Google Earth ile dünyayı gezmeye alıştık. Google Maps ile benzer şekilde web üzerinden adres yollamaya da başladık. Evet sırada ne var derken Google karşımıza Google SKY / Gökyüzü ile geldi. Buradaki Sky kelimesini Gökler gibi düşünmek ve Uzay’a dönmek gerekiyor. Galaksilere ve yıldızlara doğru.
Google SKY ONLINE
Daha önce benzer ve ücretsiz olan programları tanıtmıştım ki bunlar arasında Celestia en kaliteli olanı. İşi bilenlerin de, amatörlerin de çok kaliteli bulduğu bir yazılım. Üstelik programa sürekli yeni astronomik cisimler ekleniyor.
SKY projesi ise işin yine uzmanları tarafından Google için yapılmış büyük bir çalışmayı kapsıyor. Google Earth’e eklenti olarak yazılmış programda gerek yüz milyonlarca yıldız ve galaksi haritaları, konumları, gerekse Hubble gibi uzay teleskoplarından alınan görüntülerle, resmi kanallardan gelen tanımlayıcı bilgiler bulunuyor..
Gerçekten etkileyici bir çalışma. Üstelik tamamen ücretsiz ki, burada şapka çıkarıyouz.
“Nasıl bir şey?” diye hemen fikir sahibi olmak için videoyu izleyin.
Google Earth kurulduktan sonra SKY özelliğini şöyle deneyebilirsiniz. View menüsünden Swirth to Sky seçin. Kamera, Dünya gezegeninden uzaya çevrilecek. Yavaşça takımyıldızların belirdiğini göreceksiniz. Şimdi tıklayarak ya da mousela sürükleyerek gezebilirsiniz. Ancak en pratiği Arama / Search kutusuna kelimeler yazmak. Mesela Sirius veya Pinwheel Galaxy gibi. Detaylı görmek için Layers panelinde “Constellations” , “Hubble Showcase”, “Planets” gibi başlıkları tıklayın gördükleriniz nefesinizi kesecek.
Farklı galaksileri görmek ve beğendiğiniz yerlere mim noktası koymak da elinizde.
Evet Galilo ya da Kopernik, Tycho Brahe ya da Ali Kuşçu‘da bu programı görebilseydiler. Bizim göremediğimiz neler görürlerdi kimbilir?
Kaynakça:
Alternatif Ücretsiz Program Celestia
http://www.gunesintamicinde.com/celestia-uzay-simulasyonu/
http://www.celestiamotherlode.net/
Alternatif ve profesyonel program Starry Night
http://www.starrynight.com/
Alternatif Astrononi Programları Listesi (Süper bir liste !)
http://astro.nineplanets.org/astrosoftware.html
Hubble Uzay Teleskobunun Orijinal Galerisi
http://hubblesite.org/gallery/
EPOSTA ABONELİĞİ İÇİN
Aşağıdaki formda e-posta adresinizi yazın, gelen e-postaya onay verin.E-posta aboneliği için e-posta adresinizi eklemeniz, aşağıdaki konuları anlayıp izin verdiğiniz anlamına gelir.
Lütfen okuyunuz. Temel olarak, siteden (Güneşin Tam İçinde) ve yazardan (Süleyman Sönmez) e-posta bülten almaya izin vermek anlamını taşır. Bu iznin temeli: okunacak yazılar, izlenecek videolar, dinlenecek podcastlar, fotoğraflar, tanıtılacak ürün, kitap, site, uygulama, yapay zeka, eğitim, gezi, teknoloji, anket gibi içerikler ve kampanyalar olabilir. Bültenin içeriğinde, bülten sponsorunun ürün ve hizmetine ait bilgi, link ve banner yer alabilir. Bülten e-posta sistemi substack isimli dünyaca çok bilinen, güvenilir e-posta sistemi tarafından gönderilir. E-postalar yeni bir e-posta dağıtım sistemine geçmek dışında üçüncü şahıs ve şirketlerle paylaşılmaz. İşleyiş gereği yurtiçi ve yurtdışındaki server sistemlerinden hizmet verilebilir. Spam gönderilmez. İstediğiniz noktada, tek adımla her e-postanın en altındaki "Unsubscribe" seçilerek üyelikten çıkılır ve siz tekrar e-posta abonelik formuyla veya bülten sayfasında üye olana dek yeni e-posta almazsınız. İlginiz için teşekkür ederiz.
çok güzel bir bilgi paylaşımı teşekkürler