Eureka dizisini izleyip de, evde hemen bir buluş yapma hevesine girmemek mümkün mü? Olağandışı bir kasabanın biliminsanlarından oluşan popülasyonu ve polisiye olaylar üzerine kurulu dizi, temposu yüksek bir bilim / bilim kurgu dizisi.
Amerika’da Sci Fi (Bilim kurgu) kanalında yayınlanan dizinin temel öyküsü şöyle:
Federal Marshall olan Jack Carter arabasının kaza yapması sonucu haritalarda görülmeyen bu acaip kasabaya gelir ve kasabanın şerifinin ciddi şekilde yara alması sonucu klasik bir soruşturmada görev aldığını düşünerek olayları incelemeye başlar. Ancak kısa sürede bulduğu deliller çok çok ileri bir teknolojinin uzay zaman sürekliliğinde kopmalar meydan getirdiğini ortaya koyacaktır. Olayı çözmekteki başarısı ile Eureka’da kalması istenir. (Arşimet suyun kaldırma gücünü bulduğunda “Buldum buldum” diyerek hamamdan fırlamıştır. Oradaki buldum kelimesi Eureka’dır)
Kısa sürede görecektir ki kasabada neredeyse normal insan yoktur. Çocuklar yaşlarının çok üstünde formüller çözer. Klonlar etrafta gezer ve bir sürü yüksek teknoloji ürün günlük hayatta kullanılmaktadır. Kısacası herkes bilimadamıdır.
Bu kasabayı 1940’lı yıllarda, atom bombasını Nazi Almanyası’ndan kılpayı önce yapmayı başararak savaşı kazanan ABD hükümeti kurmuştur. Amaçları gelecekte bilimde geri kalmamak için özerk ve gizli bir yaşam alanı oluşturmaktır.
Albert Einstein’in 2. Dünya savaşı sırasında ABD Başkanı Franklin D. Roosevelt’e yazdığı ünlü mektuptan yola çıkarak oluşturulmuş senaryo her bölümde bilimsel bir gizemi önümüze seriyor.
Dizinin başarısı bence sadece bilimsel öğeleri sunmasında yatmıyor. Ortalama bir zekaya sahip(!) Şerif Carter’ın pratik yaklaşımları, başına gelen binbir olaya karşın sakin kalışı ve biliminsanlarının çözüme giderken izledikleri yollar, tüm bunların sıkıcı olmasını önleyen son derece komik olaylar dizisi, kızı Zoe ile aile ilişkileri ve elbette kasaba halkının gizemlerle dolu oluşu…
Karakterleri iyi oluşturulmuş dizi ülkemizde Dizimax tarafından yayınlanıyordu.
Önemli not: Birçok uzun soluklu dizi gibi, ilk birkaç bölümünde “senaryo ve oyunculuklar havada” izlenimi veriyor ama daha ilk sezon izlendiğinde, giderek kaliteli bir yapıma dönüşüyor. Özellikle ikinci sezon başladığında çok başarılı bir dizi çıkıyor karşımıza 🙂
Önemli Not2: Ülkemizde bilimi neden böyle sevdirmeyiz? Binlerce saçma dizi ve pop yarışması gırla giderken neden ulusal bir kanal bu gibi dizileri gösterip, sadece Avrupa’ya “gol atarak değil” bilimde harikalar yaratarak birinci olacağımızı hissettirmez? Hatta neden yerli bir dizi çekilmez? Tübitak’ta kurulan gizli bir bilimsel kuruluşa girmek için çırpınan öğrencilerin hayatıyla başlayabilir ve ötesi harika olur. Ne dersiniz? 😀
EUREKA TANITIM VİDEOLARI
Oyuncular:
Colin Ferguson – Şerif Jack Carter
Salli Richardson-Whitfield Allison Blake
Jordan Hinson – Zoe Carter
Joe Morton- Henry Deacon
Ed Quinn- Nathan Stark
Debrah Farentino – Dr. Beverly Barlowe
Matt Frewer – Jim Taggart
Erica Cerra – Deputy Jo Lupo
Neil Grayston – Douglas Fargo
Chris Gauthier – Vincent
Kaynakça:
Eureka Resmi Web Sitesi:
http://www.scifi.com/eureka/
Wikipedia:
http://en.wikipedia.org/wiki/Eureka_(TV_series)
IMDB:
http://www.imdb.com/title/tt0796264/
Eureka Masaüstü Duvarkağıtları / Walpaper
http://www.scifi.com/eureka/downloads/desktops/
EPOSTA ABONELİĞİ İÇİN
Aşağıdaki formda e-posta adresinizi yazın, gelen e-postaya onay verin.E-posta aboneliği için e-posta adresinizi eklemeniz, aşağıdaki konuları anlayıp izin verdiğiniz anlamına gelir.
Lütfen okuyunuz. Temel olarak, siteden (Güneşin Tam İçinde) ve yazardan (Süleyman Sönmez) e-posta bülten almaya izin vermek anlamını taşır. Bu iznin temeli: okunacak yazılar, izlenecek videolar, dinlenecek podcastlar, fotoğraflar, tanıtılacak ürün, kitap, site, uygulama, yapay zeka, eğitim, gezi, teknoloji, anket gibi içerikler ve kampanyalar olabilir. Bültenin içeriğinde, bülten sponsorunun ürün ve hizmetine ait bilgi, link ve banner yer alabilir. Bülten e-posta sistemi substack isimli dünyaca çok bilinen, güvenilir e-posta sistemi tarafından gönderilir. E-postalar yeni bir e-posta dağıtım sistemine geçmek dışında üçüncü şahıs ve şirketlerle paylaşılmaz. İşleyiş gereği yurtiçi ve yurtdışındaki server sistemlerinden hizmet verilebilir. Spam gönderilmez. İstediğiniz noktada, tek adımla her e-postanın en altındaki "Unsubscribe" seçilerek üyelikten çıkılır ve siz tekrar e-posta abonelik formuyla veya bülten sayfasında üye olana dek yeni e-posta almazsınız. İlginiz için teşekkür ederiz.
Amerika’da ne güzel çeşit çeşit dizi yayınlanırken, ülkemizdeki diziler aynı tip ve saçma sapan olmaktan öteye gidemiyor. Euroka dizisini arkadaştan duymuştum, ama tam olarak ne anlattığını bilmiyordum. Öğrenmiş oldum. 🙂 Anlattığınıza göre ilginç bir diziye benziyor, izlenebilir. 🙂
Not 2’ye tamamen katılıyorum. Güzel ülkemin dizileri eski türk filmlerinin renkli olarak yeni versiyonları işte. Temeli aynı. Zengin, Fakir, aşk, şirket birleştirmek için zorla evlendirmeler… Değişen bir şey yok yani. Konuları aynı. Bir tek oyuncular ile çekim tekniği değişmiş o okadar 🙂
“Tübitak’ta kurulan gizli bir bilimsel kuruluşa girmek için çırpınan öğrencilerin hayatıyla başlayabilir ve ötesi harika olur. Ne dersiniz? :D”
Orası resmi kurumdur dahil bile edemeyiz en iyisi hayali kuruluşlarla devam edelim 😀 😀
Her neyse güzel bir yazı olmuş Süleyman hocam. İkinci notunuzda da ülkemizin bir sıkıntısına değinmişsiniz. Gerçekten bilimsel gelişmenin gerekliliğine uygun bir anlayışa ne zaman kavuşacağız? Geleceğin ve bugünün insanları yani gençler ilgisizken nasıl olacak? Okuma yazma seferberliği vardı bir zamanlar şimdi de bilim seferberliği olsa ya! Belki göle çaldığımız yoğurt tutar(!).
Olsun yine de yol uzun değil mi? Gece gündüz yolda olmalıyız. Bu ülke biz gençliğin.
Bilimkurgu filmleri, kitapları her zaman ilgimi çekmiştir. Bu dizi de bayağı ilgimi çekti, eski olmasına rağmen.
Teşekkürler, böyle ilgi çekici harika konular yazdığınız için…