Süleyman Sönmez: Merhaba Yaşar Bey, sizinle yazdığınız kitap üstüne okurlarımız için bir röportaj yapma fikrini hayata geçirmek keyifli. Öncelikle Güneşin Tam İçinde’ye hoş geldiniz.
Yaşar Karaçengel: Hoş bulduk Süleyman Bey.
SS: Yaşar Bey, hemen sorulara geçelim derim. Öncelikle yazdığınız kitabın adıyla başlayalım. “Bukalemunun Akıllısı”. Kendi adıma söyleyeyim, bukalemunun renkli bir sopada tırmanırken renk değiştirmesi videolarını ne zaman izlesem yüzüme bir gülümseme oturur. Okurlarımız da izlemiştir. Sosyal medyada karşıma çok çıkıyor ve bana oldukça eğlenceli geliyor. Kitabın adında bulunma sebebi nedir?
YK: Şöyle ki, malumunuz bukalemun, hayatta kalabilmek için içinde bulunduğu ortamın rengini almaktadır. İçinde bulunduğumuz dönemde şirketlerin kârlı olarak büyümeleri için bukalemunun karakteristik davranışını aynen yerine getirmeleri gerekmektedir. Bu bağlamda şirketlerin içinde bulunduğu dönemdeki ortamın rengini almaları -inovatif (yenilikçi) kültüre sahip olmak için dönüşüme uğramaları- elzem olmaktadır.
Ben de bu konuların ve bu hususun öneminden dolayı çalışmada, inovatif (yenilikçi) şirketlere “bukalemun” adını verdim. İşte “Bukalemunun Akıllısı” böyle ortaya çıktı.
SS: Burada kitabın ikinci başlığına gönderme yapıyoruz o halde:
“Küreselleşme Sürecinde İnovasyon-CRM ve Türkiye” yazıyor kapakta,
YK: Evet, doğru.
SS: Kitabınız şirketlere nasıl bir vizyon kazandırmayı hedefliyor? Değişen ortama uyum dedik ve günümüzde COVID-19 süreci oldukça zorlayıcı şartları da beraberinde getirdi, önlerini görmeleri için yardımcı olacak mı?
YK: Kitapta gerek bir şirketin kârlı olarak büyümesinde gerekse bir ülkenin kalkınmasında etkili olan inovasyon (yenilik) ve CRM (Türkçe kısaltmasıyla MİY; yani “Müşteri İlişkileri Yönetimi” pazarlama stratejisi) konuları farklı bir bakış açısıyla ele alınmıştır. Ve kitabın okurda iştah kabartması için orijinal bir içerik ve başlık ele alınmıştır.
SS: İştah konusuna hiç girmeyelim. Kilo aldık çoğumuz bu süreçte kendi adıma kemerleri sıktım yeme içmeye dikkat eder oldum. Evet, şaka bir yana, işletme sahibi bir okur, akademisyen olmasa da teknik terimlere boğulmadan okuyup işin özüne ulaşacak mı? Bazı kitaplar bu anlamda biraz daraltıcı, sıkıcı oluyor.
YK: Süleyman Bey, çok haklısınız, Bukalemunun Akıllısı’nı yazarken, üslubun akıcı olmasını istedim. Özellikle konuşma havası içerisinde konulara değindim. Okurun konuyu özümsemesi ve sıkılmaması için de çalışmada makalelere yer verdim. Her makalede ayrı bir tat alacaklarını düşünüyorum.
SS: Bu açıdan sevindim, işletme kitapları genelde soğuk ve analitik bir anlatıma sahip elbette bu da gerekli ama tat kısmını da okurun zevkine bırakalım.
Unutmadan sizin yazma süreciniz nasıl başladı? Bu kitabı ortaya çıkaran bir olay dizisi var mı? Konuşmadan önce bana bahsetmiştiniz. Okurlarımızla da paylaşalım derim.
YK: Akademisyenlik bir alt yapı oluşturuyor elbette ama askerdeyken bölük komutanım bana satış, pazarlama ve farklılaşma kitapları okumam için tavsiye etti. İyi ki de etti. Kitapları okudukça farklı bakış açısının önemini daha iyi kavradım. Ve bu konularda makaleler yazmaya başladım. En sonunda da karşınıza “Bukalemunun Akıllısı” çalışmamla çıktım. Okurlara faydalı olması dileğiyle…
SS: Yaşar Bey bence yeni bir bakış açısı arayan okurlar kitabınızla bulacaktır.
Sohbetiniz için çok teşekkür ederim.
YK: Ben teşekkür ederim. İyi yayınlar dilerim.
“İçinde bulunulan ortam ve döneme göre tüm şirketi dönüşüme uğratanlar (inovatif şirketler) değişimin mantığını ve önemini kavradıklarından rekabet edebilmektedirler. Yani karlarını önemli oranda arttırmaktadırlar, inovatif bakış açısı sayesinde ürün ve hizmetlerde sürekli yeniliklere gitmekte ve ürünlerine kar primi koymaktadırlar. Müşteri de bu fiyat farkını ödemeye razı olmaktadır.” (sayfa 33).
“Tek pazar haline gelme sürecinde (küreselleşme sürecinde) ürünlerin, hizmetlerin giderek birbirinin aynı olması şirketler için en önemli problem olmaktadır; çünkü fiyat baskısıyla şirketler fiyat kırmak zorunda kalırlar ve diğer şirketlerle rekabet edemezler. Kısacası bu süreç, önlem almayan yani ortam ve dönemin gereklerini yerine getirmeyenler için çok büyük sıkıntı demektir.” (sayfa 53).
“Zihnimizde farklı bir özelliğiyle yer edinen şirketlerin (zihnimizdeki bukalemunların), ürün satın alırken belirleyici olduğu bir realitedir…” (sayfa 90).
Yaşar KARAÇENGEL Biyografi:
1976 yılında Almanya’da (Berlin Eyaleti’nde) doğdum. İlk ve orta öğrenimimi Eskişehir’de tamamladım. 1996 yılında Dumlupınar Üniversitesi “Sosyoloji Bölümü”nü kazandım. 2000 yılında ise mezun oldum. Aynı yıl aynı üniversitede “Sosyoloji Ana Bilim Dalı”nda “Yüksek Lisans”a başladım.
2003 yılında “Yüksek Lisans”dan mezun olarak “Bilim Uzmanı” ünvanı aldım.
2004 yılında askerliğimi yaptım. Kısa bir süre esnaflık yaptıktan sonra da (2011-2012 yıllarından sonra) inovasyon ve CRM ile ilgili araştırmalar yaptım. Konu üstüne çeşitli makaleler yazdım. (2020 yılında) “Bukalemunun Akıllısı” adlı çalışmam ortaya çıktı.
Kitabın fiyatı? Ve satışta olduğu yer?
Kitap indirimli fiyattan 14.40 TL’ye kitapyurdu.com adlı sitede satışa konmuştur.
https://www.kitapyurdu.com/kitap/bukalemunun-akillisi/545140.html