Küçüklüğümden beri çok kardeşli olmanın hayatıma kazandırdıklarının keyfini sürüyorum. Kardeşlerin en büyüğü olduğunuzda, onları çekip çevirmeniz bir şekilde oyunlar, hobiler, yeni spor alanları bulup onlarla paylaşmanız, hikayeler anlatmanız kolaylaşıyor. Küçükken pul koleksiyonculuğundan, kendi oyuncaklarımızı imal etmeye, hikaye anlatıcılığından, sokaklarda bulduğumuz bin türlü hobiye kadar tüm eğlencelerimiz böyle doğdu. İnsan, orta yaşa geldiğinde yeni hobiler arıyor. Bundan on sene kadar önce fotoğrafçılığa girişmiştim. Şimdi bulduğum ise model hamurları ile biblo ve heykeller yapmak.

super_sculpey


Bu sefer başımı yakan Atilla oldu! Kendisi dijital ürünler üreten bir sanatçı, aynı zamanda çocukluk arkadaşım. 3 boyutlu modelleme ile arası oldukça iyidir.
(Bu da online işlerinden bir iki örnek: http://gandalf3d.deviantart.com/gallery/ )

Kendisini geliştirmek için bir hamur almış. Önce, çocukların oynadığı hamurlardan olduğunu sandım. Ama ilgimi yönelten yanında aldığı ahşap şekillendirici aletlerdi. Dikkatle bakınca hamurun oyun hamurunun çok ilerisinde bir esnekliği olduğunu fark ettim. Elindeki aletlerle hızla bir insan kafası şekillendirdi. Müthiş hoşuma gitti fikir. Öyle ya neden olmasın? Ben genelde öğretmen bulup kursa gidip hobi sahibi olan birisi değilim. İşe dalarım. Konu hakkında deli gibi okurum, ne kadar youtube videosu varsa izlerim. Denerim denerim, denerim. İşin uzmanları ile tanışırım. Anahtar sorularımı sorarım. İnsanlara hobiden çıkan işleri gösterip eksikleri sorarım. Yöntemler bulurum, başkalarının da aynı heyecanı hissetmesi için anlatırım.

Bu sefer de böyle oldu 🙂 Önce markasını öğrendim. Şimdi ben pek marka veren ürün tanıtan biri değilim. Bu blogda pek çok yazı da yazdım. İnsanların inanmadığı hak etmeyen bir ürünü övmesinden, reklam yapmasından neden nefret ettiğime dair. Bu nedenle hamurun markasını vermiyorum demek isterdim 🙂 ama bu, o kadar kolay değil. Ürün yüzyılın en iyi şekillendirilebilen ürünü ve büyük animasyon stüdyoları, biblo imalatçıları, film sektörü, heykeltraşlar ismiyle alıyor ve adı artık marka olmaktan çıkıp bu tür hamurun tanımı olmuş. aynı selpak mendil demek gibi. Artık ürünün adı markayla özdeşleşmiş. Evet bu hamur Super Sculpey.

sculpey_ornek_5
Görsel: Sanatçı Arnie Kim’in yaptığı bir Bruce Lee biblosu. Gerçekten çok başarılı bir sanatçı olduğunu düşünüyorum.

Hamurun Genel Niteliklerine Baktığımızda:

  • Kil gibi ıslatmak gerekmiyor.
  • Açık havada oyun hamuru gibi kurumuyor.
  • Elde biraz yoğurunca hemen yumuşacık oluyor.
  • Çekince hemen kopmuyor dağılmıyor harika bir esnekliği var.
  • Yaptığınız bibloyu veya modeli biçimlendirmeyi tamamlayıp beğendiğinizde, bir fırında 130 °C  de 15 – 30 dakika arası ısıtınca taşlaşıyor ve artık dağılmıyor.
  • Seramik benzeri kil yapısı var.
  • Ten rengi olan kutusunu aldığınızda, çok gerçekçi insan heykelleri yapabiliyorsunuz.
  • Eğer biblonuzun dayanıklı olmasını istiyorsanız iskeletini çift kat yumuşak tel kullanarak hazırlayabiliyorsunuz.
  • Yarı saydam bir görüntü veriyor ki, ışığı geçiren cilt dokusunu andırması harika.
  • Yapısı gereği oyulabilir, zımparalabilir, fırında pişirdikten sonra delinebilir.  Dikkat: Mikrodalga fırın kullanmayın. Fırınladığınız bir heykeli bir kez daha fırınlamayın.

Super Sculpey ile Nasıl Çalışılır?

Öncelikle hamurunuzun temiz kalması için halıda, tüylü bez örtüde çalışmayın düz ve sert bir masa gibi zemini tercih edin.

Elleriniz temiz olsun. Ve işiniz bitince biraz oynasanız dahi mutlaka elinizi yıkayın. Ürün zehirlidir demiyorum evham yapmayın ama yine de elde bir tabaka bırakıyor sonuçta yıkanmalı.

İşe başlarken bol bol yoğurun hamuru, iyice yumuşasın. Genel şekli verin.

Çeşitli aletlerle parçaları çıkarın, ekleyin şekil verin. Buruşturulmuş sıkıştırılmış alüminyum folyo ile temel iskeleti yapabilirsiniz. Üstüne hamur kaplamak işinizi kolaylaştırır. Bir at heykeli yaparken folyo yerine yumuşak tel kullanabilirsiniz. Teli tek kat değil iki kat bükmek işinizi kolaylaştırır. Bunun içim youtube videolarında gördüğüm kolay bir yol var matkap ucuna takılan tel yavaşça döndürülüp iki kat yapılıyor.

super_sculpey_aletler

Yukarıdaki şekillendiricileri kullanmak cidden heyecan verici. Bendekiler tam bu set değil. Birden fazla set aldım. Gerektiğinde bulduğum her şeyden yararlanıyorum şekil vermek için.

Ancak bu tür çalışmalarda biraz “Alet işler, el övünür” durumu var.

Çalışırken izleyebileceğiniz adımları şu site çok güzel anlatmış:
http://emisfard.com/sculpture/how-to-clone-yourself-in-polymer-clay/

ÖNEMLİ NOTLAR:

Bu bir oyun hamuru değildir. 8 yaşından küçüklere pek önerilmemiş. Sanırım yanlışlıkla ağızlarına atabilirler diye düşünülmüş olabilir. Zaten oyun hamurları çoğu çocuğun işine yarayacaktır. Bu yazıda geçen hamur daha çok büyüklerin hobi amaçlı kullanacağı bir malzeme gibi düşünülmeli.

FİYATLAR:

Hamurun 454 gram / 1 lbr  fiyatı 90 – 110 TL arasında değişiyor. Ucuz bir hamur değil. Ancak yarım kiloya yakın hamurla çok sayıda minik biblo yapılabiliyor. Ve öğrenme sürecinde tekrar tekrar bozup yeniden yaptığınız için herhangi bir hobiye ayıracağınız bütçe içinde en az olanlardan birisi gibi görünüyor.

İkinci olarak tahta ve metal şekillendirme araçları var. Anlatması hiç kolay değil. Ama her aleti kullanacağınız yeri denedikçe daha iyi kavrıyorsunuz. Burada el ile şekil vermek işin temeli olsa da dediğim gibi alet işleyip el övünüyor 🙂

sculpey_ornek_1

Görsel: http://cammiupton.weebly.com/sculpture.html

HAMUR KURURSA NE YAPMALI?

Hamur günlük kullanıma çok uyumlu kolay kurumuyor. Ama hamuru uzun süre güneşte, aşırı sıcakta bırakmamak lazım, kuru, güneş almayan bir yerde ve mümkünse buzdolabı poşeti içinde saklamak en iyisi. Ancak bazı yerlerden alındığında karton içinde kurumuş geldiğini okurlarımdan duydum.

Eğer hamuru dışarıda aylarca unutursak oldukça uğraşıp elle yumuşatmak mümkün. Ama işin kolay iki türlü. Üreticinin önerisi “Sculpey Clay Softener” almanız bence bunun fiyatı pek ucuz değil. Hamura bir kaç damla eklenmesi yetiyormuş denemedim.

Bizim gibi amatörlerin bulduğu ucuz çözüm ise bebek yağı. 🙂
Aşağıdaki sitede bebek yağıyla nasıl kuru sculpy hamurun yumuşatıldığı anlatılıyor.

http://www.instructables.com/id/How-To-Renew-Dried-Out-Sculpey/

 

VİDEOLAR:

Şimdi kimileri youtube videolarının yazı içinde olmasını sevmese de, size “Gidin, arayın” demek bana saçma geliyor. Aşağıya beğendiğim heykeltraşlık metotları ile model için kullanılan yöntemleri ilham verici yaklaşımları seçip hazırladığım video listesini ekliyorum. Video görüntüsünün altındaki Oynatma listesinden seçebilirsiniz. Güç sizinle olsun dostlarım 🙂 Artık Star Wars Jediları- uçakları mı yaparsınız, Keloğlan mı modellersiniz, ünlüleri mi heykelleştirirsiniz sevdiklerinizin minik heykellerini mi yaparsınız sizin bileceğiniz iş.

ÖRNEK  ÇALIŞMALAR

sculpey_ornek_2

Görsel: http://alenawooten.blogspot.com/2010/08/gray-super-sculpey-about-9-inches-long.html 

sculpey_ornek_3

Görsel: http://alenawooten.blogspot.com/2010/08/gray-super-sculpey-about-9-inches-long.html 

sculpey_ornek_4

Görsel: http://revenant-99.deviantart.com/art/T-Rex-sculpt-in-super-sculpey-132379314

sculpey_ornek_6

Görsel: http://www.sideshowcollectors.com/forums/showthread.php?t=74191

 

BENDEN BİR İKİ MODEL

Cesaretiniz gelsin diye ekliyorum. Bu benim ilk çalışmalarım. Giderek iyi olacaktır sanırım. Yanisi, Mimar Sinan mezunu olmak şart değil. Bir hobi bu. Kendinizi sıkmayın alın deneyin keyfine varın. 🙂

20160126_225939
super_sculpey_benden_1

KAYNAKÇA:

Resmi Sitesi:
http://www.sculpey.com/products/clays/super-sculpey

Super Sculpey ile yapılan modeller
https://www.google.com.tr/search?q=super+sculpey&um=1&ie=UTF-8&hl=tr&tbm=isch&source=og&sa=N&tab=wi&ei=N24qUcL_IIOM4ATPm4CIDw&biw=1597&bih=788&sei=QG4qUe7wFYeD4AT8sIHQAw

 



EPOSTA ABONELİĞİ İÇİN

Aşağıdaki formda e-posta adresinizi yazın, gelen e-postaya onay verin.


https://suleymansonmez.substack.com/
E-posta aboneliği için e-posta adresinizi eklemeniz, aşağıdaki konuları anlayıp izin verdiğiniz anlamına gelir.
Lütfen okuyunuz. Temel olarak, siteden (Güneşin Tam İçinde) ve yazardan (Süleyman Sönmez) e-posta bülten almaya izin vermek anlamını taşır. Bu iznin temeli: okunacak yazılar, izlenecek videolar, dinlenecek podcastlar, fotoğraflar, tanıtılacak ürün, kitap, site, uygulama, yapay zeka, eğitim, gezi, teknoloji, anket gibi içerikler ve kampanyalar olabilir. Bültenin içeriğinde, bülten sponsorunun ürün ve hizmetine ait bilgi, link ve banner yer alabilir. Bülten e-posta sistemi substack isimli dünyaca çok bilinen, güvenilir e-posta sistemi tarafından gönderilir. E-postalar yeni bir e-posta dağıtım sistemine geçmek dışında üçüncü şahıs ve şirketlerle paylaşılmaz. İşleyiş gereği yurtiçi ve yurtdışındaki server sistemlerinden hizmet verilebilir. Spam gönderilmez. İstediğiniz noktada, tek adımla her e-postanın en altındaki "Unsubscribe" seçilerek üyelikten çıkılır ve siz tekrar e-posta abonelik formuyla veya bülten sayfasında üye olana dek yeni e-posta almazsınız. İlginiz için teşekkür ederiz.


7 YORUMLAR

  1. yaptığınız çalışmalar gerçekten çok hoş.yeni başlıycak biri olarak cesaret aldım.ayrıca verdiğiniz bilgiler içinde teşekkür ediyorum.emeğinize sağlık

  2. Üstad ilk çalışmaya göre yaptığın tavşan ve el süper olmuş 454 gramı 75 lira baktım şimdi çok pahallı ama kalıpçılık için güzel. Fikir için teşekkürler.

  3. Çok güzel bir yazı elinize sağlık. Pahalı bulan arkadaşlar için bir notum olacak, Kadıköy Güven sanat’ta 55 TL. İnternet satışları da var. Amazon’da da 11 dolar civarında, toplu kitap vs alan bir arkadaşınızdan rica edebilirsiniz sepete eklemesini. 75 TL gerçekten orijinal fiyatına göre çok yüksek o fiyattan sakın almayın satan yerleri desteklemeyin 🙂

  4. Ya çok güzeller ben de başlamak için araştırırken buldum burayı ve gayet bilgilendirici anlatmışsınız Böyle türkçe kaynaklar bulmak biraz zor oluyor Fakat bir sorum olacak bu yaptığımız heykelleri nasıl boyayacağız? Akrilik? Yağlı boya?

SİZİN DÜŞÜNCENİZ NEDİR?

Yorumunuzu yazınız
İsminizi Yazınız