Çok yeni bir olay değil ama duymayanlar için müthiş bir uygulama. Hepimiz fotoğraf çekiyoruz. Bu fotoğrafları Flickr gibi sitelere yüklüyoruz. Microsoft araştırmacıları ve Washington Üniversitesi işbirliği ile enteresan bir fikir hayata geçiyor. Webdeki dev fotoğraf hazinesi, 3 boyutlu nesnelere çevriliyor.

photosynth.jpg

Programın temelinde, elinde fotoğraf makinesi çılgınca çeken turistler ve fotoğraf tutkunları var. 🙂 Sağolsun başta Japonlar diyelim öyleyse. Aynı mimari bölgede çekilmiş, bilnlerce farklı açıya sahip fotoğraf, yazılım tarafından önce Flickr’de aranıyor. Bu bulunan fotoğrafların eğimleri, konumları hesaplanarak, 3 boyutlu mimari ortaya çıkıyor. Sistem fotoğraf buldukça şekli tamamlıyor. Siz ekranda bu 3 boyutlu alanı çevirirken istediğiniz detaya anında yaklaşıp zoom yapabiliyorsunuz.

Gerçekten zekice ve oldukça yapay zeka istemiş bir program.

Üstelik enteresan uygulamaları var. Bir kitabın tüm sayfalarının tek tek fotoğraflarını çekerseniz, program bu resimleri yanyana dizdiğinde müthiş hızlı zoom yeteneği ile anında sayfadan sayfaya geçebiliyor ve yaklaşıp uzaklaşabiliyorsunuz. Bu videoda görülüyor.

Ayrıca bir yerin fotoğrafını çektiniz, öyküsünü bilgilerini webden aramak için Photosynth programına vermeniz yetiyor. Fotoğrafı tanımlayıp ilgili bir wikipedia yazısı vs. buluyor.

Daha önce panoramik fotoğrafları birleştirmek için yazılımlar kullanıyorduk. Bu ise 360 derece uygulamalarını da aşıyor. En son bu tür bir teknolojiyi “Deja Vu” filminde izlemiştim.

Cidden çok enteresan, bakmanızı hararetle tavsiye ediyorum.

Bütün dijital fotoğraf makinelerinde standart olarak GPS ve gyroscope olsaydı ve çekilen fotonun parametrelerine bu konum bilgileri de kaydedilseydi, dünyanın herhangi bir yerinin, hatta tamamının 3D texture map’ini kolaj yoluyla oluşturmak daha kolay ve hızlı olurdu. Kaynak: http://www.eksisozluk.com/show.asp?t=photosynth

fig5b.jpg


Ridiculously Cool Technology – Watch more free videos

FOTOĞRAFLARIM:

500px Hesabım: https://500px.com/suleymansonmez
Instagram Hesabım: https://www.instagram.com/suleymansonmez/

Kaynakça:
Resmi Site:
Download – İndirmek için (Demo)
Sistem önce Silverlight kurmak isteyecek Flash benzeri bu programa izin vermek gerekli.
http://photosynth.net/create.aspx

Türkiye’den çekilen Photosynth eserler
http://photosynth.net/Search.aspx?query=turkey

Photosynth Türkiye Blogu
http://www.photosynthtr.com/

Photosynth Nasıl Kullanılır?

Videolu anlatım
http://mslabs-999.vo.llnwd.net/e1/inc/movies/Photosynth_08_FINAL6_Lwr3rd_500k.wmv

Photosynth Döküman
http://www.photosynthtr.com/Photosynth_Guide_Turkish.pdf
http://www.photosynthtr.com/post/Photosynth-Kullanc4b1mc4b1.aspx

Video:
http://video.google.com/videoplay?docid=-840661714808342247&q=Photosynth

http://en.wikipedia.org/wiki/Microsoft_Live_Labs_Photosynth
http://research.microsoft.com/IVM/PhotoTours/



EPOSTA ABONELİĞİ İÇİN

Aşağıdaki formda e-posta adresinizi yazın, gelen e-postaya onay verin.


https://suleymansonmez.substack.com/
E-posta aboneliği için e-posta adresinizi eklemeniz, aşağıdaki konuları anlayıp izin verdiğiniz anlamına gelir.
Lütfen okuyunuz. Temel olarak, siteden (Güneşin Tam İçinde) ve yazardan (Süleyman Sönmez) e-posta bülten almaya izin vermek anlamını taşır. Bu iznin temeli: okunacak yazılar, izlenecek videolar, dinlenecek podcastlar, fotoğraflar, tanıtılacak ürün, kitap, site, uygulama, yapay zeka, eğitim, gezi, teknoloji, anket gibi içerikler ve kampanyalar olabilir. Bültenin içeriğinde, bülten sponsorunun ürün ve hizmetine ait bilgi, link ve banner yer alabilir. Bülten e-posta sistemi substack isimli dünyaca çok bilinen, güvenilir e-posta sistemi tarafından gönderilir. E-postalar yeni bir e-posta dağıtım sistemine geçmek dışında üçüncü şahıs ve şirketlerle paylaşılmaz. İşleyiş gereği yurtiçi ve yurtdışındaki server sistemlerinden hizmet verilebilir. Spam gönderilmez. İstediğiniz noktada, tek adımla her e-postanın en altındaki "Unsubscribe" seçilerek üyelikten çıkılır ve siz tekrar e-posta abonelik formuyla veya bülten sayfasında üye olana dek yeni e-posta almazsınız. İlginiz için teşekkür ederiz.


2 YORUMLAR

SİZİN DÜŞÜNCENİZ NEDİR?

Yorumunuzu yazınız
İsminizi Yazınız