Yaşamak nedir? Yaşamak farkında olmaktır. Zeka da temel olarak farkındalıkla başlar. Farkındalık nedir? Siz farkında mısınız şu anda? Soru öyle bir şey ki kime sorsanız “Evet” der. Ancak farkındalık öyle gizemli bir yapıdır ki herkes için başka anlamlara gelir.

Farkındalık; dünyanın farkındalığı, kendinizin farkındalığı ve farkındalığın farkındalığı gibi katmanlara bölünebilse de aslında tek bir farkediştir. Ancak beyin bir çok düzlemde iş yapabilir. Yani aynı anda farklı organlar farklı görevler nasıl yapıyorsa ve beyin her organın faaliyetini nasıl takip ediyorsa farkındalığında düzlemleri vardır. Gündelik hayatımızı id seviyesinde “ben” seviyesinde farkındalıkla yaşarız. Bu farkındalık sığ, tek yöne odaklanmış bir bakıştır. Merkezinde kişinin kendisi vardır. Dinler ve “Ben şöyle düşünüyorum” der. Yer ve “Ben bu tadı aldım” der.

meditasyon2.jpgOysa bilinen bir şey vardır ki canlılar aleminin farkındalığı ve “şimdi” bilinci oldukça değişik. Mesela hayvanların sürü farkındalığı var içlerinden bazılarının nöbetçi konumda algıladığı tehlike tümü için geçerli ya da bir kuş sürüsü havada uçarken aynı anda aynı hareketi yaparak sağa sola döner.

Bütünleşik bir farkındalıkları vardır. Beynin bu bütünsel / bireysel ve aynı zamanda çok katmanlı farkındalığı enteresandır. Hipnoz altında beyin bütünsel bir hafızayla kişi normalde hatırlamadığı ya da kavrayamadığı pek çok olay ve nesneyi çok iyi hatırladığını ve anladığını görür.


Farkındalık meditasyonun ve doğu gizemciliği ile batı ezoterizminin temelini oluşturur. İnsan kendisinde potansiyel olarak bulunan gelişmiş yetileri farkındalıkla açığa çıkarır. Çoğunlukla insanın sessizce bir yerde oturup herşeyi ama herşeyi önemli önemsiz demeden aklından geçen düşünceleri karışmadan izlemesi önerilir.
“Nehrin akışını izlemek” cinası bu farkındalık durumunu anlatır.

Algılayıcının gelişmişliğine bağlı olarak, dikkati en çok dağıtan unsurun ben merkezli gözlem yapmak olduğu kısa sürede görülür. Oysa ki “ben” gözlem sırasında görülen nesnelerden biridir. Objektif bir gözlemin öğelerinden biri olan ben temelde gözlemi sağlasa da bütünlüğün içinde yer alır.
Gözlenen ve gözleyen ve gözlem üçayağı aslında bir bütündür. Bu hal içindeyken beyin direnç göstermez son derece uyanıktır.

meditasyon1.jpgElbetteki farkındalık başta söylediğim gibi çok farklı düzlemlerde ve her canlı için değişiktir. Bir yılanın gördüğü sekizinci renk bizim farkındalığımızda yer alabilir mi? Şu an için hayır. Dolayıısyla insanın potansiyel tanımları ve algı aralıkları içindeki sınırları tam anlamıyla kullanması bile yaşam kalitesini arttıracak.

“Görmedim”, “Dikkat etmedim”, “var mıydı?”, “Aa öyle mi hatırlayamadım” gibi beynin öznel düşünceleri ile kendisini gündüz vakti uyuttuğu düşünsel alanın dışına çıkaracaktır.

İradeye dayalı örneklenen ve dikkatle tanımlanan farkındalık yorucudur. O da bir farkındalık türüdür ama istenen farkındalık düzeyi içinde iradenin de beninde bir nehir damlası gibi olduğu bütünsel evrensel farkındalıktır.
Bunu yaşıyor olduğunuzda dünyayı sessizce izleyen kartalı, güneşin karşısında derin bir yoğunluk ve gevşemeyle duran kediyi ve rüzgarın hava akımlarında sallanan çiçeğin farkındalığını anlayacaksınız. Ve farkındalığın insana özgü olmadığını tüm evreni kaplayan tek bir farkındalığın zerrelerinden biri olduğunu da kavrayacaksınız.krishnamurti1.jpg



EPOSTA ABONELİĞİ İÇİN

Aşağıdaki formda e-posta adresinizi yazın, gelen e-postaya onay verin.


https://suleymansonmez.substack.com/
E-posta aboneliği için e-posta adresinizi eklemeniz, aşağıdaki konuları anlayıp izin verdiğiniz anlamına gelir.
Lütfen okuyunuz. Temel olarak, siteden (Güneşin Tam İçinde) ve yazardan (Süleyman Sönmez) e-posta bülten almaya izin vermek anlamını taşır. Bu iznin temeli: okunacak yazılar, izlenecek videolar, dinlenecek podcastlar, fotoğraflar, tanıtılacak ürün, kitap, site, uygulama, yapay zeka, eğitim, gezi, teknoloji, anket gibi içerikler ve kampanyalar olabilir. Bültenin içeriğinde, bülten sponsorunun ürün ve hizmetine ait bilgi, link ve banner yer alabilir. Bülten e-posta sistemi substack isimli dünyaca çok bilinen, güvenilir e-posta sistemi tarafından gönderilir. E-postalar yeni bir e-posta dağıtım sistemine geçmek dışında üçüncü şahıs ve şirketlerle paylaşılmaz. İşleyiş gereği yurtiçi ve yurtdışındaki server sistemlerinden hizmet verilebilir. Spam gönderilmez. İstediğiniz noktada, tek adımla her e-postanın en altındaki "Unsubscribe" seçilerek üyelikten çıkılır ve siz tekrar e-posta abonelik formuyla veya bülten sayfasında üye olana dek yeni e-posta almazsınız. İlginiz için teşekkür ederiz.


Önceki İçerikİş Güç Çalışmak Sağlık
Sonraki İçerikBeyin Kontrollü Bilgisayar
Süleyman Sönmez
Adım Süleyman Sönmez. Yıldız Teknik Üniversite Bilgisayar Programcılığı ve İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi olmak üzere iki üniversiteden mezun oldum. Sonrasında başladığım Marmara Üni. Uluslararası İşletme yüksek lisansını terk edip hayata atıldım. Proje yöneticiliği, bilgisayar programcılığı, sistem analistliği, pazarlama / satış sonrası müşteri ilişkileri yöneticiliği, LEGO takım koçluğu, Web tasarımcılık, fotoğrafçılık, ISO9001:2000 kalite sistemleri sistem kuruculuğu ve kalite iç denetimcilik, Teknoloji Okuryazarlığı müfredat yazarlığı, Bilgi İşlem Bölüm Başkanlığı, öğretmenlik, video kurgu, eğitim videoları ekip yönetimi, VR gözlükler, Eğitim Teknolojileri Uzmanlığı, eğiticinin teknolojik eğitimi, LMS Moodle, Apple School, MDM, Zoom School, Google Classroom School yöneticiliği, Akademik uygulamalar uzmanlığı gibi birbirinden farklı pek çok meslekte çalıştım. Bu kadar farklı iş neden? Dünyayı Da Vinci gibi yaşamak gerektiğine inanıyorum. Özel hayatımda roman, öykü yazarı ve fotoğraf sanatının sadık bir uygulayıcısı olmayı sevdim. Yazdığım ve basılan eserlerim: 1) Starbul 2) İki'den Üç'e Yayınevinde basılma sırasında olan kitaplarım sizlerle buluşmaya hazırlanıyor. Youtube kanalıma abone olarak takip ediniz. Youtube Web sitelerim: www.suleymansonmez.com , Starbul romanımın resmi sitesi Bana ulaşmak için lütfen ssonmez@gmail.com adresine eposta gönderin. Aşağıdaki simgelerden sosyal medya üzerinden takip edebilirsiniz. Twitter Instagram Linkedin Facebook

9 YORUMLAR

  1. Merhabalar:
    Bu ben odaklı farkındalığı kolay bir şekilde yapabilmeme rağmen nedense düşündüğüm o an içerisindeki olayları göremiyorum.

    Bunun nedeni; benim görmek istediğim anın içerisinde bulunmamam olabilir mi?

  2. Merhaba,

    Ben aslında birşeylerin farkına vardığımı düşünüyorum ve bunları hissederek yaşıyordum. Fakat böyle bir kavram olduğunu son zamanlarda öğrendim..

    Farketmek, olmakdan iyidir.. diye bir yere yazmıştım hatta:) Bu benim için önemli bir sözdü:) Fakat saçma demişlerdi neyi farkediyorsun? Eksik yazılmış demişlerdi. Fakat dolu dolu bir söz benim için hala. 🙂

    Sormak istediğim böyle bir yeteneğim olduğunu düşünüyorum, daha spritüel olduğumu düşünüyorum. Yani bir nesne görünce onu hissetmek, doğadaki halini keşfetmek doğal geliyor, zevk veriyor… Aynı zamanda çoğu kişinin kendisini yaşayamadığını! düşünüyorum…

    Kendimi bu yönde geliştirmek istiyorum, neler yapabileceğimi, hislerimi hangi ölçüde geliştirebileceğimi anlayarak! öğrenmek istiyorum. Bana yardımcı bir mail atarsanız sevinirim, çok sevinirim!

  3. Bakmak başkadır Görmek hissederek beynimiz vasıtasıyla görürüz ve aklımız baktığımız bölgeye odaklı olduğu yerdir eğer bakarken kafamızda başka birşey düşünüyorsak o sadece bakmaktır baktıydım ama 5 mi 6 mıydı sarı mıydı mavi miydi görmediğimizi belirtir. Bu da farkında olup olmadığmızın hali olur bunun gibi karanlıkta ne kadar görebiliyoruz aynı zamana çok sesli bir ortamda en ince en zayıf ses titreşimlerini alabiliyoruz. Dinlemek duymak görmek hissetmek bunlar hep bir daha güçlüce odaklamakla mümkün varsayalım gündüz 1 km uzağı duyabiliyorsak gece 10 km uzağı duyabiliyoruz çünkü işlev azalmış herkes uykuda ses boşluğundan yararlanıyoruz.

  4. Ben de bu farkındalığın farkında olanlardanım . Bazılarına ilginç gelebilecek ön duyumlarım oluyor. Örneğin telefon titreşimlerini gelecek bir ahaberi bir olumsuzluğu ya da mutlu bir haberi vücudumun farklı yerlerindeki şiddetli atmalarla ya da nasıl denir seğirmelerle önceden öğreniyorum ve bunun farkındayım sanırım bu yaşam enerjisi ile alakalı ne dersiniz

  5. kuvvetle şimdiye kadar savunduğum nasıl olduğun nasıl göründüğünden önemlidir savıma, açıklık ve farklı bir bakış açısı katan bu yazıyı okuduğuma sevindim.sanırım etkileşimin olduğu yerde bireyin oluşu değil de iletişimin hangi düzeyde gerçekleştiği ve üst algılamayı yakalama daha etkin rol oynamaya yarıyor.
    Ercan’ın yazdığı farketmek olmaktan önemlidir cümlesi de bu mantığı işaret ediyor sanırım

  6. Ben farkındalık içine gireli yaklaşık dokuz ay oldu .Ne biliyorum diye sorarsanız hem çok şey hemde hiçbirşey bilmediğimdir.Yani öğreniyorum çok sade aynı zamanda zor e kolay olsa herkes yapardı.Geçmiş ve geleceği düşünmeden her anı yaşamak o zaman hiçbirşeyi kaçırmıyorsunuz herşeyin özüne ulaşıyorsunuz bu yol uzun bir yol yaşamımız süresince devam edecek bizi uyanık tutacak bir yol…..

  7. özlemcim cümlemi benim ifade edemeyeceğim kadar güzel bi sekilde açıklamışsın..ayrıca arkadaşlara ve bana bu konuda farkındalık yatarttığın için tşk ederim..

  8. zihninizle kendinize ait olan şeyleri;başta,niyetinizi,düşüncelerinizi ve duygularınızı izlemenizdir,farkındalık…

  9. eğer sahip olduğun ayrıcalıkların farkına varamazsan asla daha iyilerine sahip olamazsın..!! bu da baska bi sözüm ::D

SİZİN DÜŞÜNCENİZ NEDİR?

Yorumunuzu yazınız
İsminizi Yazınız