Teknoloji süratle ilerliyor ama nedense eğitimde halen devrim niteliğinde uygulamalar görmüyoruz. Aslında neler yapılmalı? Okullarımız 5 yıl içinde nasıl değişecek? Dersleri nasıl işleyeceğiz? Öğretmenler ve öğrenciler yeni teknolojilere hazır mı? Teknolojik cihazlar, kitap ve defterin yerini alacak mı?
SONRADAN Not: Bu yazı 2010 yılında yazıldı. O zamandan beri pek çok eğitim teknolojisi tanıttım.
Keyifle okuyacağınız ve işinize yarayacak bu yazıları okumak için lütfen aşağıdaki linke tıklayınız.
https://www.gunesintamicinde.com/category/egitim-teknolojileri/
Bilgisayar Destekli Eğitim (BDE) amacıyla eğitim için pek çok interaktif yazılım, video ve eğitsel oyun vb. hazırlandı. Bu eğitim materyalleri bireysel ve grup aktiviteleri içeriyordu. Öğrencinin kendisinin bir yazılımla kulaklık takıp dinleyerek, izleyerek, deneyerek, okuyarak ve pekiştirerek öğrenmesine yönelik bireysel materyallerden oluşuyordu ya da öğretmenin kontrol ettiği bir bilgisayar ile projeksiyon, akıllı tahta gibi bir gösterici ile tüm sınıfa sunup birlikte çözümler üretmeye dayalıydı.
Her iki modelin de, eksikleri zaman içinde göründü. Bilgisayar laboratuvarına gidilmesi gerekliliği ile sınıf ortamından kopuş. Öğrencinin bilgisayarla tek başına kalması ve öğretmenin gelişimi izlemek için yeni yaklaşımlar geliştirme zorunluluğu. Uzun süreli projeksiyon ve bilgisayar kullanımında göz hassasiyeti olan öğrencilerin sıkıntılarının oluşması ve edilgen bir konuma sürüklenmeleri gibi.
AKILLI TAHTALAR (SMARTBOARD)
Akıllı tahtaların icadı, eğitime bu anlamda bir soluk kazandırdı. Ekranın dokunmatik yüzeyi ve algılayıcı cihazları derste kullanılan görsel malzeme ile hem öğretmenin, hem öğrencinin etkileşimini arttırdı. Ekranda üçgen çizmek, bir yayı çizip haraketlendirmek, yabancı bir dil öğretirken istenen yeri perdeleyip sordukça açabilmek, doğru cevabı sürükleyip bırakıp bir bütünlüğe erişebilmek gibi. Güzel olan şu ki, eğitimcilerin pek çoğu bilgisayar destekli eğitime geçişteki tepkileri göstermedi. Çoğu öğretmen, akıllı tahtaların getirdiği olanakları olumlu karşıladı ve devlet okullarında da, özel okullarda da gün geçtikçe kullanımı artıyor.
Bu alanda en iyi firmaya bir bakmalı http://smarttech.com/. Ürünler de şurada http://www2.smarttech.com/st/en-US/Products/
Ancak benim bu yazıda üzerinde durmak istediğim ek bir unsurun kullanımı değil temelden gerçekleşen bir materyal değişimi. Böyle düşüldüğünde kitap ve kağıt yerine teknolojik bir cihaz koymaktan bahsediyorum.
INTEL CLASSMATE PC (NOTEBOOK)
Bunu yapmak isteyen okullar işe dizüstü bilgisayar / notebook kullanarak başladı. Kısa sürede eğitim için özel notebooklar üretildi. Özellikle Intel firmasınının sunduğu Classmate PC farklı bir yaklaşımdı. Ancak ilk çıktığında yetersiz konfigürasyonu bilgisayar kullanıcıları üzerinde hayal kırıklığı yarattı. Artık geliştirilmiş olsa da keşke bu duyuruyu şimdilerde ve şimdiki işlemci ve netbook platformundan yola çıkarak yapsalardı diye düşünüyorum. Yani düşmelere dayanıklı ekranı sağlam ve uygun fiyatlı hafif bir eğitim notbook’u. (Sitedeki bilgiye göre en son ülkemizde Datateknik satışını gerçekleştiriyor. Ama sitelerinde ürün ve fiyatı ile ilgili bir ipucuna erişemedim)
Classmate PC’nin, geçen yıllar içinde yenilenen profili ve ekranı dönüp katlanan tablet tipi modelinin teknik özellikleri pdf formatında şu sayfada: http://www.classmatepc.com/pdf/Intel-powered_convertible_classmate_PC_Product_Brief.pdf Buraya eklemedim her 6 ayda veya bir senede teknoloji değişiyor bu yazıyı sonradan okuyanları yanıltmak istemem. Siteden ürünün okuduğunuz zamanki özelliklerine bakmak en mantıklısı
$100 ETİKETLİ LAPTOPLAR – OLEP – One Laptop Per Child
Her Çocuğa Bir Laptop Organizasyonu
Ardından gelişmekte olan 3.dünya ülkelerindeki öğrencilere yardım amaçlı ucuz maliyetli 100 dolarlık notebooklar gündeme geldi. Ama zamanla bu fiyatın gerçekçi olmadığı düşünülerek yukarı çekildi. “Bir kendinize, bir de ihtiyacı olan çocuğa satın alın” diyerek organizasyonlar oluşturuldu. http://laptop.org/en/
Her şey çok güzel giderken Intel aniden projeden desteğini çekti. Bu acı karara rağmen faaliyetlerini devam ettirmeye çalışan 25 benzer kuruluş var. Detaylı bilgi için okuyabilirsiniz. http://tr.wikipedia.org/wiki/100_Dolarl%C4%B1k_Diz%C3%BCst%C3%BC_Bilgisayar Şu sitede ise OLPC’nin dünyanın çeşitli yerlerindeki kullanımları proje hakkında konuşan eğitimciler ve tanıtımları bulabilirsiniz. http://olpc.tv/ İngilizce daha detaylı bilgi için http://en.wikipedia.org/wiki/OLPC_XO-1
Proje Sorumlusu Nicholas Negroponte OLPC’leri Kolombiya’ya ulaştırıyor.
Ne ilginçtir ki projeyi Savunma Bakanı üstlenmiş Milli Eğitim Bakanlığı yerine. Bu projeyi bölgenin gelişimi için bir imkan olarak görmüş. Yıllardır dış dünyadan kopuk yaşayan can güvenliği olmayan ülke çocuklarına, askerler laptopları dağıtıyorlar. İnsan böyle videoları izledikçe dünya çapında teknolojiyi bırakın elektriğe bile ulaşamayan 1 milyar çocuğu düşünmeden edemiyor… Bu çocuklar için bu projenin önemi ne denli büyük değil mi? Öyle acıklı doneler okudum ki Afrika’da geceleri karanlıkta kulübelerini aydınlatabilmek için bu laptopların ekranlarından yararlanmışlar ve daha neler neler. Bu projenin amacının bir kültür emparyalizmi amacıyla yapılmadığını hissettirmek istercesine halkın yerel dilindeki Internet içeriğine ve kitaplarına erieşebildiğine dikkat çekiliyor.
Bu gelişmeler olurken notebookların ders içi aktivitelerde yeterince kullanışlı olup olmadığı tartışılır oldu. Düşmesi, kırılması, uzun süreli kullanımda, bilek ve göz sağlığını etkilemesi, klavye kullanımının kalem kullanımını olumsuz etkilemesi, ders esnasında bilgisayar oyunları ve ınternet bağlantısının öğrencinin dikkatini kolayca dağıtabilmesi…
AMAZON KINDLE DX
Böylece kitap yerine geçecek dijital okuyucular gündeme geldi. Bu okuyucular başta Amazon Kindle serisi olarak duyuruldu. Amazon Kindle kitap okumada bir devrimi sunuyordu. Hafif temiz bir ekran. Temizliğini sağlayan ise bilgisayarlar gibi LCD veya LED teknolojileri ile aydınlatılmaması bunların yerine e-ink denen elektronik mürekkep ile görüntünün oluşturulmasıydı. Bu sayede en parlak gün ışığında bile kolayca okunabiliyor ve gözleri asla yormuyordu. Bir kağıt gibi görüntü oluşturuluyor tazeleme yapmıyordu.
Fikir çok tuttu. Özellikle küresel iklim değişikliği, ormanların kesilmesine duyulan kamuoyu öfkesi ve çevreci politikaların öne çıkışı ile geniş halk desteği buldu. Üstelik dijital kitaplar kitapçıda satılandan ucuza satılacaktı. Bütün bir kütüphanenizi yanınızda taşıyabildiğiniz gibi dilediğiniz kitabı anında satın alabilirdiniz.
Bu model eğitimcilerin çok hoşuna gitti. Amerika Birleşik Devletleri’nde yapılan bir araştırmaya göre bir öğrencinin eğitim hayatı boyunca eyalete kitap anlamındaki masrafı binlerce dolar tutuyordu. Böyle bir okuyucu, hem çocuklarda okuma isteğini yeniden ve güçlü şekilde geri getirebilirdi, hem çocukları kitap taşımanın bel büken ağırlığından kurtarırdı, hem de bilgisayar gibi içerik dışında dikkat dağıtacak unsurlara sahip değildi.
Paul Allen bir yazısında Amazon Kindle’ın dramatik şekilde eğitimde gelişimi sağlayabileceğini iddia ediyordu. http://www.paulallen.net/the-amazon-kindle-could-dramatically-improve-us-education/
Techcrunch sitesinde geçen “Amazon 55 Milyon Dolarlık Kitap Pazarına Odaklanıyor” makalesi konuya dikkat çekiyordu. http://techcrunch.com/2008/07/17/amazon-to-target-55-billion-textbook-market-with-new-kindle/
Kindlechat adlı site ise okulların Amazon Kindle’ı denemek için çeşitli çalışmalar yürüttüğünden bahsediyordu. http://www.kindlechat.com/amazon-kindle/kindle-dx/schools-signing-up-for-kindle-pilot-programs/ Örneğin University of Virginia’s Darden School of Business çoktan denemelere başlamıştı bile.
Yine Kindlechat sitesi öğrencilere Kindle’da nasıl işaretleme yapacaklarını ve nasıl kullanabileceklerini anlatıyor. http://www.kindlechat.com/kindle-support/a-students-guide-to-kindle-notes-and-marks/
Amazon da asıl pazarının eğitim olabileceğinin farkında… http://blogs.districtadministration.com/productsblog/2008/08/amazon-kindle-e.html ve http://www.viewfromafarley.com/2008/08/14/the-amazon-kindle-in-education/
Bir süredir okul kitaplarının dijital kopyalarının satışı üzerine çalışmalar sürüyor. Türkiye’de ise bildiğiniz gibi devlet okullarında kitaplar Milli Eğitim Bakanlığı tarafından temin ediliyor. Bunun anlamı bizde başlayacak bir dijitalleştirme operasyonun, devletimize daha bir kaç sene içinde ekonomik olarak yarar sağlayacağıdır.
Amazon Kindle’ın alternatifleri de üretildi. Benzer özellikleri olan hatta ek özellikleri olan modeller piyasaya sürüldü ve şu an satın alınabiliyorlar. Ülkemizde de bazı üniversiteler ve okullar bunları aktif olarak kullanmaya başladı.
MOBILE READ sitesi piyasada bulunan tüm elektronik kitapları ve teknik özelliklerini karşılaştırıyor. 5 inç ve 6 inç ekran büyüklüğündeki e-kitap okuyucular arasında Sony’nin ürünleri de öne çıkıyor.
http://wiki.mobileread.com/wiki/E-book_Reader_Matrix
Milli Eğitim Bakanlığı ne mutlu ki gelişmeleri uzaktan seyretmiyor. 3 ayrı cihazla Ankara’da pilot çalışmalarını sürdürüyor.
“Böyle bir uygulamanın Türkiye’de de başlatılması için çeşitli yazılım şirketleriyle görüştüklerini bildiren Aktürk, ardından Başkentteki 3 ilköğretim okulunda pilot uygulamaya geçtiklerini söyledi. Bu uygulamaların birbirinden farklı içerikte olduğunu belirten Aktürk, çalışmanın ”classmate bilgisayar” aracılığıyla İskitler Evliya Çelebi İlköğretim Okulu’nda, ”notebook” ile Sincan Plevne İlköğretim Okulu’nda ve ”e-book” ile de Sincan Korkut Ata İlköğretim okullarında yapıldığını ifade etti. ”
Kaynak:http://www.sabah.com.tr/Yasam/2009/05/25/okullarda_elektronik_kitap_donemi
APPLE iPAD
Apple firmasının duyurduğu iPad tablet yeni bir soluk gibi geldi. Ama ürünün ilk versiyonu pek çok talebi kaşılamadığı için kullanıcılar biraz temkinli yaklaşıyor. Büyük bir iPhone telefona benzeyen cihaz dijital kitap okuyucu, müzik merkezi, film oynatma cihazı, internete erişim olanakları ve 3G ile enformasyon özelliklerine sahip.
Eğitim açısından bakıldığında fiyatı yeterince ucuz değil. Flash uygulamalarını çalıştırmıyor. Oysa Adobe Flash programı eğitim yazılımlarının ve eğitim web sitelerinin en çok kullandığı platform. Ardından Java uygulamaları geliyor. Ürünün ekranının parlak oluşu uzun süreli okumayı zorlaştırıyor. Her istenen eğitim yazılımının iPad tablete kurulamayışı da cabası. USB girişi yok, dahili kamerası yok… Şurada artıları ve eksileri incelenmiş.
http://www.ntvmsnbc.com/id/25050283/
SIFTABLE | PARÇA KÜPLERDEN EĞİTİM MALZEMELERİ
Bu teknolojik cihazlar çok çok hoşuma gitti. Neden mi? Parçalar eğitimde çok amaçlı kullanabiliyor. İstenirse yan yana konup toplama çıkartma veya boyama veya video gösterme yapabiliyor. İstenirse harflerden kelime oluşturma Scrabble oynanabiliyor ve kelime doğru mu diyerek elindeki sözlük veritabından kontrol edip doğru ya da yanlış diyebiliyor. Çok enteresan bir çalışma. Mutlaka aşağıdaki videoyu izlemelisiniz diyorum. Video İngilizce ama altyazı Türkçe seçilebiliyor. TED videolarını Türkçeye çeviren böylece tüm okurlarıma bir kolaylık sağlayan ekibimize teşekkürlerimi iletiyorum. Bundan sonraki pek çok yazımda bu teşekkürü bulacaksınız :)
MIT’den David Merrill ellinizde oynayabileceğiniz kurabiye büyüklüğünde olan bilgisayar programlı parçaları tanıtıyor. Geleceğin bu oyuncakları matematiksel işlemler yapabiliyor, müzik çalabiliyor, arkadaşları ile iletişime geçebiliyor. Eğitimde yeni bir devir mi başlıyor acaba? Türkçe altyazı tercüme Ahmet Yükseltürk redaksiyon Koray Al
Bu minik küplerin içlerinde ne var, başka neler yapaibliyorlar gibi sorularınız için http://web.media.mit.edu/~dmerrill/siftables.html ve ne zaman satılacaklar gelişmeler neler merak ediyorsanız ve takip edecekseniz http://sifteo.com/
MICROSOFT SURFACE COMPUTER | SMART Table
Bu masanın özelliği ekranının çoklu dokunuşa izin vermesi ve kendisi için üretilen yazılımların eğitime çok uygun olması.
Detaylı bilgi : http://www2.smarttech.com/st/en-US/Products/SMART+Table/default.htm
EĞİTİMİN İHTİYAÇ DUYDUĞU CİHAZ NASIL OLMALI?
Yukarıdaki görsellerdeki cihaz OLPC XO-3 Tablet olarak geçiyor ve ucuz bilgisayarların son halkası olarak $100’dan düşük bir fiyata ve ister Windows ister Linux kurulu şekilde satılması planlanıyor. Aradaki maliyet farkının, ekonomik durumu iyi ülkelerin bağışları ile karşılanması için çalışmalar sürüyor.
- Ucuz olmalı. Her öğrenci satınalabilmeli ya da devletler bu gideri üstlenmeli kitap yerine bu cihazı temin etmeli.
- Ekranı dokunmaya duyarlı olmalı. Ek mouse gerekmemeli istenirse bir dijital kalemle daha hassas şekilde el yazısı ile yazı yazılabilmeli resim çizilebilmeli.
- Hafif olmalı.
- Çarpmalara düşmelere karşı olağanüstü korumalı olmalı. Bu NATO’nun güç şartları denebilecek üst satandartlar gözetilerek üretilmesi gerektiğini ortaya koyuyor. :)
- Ekranı göz yormamalı hem okulda, hem evde kullanılacağı için LCD ya da LED ekranın göz yorması sorunu renkli elektronik mürekkep ya da OLED ekranlarla çözülmeli.
- Diğer tabletlerle iletişime geçebilmeli karışık network ayarları gerekmemeli. Sınıfa girildiğinde öğretmen bilgisayarı otomatik olarak ana bilgisayar olarak tanımlanarak küçük bir sınıf workgroup / çalışma grubu oluşmalı.
- Öğretmen test, okuma kağıdı, video, sesli anlatım, animasyon gibi birbirinden farklı pekçok materyali kolayca tabletlere aktarabilmeli. Geriye toplarken de bir veritabanı otomatik olarak verilen ödev ve doldurulan çalışma kağıtlarını sınıf bazında ve çalışma bzında indeksleyip saklayabilmeli.
- Milli Eğitim Bakanlığı öncülüğünde ücretsiz eğitim portalları üretilmeli sayısız denecek kadar çok kaynak erişime açılmalı. Internet’e bağlanmalı.
- Kitaplar üzerine notlar alınabilmeli.
- Sistemde dil eğitimi gibi başlıklar için otomatik telaffuz düzeltici yazılımlar olmalı. Yani öğrenci sistemle sesli iletişime geçince söylediği yanlış kelimelerin doğrusunu söyleyerek dil eğitiminde destek olabilmeli.
- Cihaz projeksiyona kablosuz bağlanabilmeli yani gerektiğinde ek bir bilgisayar almadan bir ara gösterim cihazına gönderip oradan projeksiyona görüntü verebilmeli. Böylece öğretmen bilgisayar kullanımında olduğu gibi sınıf içi anlatım ve örneklerinde masaya bağlı kalmamalı (Önümüzdeki yıllarda kablosuz HD standardı yaygınlaşacak. Tüm cihazlar televizyon ekran ve bilgisayarlar kablosuz olarak görüntü aktarabilecek)
- Podcast yayınlarla gerektiğinde sadece dinleyerek istediği bir konuyu takip edebilmeli.
- Bu cihaza görme özürlü öğrenciler için ek bir Brail alfabesine dönüştürücü kabartma noktalardan mini klavye ve gösterim cihazı takılabilmeli.
- İşitme engelliler için cihaz dışardan gelen konuşmaları ekranında yazıya dönüştürerek çevresinde konuşulanları anlamasını sağlayabilmeli.
MICROSOFT’UN 2018 VİZYONU
Aşağıdaki videonun bir kısmını oldukça önceden düşünmüş ve kurgulamıştım. Dünyanın farklı yerlerindeki iki sınıfın, duvardaki canlı interaktif tahta aracılığı ile karşılaşması. Bu proje üzerinde çalışırken video yayınlandı. Elbette henüz hiçbiri hayata geçmedi. Bu videodaki sınıf tahtası yazmaya duyarlı, üstüne çizili nesneleri tanımlayıp hareketlendirebiliyor (Köpeğin koşması) Dilden dile anında tercüme yapabiliyor hatta videoda kız öğrencinin “Benim kedim var senin de evcil hayvanın var mı?” sorusuna olumsuz yanıt verdiğinde sistem otomatik olarak kültürel bir farka işaret ediyor: Hindistan’ın bu yöresinde kediler pek sevilmiyor, kötü şans unsuru olarak görünüyor.
İki öğretmen farklı kıtalarda sanal haritalar üzerinde ders hazırlığı yaparken, teneffüsteki öğrenciler birbirleri ile etkileşim ile öğrenmeyi sürdürüyorlar. Veli olan Ayla Hn. ise kızının dersini takip edebiliyor. Bu videoda görülen ekran, OLED ekranlara benzese de daha ileri bir teknoloji olmak zorunda. Her milimetresinde bir bilgisayar olmalı. Hem gösterici cihaz, hem işlemci, hem kamera hepsi her zerresinde olmalı. Bu ancak nanoteknoloji ile mümkün olacaktır. Veriyi transfer ediş şekilleri de müthiş. Kısacası aşağıdaki 2018 yılı tahmini eğitim için beklentilerimi de daha iyi anlattığı için eklemeyi uygun gördüm.
ALTERNATİF UCUZ TEKNOLOJİK ÇÖZÜMLER
Johnny Lee adındaki araştırmacı oyun konsolu olarak tanıdığımız Wii kumandası alıcısı gibi temel parçalardan bir kaç bin dolarlık akıllı dijital tahta ve 3d oyunlarda ve eğitim sistemlerinde kullanılan koordinat belirleyici yönetici aparatlara geçiyor. Beş dolar ve on dolar dediğinde yükselen alkıştan anlayacağınız gibi adam bir dahi :) (Şu an için Türkçe altyazı yok umarım ekip TED videolarını dilimize sosyal bir hizmet olarak çeviren harika dostlarım buna da bir el atarlar.)
TABLET PC’LERİN EĞİTİME KATKILARI SLAYTLAR(İngilizce)
DİJİTAL KİTAP OKUYUCU CİHAZLAR İÇİN ÜCRETSİZ VE YASAL OLARAK İNDİRİLEBİLİR KİTAPLAR
http://wiki.mobileread.com/wiki/Free_eBooks
SON SÖZ
Teknolojik olarak nesilleri sınıflandıran terimlere göre şu anda çocukluğunda bu teknolojiler yokken zamanla öğrenen X kuşağı (1965 – 1987 yılları arası doğanlar), Y kuşağını (1988 – 2000 yılları arası doğanlar) eğitiyor. Y kuşağı doğduğundan beri teknolojiyle içiçeydi. Ama halen karşısına gelen eğitim öğretim teknikleri geleneksel metotlar ve araçlara dayalı. Hem X ve Y kuşağı öğretmenlerin, hem de Y kuşağı öğrencilerin eğitimdeki başarısı bundan sonraki süreçte teknolojiyi doğru yerde ve aktif olarak kullanmalarına bağlı olacak. Unutmayalım dünya test çözmekten ibaret değil…
Y KUŞAĞI HAYATINI NASIL YAŞIYOR VE TEKNOLOJİYİ NASIL KULLANIYOR?
Bir solukta okudum. Bir bölümünü biliyordum. Bu çalışmayla derli toplu bir bilgilendirme içinde iyi bir kılavuza dönüşmüş. Biz de Moodle ortamını kullanacağımız için, dün onunla ilgili bir tanıtımdaydık. Belki bir gün de “öğrenme yönetim sistemleri” üzerine yazarsanız. Bize SAKAI, Moodle ve Blackboard’dan söz edildi. (Sistemi tam olarak kullanmaya başladığımızda, ben bir öğretmen olarak deneyimlerimi anlatacağım.)
Güzel bir inceleme yazısı olmuş Süleyman Bey.
Keşke bu teknolojileri tanıtırken ülkemizden de örnek verebilsek. Keşke bizim de bilişim markalarımız olsa. Keşke insana yatırım yapabilsek, mühendislerimizi organize edip yönderebilsek.
Zor işler..
Elifin Günlüğü, bir ara bir okul yönetim sistemi programlamıştım. Öğrencilerin pek çok alandaki gelişmelerini içeren bir yazılımdı. Onunla ilgili çalışırken yukarıda bahsettiğiniz sistemlere biraz bakabildim. Aslında güzel bir konudur. Bir okulda oluşturulan dökümanların organize edilmesinden öğrencilerin çalışmalarını dosyalamaya dek. Hele hele her şey dijital ortama taşınırken oldukça mantıklı. Kısacası güzel öneri :)
Yukarıdaki cihazları hiç duymamış bir öğretmen zaten düşünemiyorum. :) Ama şu da var ki hepsini bilmek kolay değil. Ya da neler yapılabileceğini tümüyle detaylı planlamak. Bu nedenle dümnya çapında alanında en iyileri davet eden TED başta olmak üzere işin uzmanlarının fikirlerini aktarmayı uygun gördüm. Yani bence diyerek yazmak yerine bilgi ağırlıklı sunmaya çalıştım. Bu haliyle daha çok yol gösterici olacaktır.
Vallahi tek kelimeyle mükemmel bir yazı olmuş. Teknolojiye meraklı bir y kuşağı öğretmeni olarak eğitim teknolojilerini yakından takip ediyorum. Teknolojinin ilerlemesine paralel olarak eğitimde de yeni teknolojilerin kullanılabilmesi için araştırma ve geliştirme çalışmaları yapıldığını öğrenmek güzel. Eğitimde teknoloji yeni yeni kullanılmaya başlandı ki bence henüz eğitim teknolojileri emekleme aşamasında. Belki de x kuşağı bu konuda asıl devrimi gerçekleştirecektir. Bilgilendirici harika yazınız için teşekkürler. Devamını merakla bekliyoruz.
Bunların hepsi fantazi. Amerika’dan Finlandaiya’ya kadar bütün gelişmiş ülkelerde karatahta ve bildiğimiz tebeşir kullanılıyor sınıflarda. Özellikle Harvard, Stanford, Cambridge gibi üniviersitelerdeki 2010 yılına ait dersleri açın izleyin youtube’dan. Hepsinde kara tahta ve tebeşirle ders işleniyor. Eğitimde teknoloji kullanımı ancak ve ancak bazı derslerde hesap makinesi ve bilgisayar kullanımı ile sınırlı. Karatahta ve tebeşirin yerini hiçbir şey tutamaz.
Ali Nafız Yazar, teknoloji ve eğitim ile ilgili daha önce yazdığım makaleler oldu. Her makalede meselenin farklı bir yönünü ele alıyorum.
http://www.gunesintamicinde.com/category/egitim/ isterseniz kategoriye bir bakın.
Coşkun, oldukça kötümser bir bakış açısı. Şöyle ki, öğretmenlerin karatahta kullanmasında hiç sorun yok. İnsan yeri gelir birine bir şey anlatmak istediğinde eline bir dal alıp yerdeki kuma çizer yine anlatır. Ya da cebinden çıkan bir kağıda çizip tarif edebilir. Ama bu teknolojileri madem artık satın alabiliyoruz hatta ülkemizde üretebiliyoruz gündelik yaşamda nimetlerinden faydalanmalıyız. Birçok ülkede öncü okullar bu cihazları çoktan kullanmaya başladı. Şahsen son 8 yıldır böyle okullarda görev aldım. Branş öğretmeni arkadaşlarımın diyelim İngilizce veya resim gibi derslerde Rönesans ressamlarını bilgisayar sunuları ve projeksiyon ile tanıtıp sonrasında bir ressamın stilinde resim yaptırdığına şahit oldum. Halen görev aldığım okulumda da, her öğretmen bilgisayar teknolojilerini aktif olarak kullanıyor ve akıllı tahtalarla birlikte, web üzerinden dersler ve alıştırmalar yürütülüyor.
Her şey çok hızlı gelişecek ve siz de bir iki yıl içinde bu teknolojilerin mesela elektronik kağıdın getirdiği harika değişimin ne kadar pratik olduğunu yaşayacaksınız. Emin olun bu görüşünüzün değişmesine çok çok az kaldı.
Yeter ki biz teknolojiden korkup tepki göstermeyelim. Yeter ki her şeyi yerli yerinde kararında kullanalım.
Mrb. yazılarınızı zevkle okuyorum (kısa öyküler hariç : ))Benim sizden bir ricam olacak.Okullarımızda teknolojinin ve sanatın (özellikle müziğin) eğitim-öğretimde daha etkili kullanılması durumunda,öğrencilerimizin beyinlerinin her iki lobunuda etkin biçimde kullanabileceklerini,bu sayede öğrenme performanslarının ciddi biçimde artacağını düşünüyorum.Bu konuya ilişkin yazacağınız bir makale eminim ben ve benim gibi bir çok eğitimciye ilham verecektir.Saygılarımla…
Uzun ve süreükleyici yazınız için teşekkürler:
O kadar güzel şeyler ki bunlar, keşke bizim okullarımızda da böyle eğitim araçları da kullanılabilse. Şu an özel bir üniversitede Yönetim Bilişim Sistemleri bölümü son sınıf öğrencisiyim bırakın bunları tam donanımlı bilgisayarlar bile tam anlamıyla var demek mümkün değil. Ders anlatımında da anca daha projeksiyon aletini kullanabiliyoruz bırakın akıllı tahtaları. Ama umarım en yakın zamanda bizim ülkemizde bu teknolojik akıma ayak uydurur.
Ben devlet okulunda sınıf öğretmenliği yapıyorum. Teknolojiye meraklıyım ve sınıfımda mümkün olduğunca kullanıyorum. Harika bir derleme olmuş. Benim merak ettiğim digital kalemler ve grafik tabletler, eğitimde ne kadar yararlı olabilir?
Merhaba hocam sayfanızı çok beğendim. ve hemen hemen istediğim tüm bilgilere ulaştım. yalnız size başka bir sualim olacaktı? Günümüzde dünya çapında eğitimde kullanılan başka teknolojik aletler nelerdir? Rica etsem bildiğiniz kadarıyla bana isimlerini atar mısınız?
Bu yazı 2010 yılında yazıldı. O zamandan beri pek çok eğitim teknolojisi tanıttım.
Keyifle okuyacağınız ve işinize yarayacak bu yazıları okumak için lütfen aşağıdaki linke tıklayınız.
https://www.gunesintamicinde.com/category/egitim-teknolojileri/