Çevrimiçi oyunların sürekli artan popülaritesi ile birlikte siber risk potansiyeli de artmaktadır. Kötü niyetli üçüncü partilerce erişilen ve kullanılan kişisel bilgilerden, saldırıya uğrayan hesaplara ve çalınan fonlara kadar, kendinizi çevrimiçi oyunların artan siber risklerinden korunmak çok önemli hale geliyor. Doğru bilgi, araçlar ve rehberlikle birlikte çevrimiçi oyun deneyiminizin güvenli olmasını sağlamak için gerekli adımları atmalısınız. Farklı siber risk türlerini ve kendinizi nasıl koruyacağınızı anlayarak, güvenli bir ortamda çevrimiçi oyun oynamanın avantajlarından yararlanabilirsiniz.
Anket: Hangi kuşak daha çok oyun oynuyor? Z Değil!
Siber güvenlik şirketi ExpressVPN’in anketine göre, çevrimiçi en çok oyun oynayan kuşak Z değil, Y kuşağı! Yani, 20’li yaşların sonunda ve 40’lı yaşların başında olan kişiler gençlere göre çok daha fazla çevrimiçi oyun oynuyor.
Çevrimiçi Oyunla İlişkili Siber Risk Çeşitleri
Çevrimiçi oyunla ilişkili siber riskler, oyunun türüne ve kullanılan platformla bağlı olarak büyük ölçüde değişir. En yaygın siber risklerden bazıları bilgisayar korsanlığı ve oltalama saldırılarını, hesap çalımını ve kötü amaçlı yazılım ve fidye yazılımı saldırılarını içerir.
Bilgisayar korsanlığı ve oltalama saldırıları, kötü niyetli kişiler bir kullanıcının hesabına eriştiğinde ve onu kişisel verileri veya hesaptaki parayı çalmak için kullandığında gerçekleşir. Kimlik hırsızlığı, bir kullanıcının kişisel bilgileri dolandırıcılık veya diğer suçları işlemek için kullanıldığında ortaya çıkar.
Hesap çalma, oyun hesapları ve sosyal medya hesapları da dahil olmak üzere bir kullanıcının hesabına yetkisiz erişim ve kimlik bilgilerinin dolandırıcılık veya diğer kötü niyetli faaliyetler için kullanılmasıdır.
Kötü amaçlı yazılım ve fidye yazılım saldırıları, bir kullanıcının cihazına kötü amaçlı yazılım yüklendiğinde saldırganların hesaplarına ve verilerine erişmesine olanak sağladığında gerçekleşir.
Bu risklere ek olarak, çevrimiçi oyuncular ağ kesintisine neden olabilen ve çevrimiçi oyunlara erişimi engelleyebilen DDoS (Dağıtılmış Hizmet reddi) saldırılarına karşı da savunmasızdır. Ayrıca oyun hizmetleri ve platformları, kişisel bilgilerin çalınmasına yol açabilecek veri ihlallerine maruz kalabilir.
Çevrimiçi Oyunlarda Kendinizi Siber Risklerden Nasıl Korursunuz?
Neyse ki, oyuncuların kendilerini siber risklerden korumak için atabilecekleri birkaç adım var. İlk ve en önemli adım, tüm oyun hesapları için güçlü parolalar kullanmaktır. Güçlü parolalar harf, sayı ve özel karakterlerden oluşan bir kombinasyon içermeli ve en az 10 karakter uzunluğunda olmalıdır.
Mümkün olduğunda iki faktörlü kimlik doğrulamayı etkinleştirmek de önemlidir. İki faktörlü kimlik doğrulama, kullanıcıların kullanıcı adları ve parolalarına ek olarak cep telefonlarına veya e-posta adreslerine veya doğrulama uygulamalarına gönderilen bir kodu girmelerini gerektirerek ekstra bir güvenlik katmanı ekler. Bu, saldırganların bir kullanıcının hesabına erişmesini çok daha zorlaştırır.
Ayrıca oyuncular, üçüncü parti hizmetleri ve platformları ile ilişkili potansiyel risklerin farkında olmalıdır. Bu hizmetler ve platformlar veri ihlallerine karşı savunmasız olabilir ve kullanıcılar kişisel bilgilerini veya hesap kimlik bilgilerini verirken dikkatli olmalıdır.
Son olarak, oyuncular halka açık Wi-Fi ağlarını kullanmanın potansiyel risklerinin farkında olmalıdır. Herkese açık Wi-Fi ağları güvenli değildir ve bilgisayar korsanlığına ve diğer kötü amaçlı etkinliklere karşı savunmasız olabilir.
Adınız, adresiniz, doğum tarihiniz ve kredi kartı bilgilerinizi korumak için adımlar atmanız da önemlidir. Bu, güvenli parolalar kullanmayı, kişisel bilgileri yalnızca güvenilir kaynaklarla paylaşmayı ve şüpheli bağlantılara tıklamaktan kaçınmayı içerir.
Ek olarak, oyuncular çevrimiçi oyun forumları ve sohbet odalarıyla ilgili potansiyel risklerin farkında olmalıdır. Bu forumlar ve sohbet odaları, kötü niyetli aktörler için bir sığınak olabilir ve kullanıcılar, kişisel bilgileri paylaşırken dikkatli olmalıdır.
Görsel unsplah