Gün ışığı ile aydınlanın. Yeni ve sağlık için çok yararlı bir teknoloji… Çatıya takılan gün ışığı toplayan kolektör paneller ve fiber optik kablo, elektrik kullanmadan gün ışığının gündüz saatlerinde kapalı mekanlara ulaşmasını sağlıyor. Bu tıpkı hortum yardımıyla suyu musluktan alıp başka bir yere ulaştırmaya benziyor. Yani işin içinde elektrik enerjisi yok. Motor yok, benzin yok, güneşten elektrik üretme yok. Sadece ışığı kabloyla taşımak. Tek maliyet bir seferlik alış ve kurulum masrafı.
Yararları elbette ki düşününce görülüyor. Suni aydınlatma sistemlerinin hiçbirisi günışığı gibi doğal ve sağlıklı değil. Psikoloji üzerindeki olumlu etkileri bir yana özellikle bedenin belli vitaminleri ve çalışmaları gerçekleştirebilmesi için gerekli olan güneş ışığı mevsimsel hastalıkların tedavisinde de birebir.
http://www.parans.com bu sitede gün içinde kapalı mekânların nasıl göründüğü, ürünün teknik yönleri gibi detaylar görülebilir.
Mekánlara ışık tüpüyle güneş ışınları yayılıyor Hürriyet Gazetesi
Avustralya’da 1980’lerde keşfedilen gün ışığı aydınlatma sistemleri özellikle Kuzey Amerika, Avrupa ve Japonya’da ilgi görüyor. Türkiye’de de Borusan Holding Yönetim Merkezi’nin İstanbul’daki binasına kurduğu ışık tüpü sistemi sayesinde gündeme geldi. Yurtdışından getirilen ve maliyeti son derece pahalı bu uygulamada boru, geçtiği her katı güneş ışığıyla aydınlatıyor. Güneş ışınlarını doğru açılarla odalara yayıyor, mekana dekoratif bir hava katıp enerji tasarrufu sağlıyor. Sistem daha uygun fiyatlar ve farklı seçeneklerle evlerde de uygulanabiliyor.
Türkiye’de uygulayan bir firma
http://www.gunisigiaydinlatma.com
Aşağıdaki videolarda da sistemin genel çalışması da özetlenmiş.
TRT de yayınlanan Kusadası Hipermarketi
EPOSTA ABONELİĞİ İÇİN
Aşağıdaki formda e-posta adresinizi yazın, gelen e-postaya onay verin.E-posta aboneliği için e-posta adresinizi eklemeniz, aşağıdaki konuları anlayıp izin verdiğiniz anlamına gelir.
Lütfen okuyunuz. Temel olarak, siteden (Güneşin Tam İçinde) ve yazardan (Süleyman Sönmez) e-posta bülten almaya izin vermek anlamını taşır. Bu iznin temeli: okunacak yazılar, izlenecek videolar, dinlenecek podcastlar, fotoğraflar, tanıtılacak ürün, kitap, site, uygulama, yapay zeka, eğitim, gezi, teknoloji, anket gibi içerikler ve kampanyalar olabilir. Bültenin içeriğinde, bülten sponsorunun ürün ve hizmetine ait bilgi, link ve banner yer alabilir. Bülten e-posta sistemi substack isimli dünyaca çok bilinen, güvenilir e-posta sistemi tarafından gönderilir. E-postalar yeni bir e-posta dağıtım sistemine geçmek dışında üçüncü şahıs ve şirketlerle paylaşılmaz. İşleyiş gereği yurtiçi ve yurtdışındaki server sistemlerinden hizmet verilebilir. Spam gönderilmez. İstediğiniz noktada, tek adımla her e-postanın en altındaki "Unsubscribe" seçilerek üyelikten çıkılır ve siz tekrar e-posta abonelik formuyla veya bülten sayfasında üye olana dek yeni e-posta almazsınız. İlginiz için teşekkür ederiz.
Evet konu artık gündeme geliyor çok seviniyorum. Umarım maliyetleri hızla aşağı düşer ve gerek ofisler gerek evler gündüzleri günışığıyla enerjisiz aydınlanır.
Çok güzel. Yine kendi sistemimizi kullanarak elektrik üretebiliyoruz. İlgimi çekti ama bu tarz sistemlerin evlere gelmesi için fiyatlarının yeterince ucuzlaması lazım. Bizim üniversitede böyle bir sistem olsa keşke. Ege Üniversitesi eğitim fakültesinde bodrum katında derslerimiz var. Her ders uykumuz geliyor maalesef.
Uğur elektrik üretmiyoruz. Bu sistemde elektrik yok.
Aynı bir boruyla suyun taşınması gibi, fiberoptik temelli kablolarla ışık çatıdan alta taşınıyor.
Ne bir cihaz, ne bir enerji. Sadece kurulum. Tek maliyet bu. Yani güneş enerjisiyle elektrip üretip tekrar lamba yakmak değil bu! Dikkat, işin muhteşem yanı bu.
Dediğin gibi bodrum denebilecek yerlerde sürekli çalışan, yaşayan insanlar ciddi anlamda sağlık sorunları yaşıyor.
E vitamini oluşumu gün ışığına bağlı. Aynı şekilde melatonin seviyesi, uyku düzenliliği, moralin düzgün olması ve dünya kadar bedensel aktivite ya ışıkla tetikleniyor ya da ışığa bağlı hormonlarca.
Üstelik OLED ışıklar dışında gün ışığına yaklaşan elektrikli ışık kaynağımız da yok.
Ülkemizde de reklama girmesin diye yazmadığım büyük kuruluşlardan birisi bu şekilde hazırlanmış bir bina yaptırdı.
Yani aslında muhteşem bir buluş hızla yaygınlaşmalı. Bunu satan firmalar da Türkiye’de konuyu ilk anlatan bu siteye artık kar payı vermeli 🙂
Payınıza düşeni kesinlikle vermeliler 🙂 Sizin anlattığınız olayı baştan anladım hocam. Sadece bir diğer duruma yer vermek istedim. Yazınızı okuyana kadar sadece elektrik üreten sistemden haberim vardı bugün bunu da öğrenmiş oldum. Geçen kampüste sınıf arkadaşlarımla paylaştım bu fikri hatta 🙂
kardeş ler aslınds ülkemiz doğal gazla elektik üreteceğine güneş enerjisini kullan sın maliyetini birkaç yıldatamam lar hem kaçak larıda önlemiş olur gerçekten çok ilgimi çekti ben elezığ da iklimlendirme ve soğutma bölümündeyim ödevim bunun üstüne aydınlatır sanız sevinirim
hocam birde ışığı borularla yansıtma yöntemini kullanarak istediğiniz bölgeyi aydınlatma olayı var
bu konu hakkında bir bilginiz varmı acaba