İstanbul Şehir Rehberi http://sehirrehberi.ibb.gov.tr (ancak yoğunluktan bazen kapalı olabiliyor.) adresine girdiğinizde güzide İstanbul’umuzu harita bazında görüyoruz.  Bilemiyorum Google Earth / Maps ile nasıl kıyaslayalım? Baktığımızda Google Earth serverleri şu an itibariyle daha hızlı bilgi gönderiyor. (Google Maps’i denemek için tıklayın) Özellikle Hybrid denilen hem uydu, hem harita birleşik modunu çok seviyorum. 🙂
  

sehirrehberi.jpg

İstanbul Kent Rehberi

kentrehberi1.jpg
http://kentrehberi.ibb.gov.tr/ adresi ise başka bir bilgilendirme ekranı. İBB’nin sisteminde katman denilen ek bilgiler işin sadece haritalama olmadığını ortaya koyuyor. Yani yollar, göller, binalar, eczaneden, akaryakıt istasyonuna dek güncel bilgiler, harita üzerinde yerleşiyor veya gizlenebiliyor. Sizi ilgilendiren detayda haritayı görüyorsunuz. İşte işin can alıcı kısmı bu.

istgooglemaps.jpgGoogle Earth ile yurtdışındaki Newyork şehri gibi büyük örneklere baktığımızda, çok detaylı bilgilerin girildiğini restaurantların hangi binanın hangi katında olduğuna dek yazıldığını görüyoruz. Bir süre sonra bu biz de gerçekleşecek.

Google Maps ise daha pratik kullanım için mesela bir yerden bir yere nasıl giderim dediğinizde (“Get Directions”) bölümünde size bir rota verebiliyor ki çok kullanışlı. “Link to this page” ile size tek bir adres veriyor siz bu adresi arkadaşınıza yollayınca bu ekran onda da açılıyor.

İstanbul Belediyesi’nin Altın Örümcek alacak kadar teknolojiyi kullanması çok sevindirici. Yapılan çalışma en güçlü kamu sitelerinden biri olduğunu doğruluyor.

Sayfadaki açıklamalar şöyle (Türkçe imla kuralları neden gözetilmemiş anlayamadım? Ben düzelterek ekliyorum.): 

  • Adres menüsünü kullanarak, ilçe – mahalle – sokak / cadde – kapı numarası sorgulaması yapabilirsiniz.
  • Tür menüsünü kullanarak, tüm İstanbul – ilçe – mahalle bazında toplumsal noktaları sorgulayabilirsiniz.
  • Yol analizi menüsünü kullanarak, İstanbul bazında belirleyeceğiniz iki nokta arasındaki yol sorgulaması yapabilirsiniz.
  • İETT Menüsünü kullanarak, belirteceğiniz iki durak arasındaki otobüs hat isimlerini sorgulayabilirsiniz.

Bu tür sitelerin olası kullanımı, yanımıza bir notebook, internete giren cep telefonu veya  el bilgisayarı alıp, siteye girip arabanızla kaybolmamak. Aradığınızı kolayca bulmak, turistik amaçlı gezilerde önceden fikir edinmek. Gerç, her gün web de alternatif kullanımlarını görüyoruz. Belli bir siteye üyelerin koordinat verip buluşmaları işlerini evlerini göstermeleri gibi. Ancak tanımadığımız kişilere bu tür bilgileri vermeyi tek kelimeyle “cesurca” buluyorum!

Kaynakça:

http://sehirrehberi.ibb.gov.tr
http://kentrehberi.ibb.gov.tr/ 
http://maps.google.com/?ie=UTF8&z=12&ll=41.04052,29.029312&spn=0.183854,0.31929&om=1



EPOSTA ABONELİĞİ İÇİN

Aşağıdaki formda e-posta adresinizi yazın, gelen e-postaya onay verin.


https://suleymansonmez.substack.com/
E-posta aboneliği için e-posta adresinizi eklemeniz, aşağıdaki konuları anlayıp izin verdiğiniz anlamına gelir.
Lütfen okuyunuz. Temel olarak, siteden (Güneşin Tam İçinde) ve yazardan (Süleyman Sönmez) e-posta bülten almaya izin vermek anlamını taşır. Bu iznin temeli: okunacak yazılar, izlenecek videolar, dinlenecek podcastlar, fotoğraflar, tanıtılacak ürün, kitap, site, uygulama, yapay zeka, eğitim, gezi, teknoloji, anket gibi içerikler ve kampanyalar olabilir. Bültenin içeriğinde, bülten sponsorunun ürün ve hizmetine ait bilgi, link ve banner yer alabilir. Bülten e-posta sistemi substack isimli dünyaca çok bilinen, güvenilir e-posta sistemi tarafından gönderilir. E-postalar yeni bir e-posta dağıtım sistemine geçmek dışında üçüncü şahıs ve şirketlerle paylaşılmaz. İşleyiş gereği yurtiçi ve yurtdışındaki server sistemlerinden hizmet verilebilir. Spam gönderilmez. İstediğiniz noktada, tek adımla her e-postanın en altındaki "Unsubscribe" seçilerek üyelikten çıkılır ve siz tekrar e-posta abonelik formuyla veya bülten sayfasında üye olana dek yeni e-posta almazsınız. İlginiz için teşekkür ederiz.


SİZİN DÜŞÜNCENİZ NEDİR?

Yorumunuzu yazınız
İsminizi Yazınız