Ülkemizin eğitim seferberliğinde ilk iş köy öğretmenlerinin desteklenmesi ve Doğu ve Güneydoğu Anadolu okulları’nın güçlendirilmesi desem sanırım çoğunuz katılırsınız.
Yıllardır filmlerde izleriz. İçimizde köy okullarından yetişmiş olanlar da sıkıntıları ve yoklukları gayet iyi bilir. Ancak ne tuhaftır ki ülke gündemleri anlamsız yüzlerce haberle kaynarken kalıcı çözümler bir türlü yerine ulaşmaz. Aydınlık güçlü ülkemizin gücü ve sosyal devlet ilkesi tam anlamıyla hissedilsin isteriz.
Doğuda görev yapan öğretmeni pek çok zorluk bekler. Yeri geldiğinde idareci olur, yeri geldiğinde hizmetli, yeri geldiğinde 1. sınıftan 5. sınıfa aynı anda ders veren birleştirilmiş sınıf eğitimcisi.
Kışın kilometrelerce uzaktan okuma, adam olma için yürüyüp gelen çocuklara hep cesaret vermek zorundadır. Tarlada bağda iş olunca gelemeyen öğrenciyi toplamak, kız öğrencileri evlerinden okula gelmeleri için aileleri ikna etmek, tüm bunları yaparken okulunu onarmak, boyamak, sobasına kömür veya tezek atmak. Kısacası insanüstü olması gerekir.
Gerçekten edebi açıdan bir anlatım yapmayacağım. Köylerde yaşayan akrabalarım var. Bu sıkıntıları kendi gözlerimle de gördüm. Güzel olan bir şey var ki Türk insanının yerine gittiğini gördüğü yardım projelerine desteği tam oluyor. Bunun birinci şartı da bence para yardımı toplanmaması. Çünkü para yardımı sürekli sıkıntı demek.
Bu güzel prensip doğrultusunda kurulmuş bir web sitesi var.
Köy öğretmenleri sitesi. Köylerde görev alan meslekdaşlarım ihtiyaçlarını, durumlarını ve okulun iletişim bilgilerini yazıyor ve yardım etmek isteyen hayırsever vatandaşlar da bu malzemeyi yolluyor.
Sanırım projenin önemi insandan insana yardım olmasında. Site aracılık etmiyor. Kendisi birşey almıyor. Dolayısıyla gerçekten çok güzel bir model oluyor.
Site:
http://www.koyogretmeni.com/
Online kitap satışı yapan sitelerde 3-5 YTL lik bir sürü çocuk kitabı var. Hikaye kitapları, eğlenceli öyküler ve az bir parayla alınabilecek koliler dolusu kitap ısmarlanabilir. İçinizde yardımın ateşi yanıyorsa girip bir bakın sevgili okurlarım.
Kaynakça:
Köy Okullarına stajyer öğretmenlerin bakışı
http://web.inonu.edu.tr/~ikram/birlesik_sinif_2004.htm
Kerpiç evlerden okul yapmak ve yazıdaki görsel
http://www.batmanpostasigazetesi.com/news_detail.php?id=4212
EPOSTA ABONELİĞİ İÇİN
Aşağıdaki formda e-posta adresinizi yazın, gelen e-postaya onay verin.E-posta aboneliği için e-posta adresinizi eklemeniz, aşağıdaki konuları anlayıp izin verdiğiniz anlamına gelir.
Lütfen okuyunuz. Temel olarak, siteden (Güneşin Tam İçinde) ve yazardan (Süleyman Sönmez) e-posta bülten almaya izin vermek anlamını taşır. Bu iznin temeli: okunacak yazılar, izlenecek videolar, dinlenecek podcastlar, fotoğraflar, tanıtılacak ürün, kitap, site, uygulama, yapay zeka, eğitim, gezi, teknoloji, anket gibi içerikler ve kampanyalar olabilir. Bültenin içeriğinde, bülten sponsorunun ürün ve hizmetine ait bilgi, link ve banner yer alabilir. Bülten e-posta sistemi substack isimli dünyaca çok bilinen, güvenilir e-posta sistemi tarafından gönderilir. E-postalar yeni bir e-posta dağıtım sistemine geçmek dışında üçüncü şahıs ve şirketlerle paylaşılmaz. İşleyiş gereği yurtiçi ve yurtdışındaki server sistemlerinden hizmet verilebilir. Spam gönderilmez. İstediğiniz noktada, tek adımla her e-postanın en altındaki "Unsubscribe" seçilerek üyelikten çıkılır ve siz tekrar e-posta abonelik formuyla veya bülten sayfasında üye olana dek yeni e-posta almazsınız. İlginiz için teşekkür ederiz.
Evet, Süleyman Hocam çok önemli bir konuya temas etmişsiniz. Bir gün otobüste yanıma Van’ın bir köyündeki öğretmen denk gelmişti. Bayağı sohbet etti, maceralarını anlattı.
Yani o ortamda (elektrik yok, su yok, bina harabe, ısınma problemi var) çocukların nasıl çalışmasını bekleyebiliriz ki? Elinde tüm imkanlar olan öğrenciler zor çalışıyor.
Köydeki öğretmenler, gerçekten büyük işler yapıyor.
Bence de köy öğretmenleri çok büyük işler başarıyor, onlara şimdiden büyük sabır ve kolaylık diliyorum =)