Bilir misiniz Zen’i ? Uzakdoğunun en gizemli fakat bir o kadar da matrak felsefelerinden biridir.

Bilir misiniz Zen'i ? Uzakdoğunun en gizemli fakat bir o kadar da matrak felsefelerinden biridir. Nasrettin Hoca ve Zen Bilir misiniz Zen'i ? Uzakdoğunun en gizemli fakat bir o kadar da matrak felsefelerinden biridir. Nasrettin Hoca ve Zen Bilir misiniz Zen'i ? Uzakdoğunun en gizemli fakat bir o kadar da matrak felsefelerinden biridir. Nasrettin Hoca ve Zen

http://www.mihrace.net/zen adresinde anlatmıştım. Şimdi Zen’in engin hakikate espritüel ve “Koan”larla yaklaşması üslup olarak Nasrettin Hoca’nın fıkralarını nasıl da çağrıştırıyor? Dine, yaşama, ölüme bakışı. En korkunç olaylara, hırsızlara, üçkağıtçılara verdiği cevaplar nasıl da çarpıcıdır.

Koca bir göle maya çalması kadar, karısının ölümünü küçük kıyamet, kendi ölümünü büyük kıyamet olarak görmesi, eşeğiyle dağda konuşmaları, fil için Timur’a gidişi, Azraille pazarlıkları, her biri eşsiz bir görmenin izlerini taşır. Dünyanın merkezinin bulunduğu konum olduğunu iddia edecek kadar zeki, bilginin her şey demek olmadığını kanıtlayacak kadar paradoksaldır.

Bence Nasrettin Hoca bir Türk Zen Ustası’dır .
Mezarının her yanı açık(!) koca kilitli kapısı her zaman Zen tapınaklarının “geçitsiz geçit” sözlerini anımsatır bana. Tek başına duran boyut kapılarını. Gören gözlerin akıllarında açılacak kapıları.

http://tr.wikipedia.org/wiki/Nasrettin_Hoca
http://tr.wikipedia.org/wiki/Zen
http://www.benimsayfam.com/fikra/kategori.asp?kategori=Nasrettin%20Hoca (Fıkraları)

Bilir misiniz Zen'i ? Uzakdoğunun en gizemli fakat bir o kadar da matrak felsefelerinden biridir. Nasrettin Hoca ve Zen

1 Yorum

SİZİN DÜŞÜNCENİZ NEDİR?

Yorumunuzu yazınız
İsminizi Yazınız

Yorum onaylama sistemi etkin; yorumunuzun yayınlanması biraz zaman alabilir.