Müthiş bir kitap. Girişi böyle yapmayayım dedim ama yapacağım :)
Okulumuzda her öğleden sonra tüm personel, öğrenciler ve öğretmenler “Her şeyi Bırak ve Oku” uygulaması yapıyoruz. Bir öğretmen olarak gerçekten çok hoşuma giden bir karar oldu bu.
Ben de bölüm bölüm okuyabileceğim bir kitap arayarak işe giriştim. Kütüphanemizde Ceviz Kabuğundaki Evren kitabını gördüm. Aslında kitap bilimsel esaslı olduğu için sıkılır mıyım anlar mıyım demeden aldım :) Lise yıllarından beri Einstein ilgimi çeker. E=mc2 ve zaman-uzay keşifleri bir sürü filmin ana konusudur.

Lise yıllarından beri Einstein ilgimi çeker. E=mc2 ve zaman-uzay keşifleri bir sürü filmin ana konusudur. Ceviz Kabuğundaki Evren | Stephen Hawking

Kitabın yazarı ise -eğer tanıyorsanız eminim başınızı sallayacaksınız- dünyanın en azimli biliminsanıdır. Çünkü Stephen Hawking felçlidir. Kıpırdayamadığı için her kitabın her harfini, kelimesini bir bilgisayar programı desteği ile seçerek ve kalıp kelimeleri belirleyerek yazmıştır. Öyle saygı gören bir adamdır ki dini çevreler batıda yaradılış ve Bigbang tartışmasında hep suskun kaldıkları halde Papa, Hawking’ten övgüyle bahsetmiştir. (İnşallah yanlış hatırlamıyorumdur!)

Böylece kitabı okumaya başladım. Çok resimli, grafikli ve kolay okunan formülsüz anlaşılır bir dil. Çok keyif alarak okuyorum. Özellikle bazı anekdotlar şaşırtıcı.

İki uçağa çok hassas ölçüm yapan iki saat konuyor ve birisi sürekli doğu yönünde, diğeri ise batı yönünde uçuyor ve başladıkları yere ulaştıklarında doğu yönüne yani dünyanın dönüşü ile aynı yöne giden için zamanın uzadığı saatlerin farklı olduğu anlaşılıyor.
ceviz kabugundaki evren

Bu demektir ki zamanın aktığı bir yön ve akış hızı var. Bu akış hızının bir parçasıyız. Ayrıca bir diğer konuda bununla bağlantılı olarak tüm galaktik cisimlerin, gezegen ve yıldızların çevrelerindeki uzay-zaman evet yanlış duymadınız hem uzayın kendisi hem de zamanın kendisi bükülüyormuş. Bu tıpkı kauçuk bir yatağa bırakılan demir kürelerin yatağı esnetmesi gibi.

Bu alana giren daha küçük bir parçacık o gökcisminin eğriliği ölçüsünde zamanı ve mekanı yaşıyor.

Çok, ama çok düşündürücü. Her canlı ve her nokta için değişken / relatif / göreli bir evren demek bu.
Bu yüzden bu teorileri Genel Görelilik ve Özel Görelilik diye adlandırmışlar.

Dolayısıyla eğer bir kişi hareket ediyorsa ve hareket hızı ışık hızına yaklaşıyorsa içinde bulunduğu zaman, kendisine normal gelirken, dışarda zaman müthiş bir hızla akacaktır. Enerjisi ve kütlesi sonsuza yaklaşacaktır.

Bu fikirler ortaya atıldığında önce kimse inanmamış ama Einstein demiş ki “Haklıysam anlamak kolay. Bir yıldızın yerini bulalım. Güneş tutulduğunda o yıldız tutulma süresince olduğundan daha farklı bir yerde görünürse bunun anlamı ondan gelen ışıkların, güneşin büküm alanı tarafından çekilip, uzayın arada büküldüğü ve yıldızın yeri aynıyken gelen ışığın da, zamanın da büküldüğü olacaktır.”

Gözlem yapılıyor ve Einstein haklı çıkıyor.

Esprili bir anlatım ekşi sözlükten :)
Arthur Eddington

Hiç istemeden de olsa einstein’ı üne kavuşturan adam olmuştur.

o dönemler (1910’lar falan) einstein yerçekiminin bir mercek etkisi yaparak ışığın geliş yönünü değiştirdiğini iddia etmiş, matematiksel denklemler ile de bu savını açıklamış. fakat bu savı inandırıcı bulmayan eddington “öyle şey mi olur” deyip einstein’ın yanıldığını kanıtlamak amacıyla 1919 yılında gerçekleşen güneş tutulmasını incelemiş, yıldız ışığının bükülmesini ölçmüştür. fakat sonucun eddington’ın umduğunun aksine, tam da einstein’ın hesapladığı gibi çıkması üzerine o da hatasını anlayıp einstein’a “esaslı adammışsın albert” diye telgraf çekmiştir. böylece einstein hem kendi yapması gereken gözlemi beleşe getirmiş, hem de newton fiziğini alt üst ederek üne kavuşmuştur.

Arkadaşlar daha ne diyeyim bilmiyorum. Olağandışı bir kitap. Okumadıysanız bu sözümü ciddiye alın bir kütüphaneden arkadaşınızdan alın veya satın alın. Ama edinip zaman ayırıp okuyun.

Gökyüzüne yeni bir hayranlıkla bakacaksınız.

KİTABI SATIN ALMAK İÇİN:

http://www.dr.com.tr/kitap/ceviz-kabugundaki-evren/stephen-hawking/bilim/bilim-tarihi-ve-felsefesi/urunno=0000000444688

KAYNAKÇA:

http://www.hawking.org.uk/
http://en.wikipedia.org/wiki/Stephen_Hawking
http://www.leaderu.com/real/ri9404/bigbang.html

Genel Görelelik
https://tr.wikipedia.org/wiki/Genel_g%C3%B6relili%C4%9Fe_giri%C5%9F

 

Lise yıllarından beri Einstein ilgimi çeker. E=mc2 ve zaman-uzay keşifleri bir sürü filmin ana konusudur. Ceviz Kabuğundaki Evren | Stephen Hawking Lise yıllarından beri Einstein ilgimi çeker. E=mc2 ve zaman-uzay keşifleri bir sürü filmin ana konusudur. Ceviz Kabuğundaki Evren | Stephen Hawking

19 YORUMLAR

  1. Ben STEPHEN HAWKING’in yazmış olduğu kitabı aradım ama her yerde olmadığı söylendi bu kitabın. Okuduysanız az bahsederseniz sevinirim. Bir de hayatını yazarsanız. Şimdiden teşekkürler…

  2. 15 yaşındayken zamanın göreceli olduğu ve tekil hologram evren sistemini Einstein’in bulgularını da kullanarak farklı bir matematiksel yoldan ispatladım. Ama görüyorum ki insanlar bu tip şeyleri daha yeni öğreniyor. Evrenin büyük patlamayla oluştuğu teorisinin yanlış olduğu yeni bilim çevreleri tarafından fark edildi. Evrenin stringlerden oluştuğunu söyleyen Hawking’in görüşlerinin darma duman eden bir yığın bilim adamı var. Belki tek bir stringten oluşuyor diyebiliriz. Kısaca Hawking’i abartmayın.

  3. Doğrusu kitabı henüz okumadım ama şimdiden kitabın isminden göründüğü gibi derin bir kitap olduğunu düşünüyorum.

  4. Ben daha 13 yasındayım geçen gün öğretmenimiz bize saygıdeğer Stephen Hawking’i anlattı. Çok müthiş bir adam. Gerçekten çok saygıdeğer birisi bunu duyunca çok etkilendim ve araştırıyorum. Araştırmalarım için bana yardım ederseniz çok sevinirim.

  5. Simyacı adlı kitapta şunu okumuştum “insanlar yazının güzelliğine okadar hayran kalıyorki onu yazan eli unutuyorlar” bence bir yerde etkili bir hesap kitap işi varsa onu birde yaratan var biz yamru yumru bir alemden bahsetmiyoruz.onu tamda olması gereken yerde tutan bir irade var bence Alem dediğimiz şey bu kadar şaşırtıcı ve bu kadar inanılmaz derecede cezbedici olabiliyorsa bunlar bir şeyi göstermek için varlar.Bu bir lisan yada dil gibi birşeyler anlatıyor.

  6. 16 yaşımdayken kendi oluşturduğum total recall teacher tube sayısal sistemi ile evrenin termosikloik düzenini MIT deki prof. dr. latif gündüze göndermiştim.yazım hala MIT deki c:program files ta tutulmaktadır. bu yazım için yaklaşık 302 proftan oluşan bir komisyon kurulmuştu.nedense anlayamadılar.halbuki ayşebacıdaki mehmet emminin bile anlayabileceği bir tez.zaten benim iq da pek eleman yok mahmut kardeşle konuşmak tezleşmek disleşmek tersleşmek isterim.

  7. “Dolayısıyla eğer bir kişi hareket ediyorsa ve hareket hızı ışık hızına yaklaşıyorsa içinde bulunduğu zaman, kendisine normal gelirken, dışarda zaman müthiş bir hızla akacaktır.” hayır burası yanlış eger bir kimse yada canlı ışık hızında giderse ona göre dışardaki zaman çok yavaş, dışardakilere göre onun zamanı çok hızlı gelecektir..

    Arkadaşımızın anlattığı şey Einstein ve Eddington filminde var , izlemenizi tavsiye ederim.. cK

  8. valla kitap harika ama bu bilim insanı nasıl bu kadar doğal bir insan gibi davranıyor anlamak imkansızı hem anormal bir zekaya hemde anormal bir beden eksikliğine sahip olmak herhalde eşitlik böle bişey bi yerin fazla geldimi diger tarafın eksiliyor korkuyorum zeki olmaya

  9. newton hareketten söz ettignde aslında bir yere göre baz alırsak cisim hareket ediyor demektır oysa hareket göreceli bir kavramdır…. yanı zamana ve mekanın süreklılıgıne göre degisiklık gösterır….. zaten zamanda görecelıktır zaman her yerde aynı degıldır…….eger merak edenler varsa size hareketin olmadıgını kanıtlamaktan buyuk keyif alırım….

  10. bu iyi olurda hocam koferans verme şansın nız varmı sizi üniversiteye davet edelim

  11. bana yardım edin lutfen stephan hawkıng kitaplarını İSTANBULU altust ettim bulamadım nerden bulabilirim.bana lutfen yardımcı olun.özelliklede cevızkabugundakı evren ıstıyorum

  12. memleketimin gençleri muhteşem ! Daha 15-16 yaşlarında neler üretmişler neler…hele ”total recall teacher tube sayısal sistemle evrenin termosikloik düzeni ”.. inanılmaz ! MIT bir an önce ”c:program files”ında tuttuğu bu teoriyi değerlendirmeli yoksa CALTECH ‘e falan kaptırması muhtemel..

  13. stepen hawking ne kadar ben tanrıya inanmıyorum desede onun içindeki tanrı inancını ben görüyorum arkadaşlar .. çünkü bu teorileri öne süren biri ben inançsızım diyemez… işte rabbim bir ayetinde dediği gibi biz onların gözlerini kör etik hiç bi şeyi duyamazlar biz onlarun kulaklarını sağır ettik hiç bir şeyi işitemezler …. kuşkusuz yaradan doğruyu sölemiştir.hawking bunun tam bir örneğidir arkadaşlar çünkü yazdığı her kelimede söylediği her sözde bize ALLAHIN varlığını söylüyor ispat ediyor .. bunun en büyük kanıtı bing beng yani büyük patlamadır ..burdaki ol emrini bize hawking anlatıyor …bu kitapta emin olun bunu göreceksiniz his edeceksiniz duyacaksınız ….. keşke hawkingde ne dediğinin farkında olsa gerçi son aldığım duyumlara göre doğru yolu bulmaya başlamış işallah rabbim ona da gönülden iman etmeyi nasip eder… amin…

  14. 210lQ ye sahip olmak ne demek ya bizim ki normalzeka ile arasında90 ila 100 fark var bu profesörün.saygı duymak gerekli ve de duyuyorum ama o deha yı yaratana daha çok duyuyorum

SİZİN DÜŞÜNCENİZ NEDİR?

Yorumunuzu yazınız
İsminizi Yazınız

Yorum onaylama sistemi etkin; yorumunuzun yayınlanması biraz zaman alabilir.