Çocukluğumun idolu Galip Tekin’le hiç karşılaşmadım ancak dehası ve çizim tekniğinin ürkütücülüğü hayatının keskin dönüşleri ile hep mahalledeki terkedilmiş perili ev havasıyla yazıp çizdiklerini ürpererek okudum. Bu yazı özellikle en iyi öykülerinden olan “Tursuntur” hakkında…

İnanın bir iki dakika sanırım kendimden geçtim. Dünyada değildim.  Tursuntur'u okuduğum yıllar birden gözümün önüne geldi. Ardından rahmetli Galip Tekin üstadın bilgisayar ve Internet öncesi inanılmaz hayal gücü ile çizdiği rüyalardan fırlamış bilimkurgu ve fantastik çizimleri. Aslında pek çok hikayesi var. Bunların bir kısmını bugün yayınlasa eminim tonla tepki alacaktır. Ancak benim çocukluğumda ve gençliğimde daha eleştiriye ve düşünceye açık bir toplum vardı ve patlamak yerine düşünmeyi tercih ediyorlardı. Her geçen daha çok özlüyorum o hoşgörüyü. Galip Tekin,Bilimkurgu,Tursuntur Galip Tekin ve Tursuntur

Bu ara göklerimizde yine UFO lar gözüküyor ama artık Kültür Bakanlığımızın etkin çalışmaları sonrasında taş atmamayı öğrendik :)

Dolar almış başını gidiyor belki uzay pezosu getirecekler ama hiç yoktan iyidir. İşte TV’de UFO falan haberlerini izlerken birden “Tursuntur” aklıma geldi.

İnanın bir iki dakika sanırım kendimden geçtim. Dünyada değildim.  Tursuntur’u okuduğum yıllar birden gözümün önüne geldi. Ardından rahmetli Galip Tekin üstadın bilgisayar ve Internet öncesi inanılmaz hayal gücü ile çizdiği rüyalardan fırlamış bilimkurgu ve fantastik çizimleri. Aslında pek çok hikayesi var. Bunların bir kısmını bugün yayınlasa eminim tonla tepki alacaktır. Ancak benim çocukluğumda ve gençliğimde daha eleştiriye ve düşünceye açık bir toplum vardı ve patlamak yerine düşünmeyi tercih ediyorlardı. Her geçen daha çok özlüyorum o hoşgörüyü.

Neyse konuya dönelim. Galip Tekin arada kaybolurdu. Sonraki yazılarda “Tırlattım Bakırköy’e kaldırdılar” :) diye çizer başından geçenleri anlatırdı. Doğru mu söylerdi, efsanesinin ateşini mi körüklerdi bilmem ama hepimiz argo tabirle kendisinden tırsardık. Çünkü hiçbir yerde duymadığımız bilmediğimiz öyküler her bir – iki haftada bir Gırgır mizah dergisinde yayınlanırdı ve Gırgır bugünkü mizah dergilerinin okulu gibidir. (Bu arada hepimizin Oğuz Abisi Avanak Avni’nin çizeri ve Gırgır’ın başöğretmeni Oğuz Aral’a rahmet diliyorum)

Sonraları bir süre Galip Abi kayboldu. Başka dergilerde Penguen gibi kısa süreli görüldü ve en son ben şahsen RHDergi‘de izini buldum. Boğaziçi Üniversitesi’nde ders verdiğini de okudum.

Sonra aniden vefat etti.

Türkiye’de bilimkurgunun fantastik öğelerle sevilmesinde yeri çok ayrıdır.

Çok sevinerek söyleyeyim ki “Tursuntur” öyküsünü de webde buldum. Ama keşke tüm o eski öyküleri bir albümle / websitesi ile daha erişilebilir olsa…

Buraya ekleyemiyorum telif hakları kimde bilemiyorum ama Tursuntur aratarak bu mizahi bilimkurgu öyküye ulaşabilirsiniz.

 

Yayımlanma tarihi: 22 Eki 2008,
Ek ve gelişmelerle düzenleme:
19 Haziran 2024

Kaynakça:

Galip Tekin

http://www.itusozluk.com/goster.php/galip+tekin

Ekşisözlükte Galip Tekin
https://eksisozluk.com/galip-tekin–32413

https://tr.wikipedia.org/wiki/Galip_Tekin

Hürriyet Röportajı
http://www.hurriyet.com.tr/eroinman-alkolik-ya-da-deli-oldugumu-dusunenlere-gulup-geciyorum-17009120

1 Yorum

SİZİN DÜŞÜNCENİZ NEDİR?

Yorumunuzu yazınız
İsminizi Yazınız

Yorum onaylama sistemi etkin; yorumunuzun yayınlanması biraz zaman alabilir.