misin-1/
   

SİTENİZE İÇERİĞİ NERELERDEN BULABİLİRSİNİZ?

1) VİDEOLAR

Gençlerin en çok izlediği şeyin youtube videoları olduğunun farkındasınız değil mi? Akılcı bir strateji öğrencilere eğitsel videolar izleterek derse girmektir. Bu beyin dalgalarını düzenler ve uyanık sakinlik düzeyine çeker. TV izlemekten gelen alışkanlıkla konu dikkatlerini çekecektir.

  • Öğretmenler için Teachertube gerek siz video yükleyebilir, gerek yüklenmiş eğitsel videolardan yararlanabilir ve oy verip iyi olanların öne çıkmasını destekliyebilirsiniz.
  • Yaygın bilinen video sitesi Youtube. Önceden girerek anahtar kelimelerle arayınca karşınıza gelen videoları izleyin beğendiğinizi sitenize ekleyin.
  • DNATube ‘de bilimsel içerikli videolar veriyor. http://www.dnatube.com/

2) ONLINE ANSIKLOPEDİLER

İlk olarak en çok beğendiğimiz, hem ücretsiz, hem kolay erişilir, hem de dünya insanlarının bütünsel bilgisiyle sürekli zenginleşen Wikipedia incelenmelidir. Türkçe Wikipedia ise http://tr.wikipedia.org/wiki/Ana_Sayfa adresinden başlar.

  ÖĞRETMENLERİN OLASI DİRENÇ NOKTALARI

Web sitesi açmayan öğretmenlerin çeşitli nedenleri oluyor.

  • Çok karışık ve zor!
    Bunlardan ilki teknolojinin ürkütücü detaylılığı. Açıkçası çok haklılar. Sürekli değişen, gelişen bir ortamda gençlerle ve çocuklarla yarışmak çok zor. Ancak artık bu sıkıntıyı aşmamız için Türkçe, kolay bir kaç adımla site açmak mümkün.
      
  • Benim her gün yazacak zamanım yok!
    Gerçekten öğretmenlik sınıftan çıkınca bitmez. Öğretmenin planlaması sınıfta yapacağı etkinlikleri araştırması, öğrencilerin projelerini, sınav kağıtlarını okuması gereklidir. Ancak web sitesi açmak binlerce saat eklemek demektir eğitime. Ertesi gün yazdıklarınızı okumuş ve yarım saat daha kazanmış olarak motive bir sınıfla olaya girişmek müthiş bir enerji kazancıdır. Öğretmen bunu tekrar öğrencilerine döndürebilir.
      
  • Kendimi ortaya koymak istemiyorum.
    Bu da anlaşılır bir şey. Her insan webde tümüyle herkese açık olmak istemez. Siz ne kadar müthiş bir öğretmen olsanız da birileri bir yerlerde bir şeyler bulur. Bunu göğüslemek için sabırlı ve anlayışlı olmalıdır öğretmen.
     
  • Her öğrenci de Internet mi var?
    Gün geçtikçe bu sorunun cevabı evete doğru kayıyor. Teknoloji öylesine ilerliyor ki belki bir iki sene içinde Internetsiz ev kalmayacak. Belki TV ile birleşecek. Yani şimdiden hazırlıklı olmak daha iyi.
     
  • Bir kaç öğrencim siteye girer diğerleri girmezse girmeyenler ne yapacak?
    Sanırım öğretmenlerin en zorlandığı mesela düzeyleri farklı öğrencilerle aynı anda ders yaparken hızlılarla, yavaşlaı ve orta seviyeyi aynı anda mutlu edecek içeriği sağlamaktır. Allahtan Farklılaştırılmış sınıf eğitimi denilen bir kavram var. Her 3 seviyeyi kendi seviyelerinde ilerletecek strateji planlayan öğretmen için web sitesi büyük kolaylıktır. Gruplama ve farklı projeler içinden seçme imkanı öğrencinin öğrenme alanını genişletecektir. 

    

WEBQUEST Nedir?

http://en.wikipedia.org/wiki/Webquest

Orijinal Açıklama: In education, a WebQuest is a research activity in which students collect and analyze information using the World Wide Web. Webquests were invented by Bernie Dodge and Tom March at San Diego State University in 1995. According to the original paper by Dodge [1], a WebQuest is “an inquiry-oriented activity in which some or all of the information that learners interact with comes from resources on the internet, optionally supplemented with videoconferencing.”   The WebQuest is valued as a highly constructivist teaching method, during which students actively build their own understanding of a topic. “Authentic,” or real-world questions or problems are often researched and students work cooperatively to find solutions.

http://webquest.sdsu.edu/about_webquests.html  detaylı bilgi

Kaynakça:

WebQuest Nedir / Öğretmenlik Nereye Gidiyor ?

Türkçe kaynak
http://www.metu.edu.tr/~e108283/pages/webquest.html
http://ste.comu.edu.tr/basvuru_form/kay.kont.goster.php?recordID=348
http://ab.org.tr/ab06/bildiri/135.doc
 
İngilizce Kaynaklar
http://www.oercommons.org/

http://www.webquest.org/
http://webquest.sdsu.edu/webquest.html
http://webquest.org/matrix3.php
http://www.teachersfirst.com/summer/webquest/quest-a.shtml
http://www.teachersfirst.com/index.cfm
http://www.google.com/search?complete=1&hl=en&q=webquest&btnG=Search&lr=

Yapılandırıcı Öğrenme (Constructivisim)
http://en.wikipedia.org/wiki/Constructivism_%28pedagogical%29

8 YORUMLAR

  1. Merhaba. Ben Atatürk Üniv. Bilg. ve Öğrt. Tekn. Öğrt. liği 3. sınıf öğrencisiyim. WEBQUEST ile ilgi bi dökümana ihtiyacı olduğu için sitenize girdim. Açıkcası ben İngilizce kaynakların çokluğundan şikayet etmek istiyorum. Ancak, teknoji ajanlığınız ve paylaşımınız için de ayrıca teşekkür ederim. Sizi takibe devam edeceğim.. Hoşcakalın…

  2. Orçun Bey,
    Öncelikle nitelikli bir öğretmen olarak webquest konusuna girişip, araştırdığınız için sizi tebrik ediyorum.

    Bu konuyu yıllar önce ele aldığımda bırakın Türkçe kaynağı, İngilizce kaynak bulmakta bile zorlanıyorduk. Zamanla kaynaklar gelişti.

    Ancak görünen o ki Türkiye’de webquest ısrarla uzaktan öğretim başlığı gibi algılanıyor. Bu tek yönlü bakış zaten yeni keşfedilmekte olan her birimizin yeni teknikler bulacağı webquest alanını daraltıyor.

    Mesela bu yıl bir video izleyerek hikaye etme üzerine enteresan bir projenin yürütülmesine şahit oldum. Öğrencilerin algıları üzerineydi. Detayları veremiyorum, kişinin doktora tezi ve henüz tamamlanmadı. Ancak bambaşka bir yaklaşımdı ve Türkçe ile Bilgisayar derslerinin ortak projesiydi.

    Kaynakların İngilizce olması şikayetinizse inanın beni hayrete düşürdü. Bizler Türkçe kullanmaktan gurur duyan ve her platformda ciddi emek harcayan insanlarız. Ancak günümüzde hem bilim dili, hem ticaret dili ve hem de Internette bilgi alma dili İngilizcedir.

    Bu konuya milliyetçi yaklaşamayız. Böyle bir lüksümüz yok. Ayrıca bu bir milliyetçilik de değildir ülkemize zarar getirir. Hatırlayın ki Cumhuriyet kurulduğunda Atatürk en zeki öğrencileri dünyanın dört bir yanına eğitime dil öğrenmeye, sanat, kültür öğrenmeye gönderdi.

    Bugün üniviersitelerimizdeki büyük Profesörlerimizin pek çoğunun hocaları bu dahi çocuklardır. Kendileri Ordinaryus Profesör olarak görev yapmışlardır.

    Sizler İngilizce okumazsanız, ya da okumayı tercih etmezseniz korkarım ki teknolojiyi takip edemezsiniz. Türkçe kaynaklı bilim ve teknoloji dergileri inanın 2 sene geriden geliyor. New Scientist’in makalelerinin çevrilmesi ayları buluyor. Bugün çıkan haberlerin kimseye faydası yok. Siz şu an ışık bilgisayarları, Quantum bilgisayarları ve Nanoteknolojiyi okumalısınız ki teknoloji üretebilesiniz

    Uzun lafın kısası gönül isterdi ki daha çok Türkçe site Webquest konusunu işlesin, öğretmenler öğrensin ben de linklerime keyif ve gururla sitelerini ekleyeyim.

    Belki siz bu konuda web sitesi açarak yardımcı olabilrsiniz. Ne dersiniz?

  3. Sayın öğretmenim,
    Ben daha yeniyim bilgisayar konusunda, acaba sözünü ettiğiniz siteleri kurmak ücretli mi? (İngilizce gerçekten çok gerekli, ben de bilmediğim için yararlanamıyorum)

  4. * BLOGGER’LA SİZE AİT BİR SİTEYİ NASIL AÇARSINIZ?
    Bunun için adım adım anlatan anlaşılır bir makale yazdım:
    http://www.gunesintamicinde.com/10-dakikada-bloggerla-web-siten-olsun-ister-misin-1/

    Sayın Erbay bu yazıda bu kısım tam sizin işinizi görecek makale dizisinin ilk adımı. Türkçe Blogger ile site açmak kolay üstelik ben bu vardiğim makalede pek çok ekran görüntüsü verdim ki karışıklık olmasın.

    Her gün çok sayıda talep ve mesaj aldığım ve herbirine cevap verdiğimden birebir tekrar anlatmam yoğunluğumdan dolayı mümkün değil. Bunun için sizden özür dilerim. Ancak bu yazı gerçekten çok detaylı işinize yarayacağına inanıyorum. Lütfen sitenizi açtığınızda (açabilirseniz demiyorum dikkat edin :) ) buraya adresini yazın keyifle bakalım ve diğer okuyanlara cesaret verelim.

  5. Sn. Süleyman SÖNMEZ; iki mesajım arasında yaklaşık bir yıl geçmiş… Şimdi 4. sınıftayım. Benden öncesi ve benden sonrası arasında, (kendi ailem adına) Dünya ve teknolojiye bakış açısı olarak bir değişim süreci çizgisinde olduğumu görüyorum. İmkanların istekleri doğurduğu ve öldürdüğü bir dünyada yabancı dil ve sınırsız bilgi erişimi takdir edersiniz ki çok kolay olmuyor. İma ile geçip vaktinizi çalmak istemiyorum. Bahsettiğiniz web sitesi önerisi için daha hazır olduğum bir zamanı beklediğimi de ifade etmek isterim. Şu var ki, bir proje olarak ele aldığımız Moodle çalışmasının müjdesini vermek istedim.
    http://194.27.49.173/moodle
    Linux üzerinde çalışıyor ve geliştirmeye çalışıyoruz. Bu konuda her türlü bilgi paylaşımı ve desteğe varım. İyi çalışmalar, kolay gelsin…

  6. Hocam tebrik ediyorum.
    Ben boğaziçi universitesi, bilg. ve egt tekn öğretmenliği bölümü 2. sınıf ögrencisiyim.
    Makalenizi dikkatle ve heyecanla okudum.
    Yani, böyle bir bölümde okuduğuma hiç pişman olmadım.
    İnşallah bu gibi güzel faaliyetler tüm öğretmen abilerimize de sirayet eder.
    Bizler de gayretle ülkemizin eğitim düzeyini artırmaya son hızla devam ederiz.
    Allah yardımcınız olsun.
    Başarılar…

  7. Hocam sizin gibi insanların yazdıkları, yaşadıkları, yaşattıklarını görünce mezun olduğum bölümden bir kez daha gurur duyuyorum. İki haftadır görev yaptığım ilçemde ilköğretim ve lise öğretmenlerine BT Sınıfları Etkin kullanım kurslarına başladım. Çok verimli geçtiğini düşünsem de sizin makaleleriniz ve incelemeleriniz olmasaydı herhalde biraz eksik kalırdı. Paylaşmanız önemli. Alıntı yaparak -izninizle- kurs destek sitemde (www.benitakipet.com) bir yazınız ait bağlantı verdim, kursiyer öğretmenlerimden belki bazıları merak edip de okur diye.
    2002 yılında mezun oldum ben de Dokuz Eylül Üniversitesi Bilg.Öğrt.Tek. Öğretmenliği bölümünden, yani sizin bölümün ismi değişti ben ise o yeni açılan bölümden mezun olan ilk öğretmenlerden biri olmayı başardım. Aynı bölüm mezunu olmak da ayrıca gurur verici.
    Çalışmalarınızda başarılar dilerim, takip edileceksiniz tarafımdan.

SİZİN DÜŞÜNCENİZ NEDİR?

Yorumunuzu yazınız
İsminizi Yazınız

Yorum onaylama sistemi etkin; yorumunuzun yayınlanması biraz zaman alabilir.