Alışveriş yaparken sıra ödemeye gelince ya para vermeniz gerekir, ya da kredi kartı. Kredi kartı verince artık herkes gibi parolanızı almışsanız onu girer ve artık kimlik göstermez, imza da atmazsınız. Ama o ne? Satıcı kaşla göz arasında, kartınızı bir şeyden geçirir. Sonra gülümseyerek size uzatır. İşlem tamamdır.
İyi de güzelim, sen benden izinsiz şekilde kartımı kopyaladın. Kartımla ilgili bilgileri ikinci bir manyetik okuyucudan geçirdin. (Bu genelde bilgisayar klavyesinin sağ tarafında olan kart okuyucudan yapılıyor.) Şimdi sana nasıl gülümseyeyim. Sen özel hayatımı çaldın. Ben kimim? Neler satın aldım? Bunları “Müşteri Takip Programı”na yollayan programı çalıştırdın. Sen kartımı çaldın.
Bu tür durumlarda, yani o kıvrak parmak hareketiyle çaktırmadan yapılan geçirme hareketinden sinir oluyorum. Kanunen kart bilgilerinin kopyalanmasının yasak olduğu Bankalar Birliği tarafından da açıklandı.
“Sizi dava edebilirim. Bilgilerimi izinsiz çaldınız” dediğimde “Bunları üst yönetime iletiyoruz ama yine de istiyorlar” diyorlar.
Peki neden tehlikeli? Kartınızı ikinci okuyucudan geçirince ne oluyor?
1. Gima gibi web üzerinden alış veriş yapanların – yasak olduğu halde – kredi kart bilgilerini kendisine de kopyalayan firmalar, “Müşterimizi daha iyi tanıyıp, daha iyi hizmet veriyoruz” diyorlar. Gerçekten de harika hizmet veriyorlar. Hackerler saldırıp milyonlarca kartı çalınca bu hizmet en yüksek noktaya ulaşıyor!
2. Hiç kimse insan hakları beyannamesine göre Big Brother gibi, sizi izniniz olmadan takip edemez. Elbette siz ve ben aklı başında vatandaşlarız. Saklayacak bir şeyimiz yok. Ama neden maliye kayıtları ve kredi kartı alışverişleri siyasi adamların didik didik araştırılan unsurlardır? Çünkü para hareketi sizin özel hayatnızdır. Bunu sadece maliye ve devletin kuruluşları kendilerine verilen yetki sınırları içinde kullanabilir.
3. Mağazada çalışanın kötü niyetli olmadığını nereden bileceğim? Bir elektronik cihazla, kendi makinelerinden geçiriyor gibi yapıp kendi kopyalayıcısından, kolayca kredi kartımı kopyalayabilir. Sonra ekstremde limitimin tümünün harcandığını görürüm.
– Papağan Yöntemi:
Özellikle lokanta, kafe ve restoranlarda hesap ödenirken kredi kartı garsona teslim edilir. Garson POS makinesinden kartı geçirip hesabı tahsil edinceye kadar 3-5 dakikalık bir zaman dilimi geçer. İşte bu arada garson kredi kartını “reader” (okuyucu) denilen ve suç jargonunda papağan diye anılan kibrit kutusu büyüklüğünde bir cihazdan geçirebilmektedir. Kredi kartı içindeki tüm verileri kopyalayan bu cihazın içindeki bilgiler ise sahte kredi kartı üreticilerinin eline geçmektedir. Zengin kişilerin gittiği mekanları seçen dolandırıcılar garsonlara veya kasiyerlere veri başına bir miktar para ödemektedirler.
Kaynak : Avukat M.Gökhan Ahi | http://hukukcu.com/modules/smartsection/item.php?itemid=72
Yıl 2005 İsviçre. Satıcı şöyle söyledi bana. “Bu kredi kartı POS cihazı. Biz kartınıza asla dokunamıyoruz. Bu yasak. Kartınızı takın ve şifrenizi girin.”
Çünkü modern dünya “Amca şifreniz neydi? İsterseniz ben yazayım” demiyor. Kartların tümünün, para ve özel hayat olduğunu anlamış durumda.
Bu arada bu kart bilgileri çalıcıları çok ünlü firmalar ve mağazalar. İsimlerini buraya yazarak bir de onlarla uğraşmak istemiyorum. Sadece sizi bilgilendiriyorum. Dikkatli olun, bir saniyelik hareketle kredi kartı bilgileriniz kolayca kopyalanabilir ve kopyalanıyor da.
Kaynakça:
5464 sayılı Banka Kartları ve Kredi Kartları Kanunu
Madde 23’e göre, üye işyerleri, kartın kullanımı sonucunda kart ve kart hamili ile ilgili edindikleri bilgileri kart hamilinin yazılı rızasını almadan başkasına açıklayamaz, saklayamaz ve kopyalayamaz.
Kart Bilgilerinin Temin Edilme Yöntemleri
a) Manyetik kopyalama cihazları vasıtasıyla kopyalama yöntemleri
• Alışveriş esnasında kopyalama yöntemi:Kart sahiplerinin alışveriş yaptıkları yerlerde, kredi kartları pos cihazlarından geçirilmeden önce veya sonra Şekil-4’de görülen manyetik kart okuyucu ci-hazlarından geçirilerek, kartın manyetik şeridinde bulunan (Track 1, 2, 3) bilgileri bu cihazların hafızasına kaydedilir.
http://www.kom.gov.tr/dosyalar/2004-Raporu/6_Bolum.htm
ÖNEMLİ NOT: Bu şekilde binlerce kredi kartı bilgisini çalan bir çete yakalandı paraları Rio Karnavalı’nda harcadıkları görüldü.
Bizim büyük mağazalarımız ise halen POS cihazı dışında klavyedeki kart okuyuculardan geçirmeye devam ediyorlar. Önce resmi makamları büyük alışveriş mağazalarındaki bu bilgisayarları denetime, sizleri de bu firmalarla mücadeleye davet ediyorum.
Kaynakça:
http://www.ntvmsnbc.com/news/195214.asp
EPOSTA ABONELİĞİ İÇİN
Aşağıdaki formda e-posta adresinizi yazın, gelen e-postaya onay verin.E-posta aboneliği için e-posta adresinizi eklemeniz, aşağıdaki konuları anlayıp izin verdiğiniz anlamına gelir.
Lütfen okuyunuz. Temel olarak, siteden (Güneşin Tam İçinde) ve yazardan (Süleyman Sönmez) e-posta bülten almaya izin vermek anlamını taşır. Bu iznin temeli: okunacak yazılar, izlenecek videolar, dinlenecek podcastlar, fotoğraflar, tanıtılacak ürün, kitap, site, uygulama, yapay zeka, eğitim, gezi, teknoloji, anket gibi içerikler ve kampanyalar olabilir. Bültenin içeriğinde, bülten sponsorunun ürün ve hizmetine ait bilgi, link ve banner yer alabilir. Bülten e-posta sistemi substack isimli dünyaca çok bilinen, güvenilir e-posta sistemi tarafından gönderilir. E-postalar yeni bir e-posta dağıtım sistemine geçmek dışında üçüncü şahıs ve şirketlerle paylaşılmaz. İşleyiş gereği yurtiçi ve yurtdışındaki server sistemlerinden hizmet verilebilir. Spam gönderilmez. İstediğiniz noktada, tek adımla her e-postanın en altındaki "Unsubscribe" seçilerek üyelikten çıkılır ve siz tekrar e-posta abonelik formuyla veya bülten sayfasında üye olana dek yeni e-posta almazsınız. İlginiz için teşekkür ederiz.
Başına gelmeden akıllanmaz benim milletim.
Gerçekten çok önemli bir konu, Teşekkürler paylaşım ve hatırlatma için….
Enver, başa gelmeden dikkat edilsin diye yazdım ben de 🙂
İdris Cin, ben teşekkür ederim gelip okuduğunuz için sağ olun.
Paylaşım için teşekkürler.
Güzel, bilgilendirici bir yazı olmuş…
Bu şekilde binlerce kredi kartı bilgisini çalan bir çete yakalandı paraları Rio Karnavalı’nda harcadıkları görüldü.
Bizim büyük mağazalarımız ise halen POS cihazı dışında klavyedeki kart okuyuculardan geçirmeye devam ediyorlar. Önce resmi makamları büyük alışveriş mağazalarındaki bu bilgisayarları denetime, sizleri de bu firmalarla mücadeleye davet ediyorum.
Güzel toparlanmış bir yazı.
Web alanımda yayınlamak istiyorum.
Hayırlı çalışmalar
Suat Bey yazıdan “bir paragraf seçip” kalanı için bu adrese link vererek bu yazıyı http://www.gunesintamicinde.com/hayir-kredi-kartimi-o-seyden-gecirme/ kullanabilirsiniz. Tümünü kullanmanız için izin vermeyi anlamsız buluyorum. Zaten yayında olan bir yazının kendi sitenize komple alınmasına gerek yok. Desteğiniz için teşekkürler.