Senelerdir bilgisayarın neredeyse her alanına dalıp çıktım. Grafik tasarım, web tasarım programlama, video düzenleme, ofis araçları, kitap düzenleme programları vs. vs. Ancak 3 boyutlu tasarım alanında Google Sketchup seviyesinden öteye gitmedim. :) Başlı başına bir uzmanlık olarak gördüm konuyu. Taa ki hayalimde yeni bir modelleme şekli bulana dek. Hayalim şöyleydi: Nesneyi havada 3 boyutlu göreceğim ve heykel yapar gibi şekillendireceğim. Ancak dijitalin ek özellikleri ile zoom / yakınlaşma da yapabileceğim. Bu hayalim seneler önce gelişmişti geçen yıllarda bunu yapmaya çalışan pek çok ürün gördüm. Bu yazıda size tanıtacağım ise hayran kaldığım “İşte en başarılısı bu oldu” diyebileceğim bir ürün.

leonar3do1

3 boyutlu yazıcılar dünyamıza bir devrim getirmek üzere, çoğumuz için yeni çağın adı belki 3d yazıcı çağı olacak. Sanayi devrimi seri üretimi mümkün kılarken üç boyutlu yazıcılar kişiye özel üretimi ve ev üretimini mümkün kılıyor. Dengeleri bozacak müthiş bir oyun değiştirici bu.

Üç boyutlu yazıcılar (izninizle kısaltalım Türkçe 3d yazıcılar: 3BY veya İngilizce 3D Printer: 3DP) katman katman bir nesneyi üst üste örerek oluşturuyor. Fiyatları MakerBot gibi yazıcılarla son kullanıcının da alabileceği fiyatlara düşüyor. Dünya çapında yapılmış harika işleri duyuyoruz. Hastaların çene kemikleri ve protezleri bilgisayarda tasarlanıp 3BY ile basılıyor. Oyuncak tasarlayan ebeveynler çocuklarına oyuncak basıyor. Film sektörü çok pahalı arabaları patlatmak yerine ucuza “bastırdıkları” arabaları patlatıyor. Mimarlar yapacakları evlerin minyatürlerini 3BY ile bastırıyor. Her geçen gün yeni bir kullanım alanı bulunuyor. Hatta söylenenler doğruysa yakın bir gelecekte Mars gibi yüzeylerde 3BY ile insan yaşamına uygun alanların robotlar tarafından inşa edilmesi planlanıyor. Yine bir çılgın proje olarak Ay ekvatoruna güneş enerjisini toplayacak güneş kollektörlerini doğrudan orada inşa edecek 3BY robotlar düşünülüyor. Anne karnındaki bebeğin 3 boyutlu tarama sonuçları heykele çevriliyor. Anne babayı heyecanlandırırken doktorlara gelişim halindeki bu küçük insanın anomolilerini takip fırsatı veriyor.

leonar3do2
Görsel Kaynak: https://www.facebook.com/Leonar3Do

HAYAL GÜCÜ SINIRSIZ

Şimdi, hayal gücü sınırsız ama bizlerin bilgisi ve yeteneği sınırlı. Aklımıza bir mobilya yapmak gelebilir. Bir çizgi film kahramanını heykele çevirmek isteyebiliriz. Yeni bir makine tasarlamak, kırılan tekerleğin parçasını yapmak veya Nemrut Dağı’ndaki heykellerin bir kopyasını bastırmak.

Genelde bilgisayarda Maya, 3d Max, Google Sketchup, Rhino, Zbrush gibi programlarla 3 boyutlu modeller tasarlanır. Bu tasarlama işi hiç kolay değildir. Genelde modelleme uzmanının yaptığı işe göre 3 boyutlu düşünebilmesi veya anatomiyi yutmuş bitirmiş olması, nesneyi ölçeklendirebilmesi, poligonlarını tasarlaması, yüzey kaplamalarını ışığı anlamış beklenir.

Gördüğüm bir çok sanatçının yetişme süresine bakıyorum. Yıllar alabiliyor üstelik gördüğüm kişiler hem bilgisayar becerileri çok iyi olan hem çizim kabiliyetleri ileri insanlar olmasına rağmen.

Sizin benim gibi insanlar hayallerine nasıl gerçeğe dönüştürecek?

Biraz daha doğal dünyaya benzeyen tasarım araçlarına ve tekniklerine ihtiyaç var.

Aşağıdaki videoyu izleyelim.

KULLANIM ALANLARINA YAKINDAN BAKALIM

Gördüğünüz gibi Macaristan – Budapeşte yerleşimli firma dünyaya Leonar3Do isimli icatlarıyla gerçekten yeni bir soluk getiriyor.

Cihaz mouse yerine 3 boyutlu uzayda havada dilediğiniz gibi yaklaşıp uzaklaşıp döndürüp tutup çekip büküp yeri gelince yontmanıza izin veriyor.

Sadece tasarım için değil eğitim kısmında da yapılmış 3 boyutlu nesnelerle temasa geçmeyi de sağlıyor. Gördüğümüz örnek videolarda öğrenciler bir dinazorun kemiklerini tek tek yerine yerleştirerek vücut farkındalığı sağlıyor, helikopter parçalarını birleştirip bir makinenin içine bakmayı da ve 3 boyutlu bir puzzle’ı çözmeyi başarıyor.

PRENS CHARLES SİSTEMİ DENİYOR

Gerçekten gelişmeye çok açık bir platform.

Leonar3Do’nun 3 bölümü var.

1) Bird denilen kumanda – fiziksel donanım
2) Tasarlama için 3 boyutlu modelleme yazılımı
3) SDK – Programcıların bu cihazı etkileşimli bir mouse haline getirmesi için yapılan kaynak kütüphane.

Bu 3 ayaklı model günümüzde pek çok yeni cihazın çıkışında aynen sağlanıyor. O cihazla üretim yapan programcılar olmadan cihaz çok amaçlı müthiş bir şeye dönüşemiyor. Bu tıpkı Smart / Akıllı Telefonlardaki Marketler gibi. Bu marketlerden oyunlar programlar indiriliyor ancak o programları cihazı satan firma hazırlamıyor. Dünyanın çeşitli yerlerindeki binlerce programcı ve yazılım evi çalışıyor.

hellovr_screen

CEP TELEFONU 3 BOYUTLU MOUSE OLURSA

Market dedim de bir ara boş bir zamanlarında (!) cep telefonlarını 3 boyutlu mouse’a çeviren bir uygulama da yazmaya karar vermiş bu arkadaşlar. :)
“Bird” denilen kumanda kadar esnek çözüm getirmese de ilginç olacaktır. Bu sayfayı takip edip çıktığı zaman indirebilirsiniz.
http://leonar3do.com/hellovr/

3 boyutlu gözlükle havada nesneleri görmek de güzel, istemezseniz gözlüksüz de gayet güzel çalışıyor.

Şimdi bu icada kafaya takılan sanal gerçeklik gözlüğü eklerseniz ve sistemi bir bilgisayardan kurtarırsanız, sadece bir gözlük ve Bird adlı kumanda ile müthiş şeyleri istediğiniz yerde tasarlayabilir ve etkileşime geçebilirsiniz.

Bu konu uzadıkça uzar.
Aşağıya konuyu tamamlayacak videoları ekliyorum. Elbette yorumlarınızı beklerim.

SİSTEM NASIL KURULUYOR

EV TASARLAMAK

YÜRÜME ANİMASYONU Leonar3Do İLE NASIL YAPILIR?

FİZİK EĞİTİMİNDE KULLANIMI

KAYNAKÇA:

RESMİ LEONAR3DO SİTESİ

http://www.leonar3do.com/

FACEBOOK SAYFALARI

https://www.facebook.com/Leonar3Do

ÜRÜN LİSTESİ

http://leonar3do.com/index.php/en/buy/product-list

EĞiTİM PLATFORMLARI

http://www.vimensio.com/

DİĞER HABERLER

http://www.theverge.com/2013/1/7/3845122/leonar3do-3d-virtual-reality-objects
http://www.engadget.com/2013/01/08/leonar3do-hellovr/

http://mashable.com/2013/01/11/vimensio-gives-3d-the-bird/

3 YORUMLAR

  1. Hayal etmek, hayale ulaşmak gibi. Sonunu tahmin bile edemiyorum ancak mobil teknolojiye indirgenmesi ve belki de gözlük yerine başka alternatifler olabilir mi? diye de düşündürüyor. Yakın zamanda ki akıllı gözlük teknolojisinde nerede olacaklarını da merak ediyorum. İyi işlenmiş detaylı konu için teşekkür ederim.

SİZİN DÜŞÜNCENİZ NEDİR?

Yorumunuzu yazınız
İsminizi Yazınız

Yorum onaylama sistemi etkin; yorumunuzun yayınlanması biraz zaman alabilir.