Evet durum vahim. Internet nedir? Aslında birbirine bağlı kocaman bir örümcek ağı. Networkler networklere onlar başka networklere bağlı. Siz bir bilgi gönderirken ister e-mail olsun, ister bir web sitesinde bir tuşa tıklama olsun durum böyle.
Siz bir web sitesi açtığınızda aslında ne olur? Web sayfalarınızı hazırlar, kodlar, dizayn eder ve sitenizi hosting firmasının serverine upload edersiniz. Türkçe anlamıyla web sitenizi barındıran, adres çubuğuna sitenizin adını yazanların görmesi için sayfaları o kişiye Çin’de bile olsa yollayan firma ana bilgisayarlarına yüklersiniz. Sonra bir isim lazım sitenize ve uzantı .com, .net, .net, .mil, .k12, .gov, .edu vs. seçilir. Buraya kadar güzel de sonra ne olur?
İşte sonrası önemli, bizde ODTÜ adres veritabanı tutuyor. Yani diyelim 193.93.24.45 nolu IP aslında www.neguzelsite.com gibi bir web adresidir. Kullanıcıların yazdığı sitelerin eşleştirilmesi ulusal bazda ve uluslararası bazda yürür. Siz bir site açtığınızda çoğu zaman 24 saat ama kural olarak 48 saat içinde önce ABD sonra dünyanın diğer serverlarında adreslenmeya başlar.
Peki mesele ne? Günün birinde bir savaş durumunda ABD düğmeye basarsa felaket senaryosu biliyorum ama dyelim ki.. Ya da sağlam bir Hacker/terorist grubu bu sistemi havaya uçurursa ne olur?
Bir anda her ülke kendi içinde kalır. Yani ulusal olarak com.tr li adresler birbirini görür. Ama o kadar. Kimse yurtdışındaki sitelere ulaşamaz. Durumu kavradınız değil mi? Hani Internet bir nükleer savaşa karşı geliştirilmişti. Bir sistemi çökünce halen çalışacak, hangi server ayaktaysa diğerini bulacaktı? O zaman yapabiliyorsanız o ülkede olanları yurtdışından duyurun.
Bir kere daha düşünmeli. Yurtiçi hosting ile siteleri ülkemizde tutup uzantılarını com.tr, org.tr gibi yapmak mı? Yurtdışından hosting alıp .com ve .net gibi yayın yapmak mı?http://www.icann.org/tr/turkish.html (Türkçe Sayfası)
http://www.icann.org/new.html
www.ICANN.org
EPOSTA ABONELİĞİ İÇİN
Aşağıdaki formda e-posta adresinizi yazın, gelen e-postaya onay verin.E-posta aboneliği için e-posta adresinizi eklemeniz, aşağıdaki konuları anlayıp izin verdiğiniz anlamına gelir.
Lütfen okuyunuz. Temel olarak, siteden (Güneşin Tam İçinde) ve yazardan (Süleyman Sönmez) e-posta bülten almaya izin vermek anlamını taşır. Bu iznin temeli: okunacak yazılar, izlenecek videolar, dinlenecek podcastlar, fotoğraflar, tanıtılacak ürün, kitap, site, uygulama, yapay zeka, eğitim, gezi, teknoloji, anket gibi içerikler ve kampanyalar olabilir. Bültenin içeriğinde, bülten sponsorunun ürün ve hizmetine ait bilgi, link ve banner yer alabilir. Bülten e-posta sistemi substack isimli dünyaca çok bilinen, güvenilir e-posta sistemi tarafından gönderilir. E-postalar yeni bir e-posta dağıtım sistemine geçmek dışında üçüncü şahıs ve şirketlerle paylaşılmaz. İşleyiş gereği yurtiçi ve yurtdışındaki server sistemlerinden hizmet verilebilir. Spam gönderilmez. İstediğiniz noktada, tek adımla her e-postanın en altındaki "Unsubscribe" seçilerek üyelikten çıkılır ve siz tekrar e-posta abonelik formuyla veya bülten sayfasında üye olana dek yeni e-posta almazsınız. İlginiz için teşekkür ederiz.