Blog Ödülleri yarışması sonuçlandı. Bugün hem 2009 Blog Konferansı, hem de Blog Ödülleri Töreni vardı. Güzel insanlarla yüzyüze görüştük, eğlendik, fotoğraf çektik hep birlikte olmanın tadını çıkardık. Ödülümüzü aldık Ferrari için teşekkürler Eray 😉
Blog Ödülleri, blog denen şu meretin ne olduğunu dışardan bakanlara bir türlü anlatamadığımız için bu harika siteleri yılda bir şöyle stres testinden geçirdiğimiz bir etkinliktir. Biz stres testinden geçirirken okurlar, Melahat Teyze ve Facebook’taki okul arkadaşlarımızı e-mail bombardımanına tutarız. “Yarışma var. Oy verin.”
Mevsimsel bir göç gibi işte uçarak yarışa gelinir. Halk oylaması olduğundan, dostu, okuru geniş olan kazanır. Hatalı ve hileli oy verenler elenir, her şey heyecan içinde geçer. Yarışmadan çekilenler olur. Gazetelerde haber olur. Sonuçta bir panayır yeri yaşanır. Kimi sever, kimi sevmez ama bu sayede işte dostlarımızı yılda bir görürüz.
2009 Blog Ödülleri’nde Kültür Sanat dalında Türkiye 2.si olduk. Biliyorsunuz geçen yıl da yine yarışmada 1. olmuştuk. Bu seneki ikincilik okuruyla, yazarıyla sitemizi hep birlikte taltif eden harika bir his. Desteğiniz için hepinize teşekkür ederim. Geçen yıl nasıldı neler olmuştu diyerek Blog Konferansı Ödülleri 07 ve 08’i merak edenler buraya ve buraya tıklayıp okuyabilirler.
Gelelim günün nasıl geçtiğine, konferans kısmında gerek blogcular, gerek sponsorlar gerekse mikro-ödeme sistemi panel havasıyla sıcak bir atmosferde blog dünyasına ve markaların kurumların blog algısına ışık tuttular. Sunumlar güzeldi.
Burak Arıkan (http://burak-arikan.com/) Tag Cloud / etiket bulutu sunumunu ilgiyle izledik. Bir sosyal olayda geçen kelimelerin birbiri ile ilişkisini takip eden program bildiğimiz etiket bulutuna çok farklı bir anlam katıyordu. Örneğin kredi kartı harcamaları tarayarak gelecek tahmini yapıyordu ve örtüşen tahminleri gösteriyordu. Ya da süren davaların iddanamesindeki isimlerin içinde geçtiği cümleleri tarayıp kimin kimle bağı olduğunu anlaşılır hale getiriyordu. Bence çok tutacak bir proje.
(Alper Akcan – Mikro Ödeme)
Mikro-ödeme sistemlerinde (paypal gibi) bir yenilik olan cep telefonu ile Internetten ürün ve hizmet satın alma yapabilmek ve kredi kartı vermekten, özellikle küçük meblağlar için harika bir fırsat. Bunun için Turkcell ile çözüm ortağı olarak Mikro Ödeme kurulmuş. Yakında blog yazarları içeriklerini size satabilir, haberiniz olsun 🙂 Gazeteye her gün 50 kuruş 75 kuruş veren insanlar aylık yıllık çok küçük bir rakama blog sitelerine abone olabilir. Kısacası “ücretsiz Internet”in olmasa da, karşılıksız bilginin sonuna geliyor olabiliriz. En azından hizmet bedeli bu aralar çokça düşünülüyor. Çünkü reklam sistemleri eskisi kadar bile verimli değil. Blog yazarları ise sonsuza dek kaliteli içeriği zaman ve masraf yaparak büyük kitlelere yayamayacaklarının farkındalar.
Blog paneli de sponton ve doğaldı. Güzel bir sohbet dinleme fırsatımız oldu.
(Soldan sağa: Burak Dönertaş, Fatih Taşkıran, Davut Topcan, Burak Bayburtlu ve Elif Yılmaz)
Fenerbahçe parkının arkasında geçirdiğimiz güzel günde çay kahve ve içecek servisleri güzeldi. Aparatifler de ikram edildi. Bu süreçte panellerden verilen aralarda ismen tanıdığımız Friendfeed de gördüğümüz gerek blog yazarlarını gerek medya çalışanlarını tanıma ve tanıdıklarımızla da sohbet etme fırsatı bulduk. Elbette çok eğlendik 🙂
Akşama doğru ise ödül töreni oldukça hızlı şekilde gerçekleşti. Geçen yılki gibi duygu ve düşüncelerimizi anlatamadık. Oysa eğlenceli şeyler hazırlamıştım. Artık katılırsak ve derece alırsak seneye. Sahnede poz verdik, cam yıldızımızı aldık. Güneş de bir yıldızdır dedik.
Kısacası gün güzeldi.
En güldüğüm olay: Faili Meçhul Kıyak Hareketi‘ni başlatan Tunç‘un Volkan Çelik’e vermek üzere getirdiği hediye (Bu hediye en iyi FMK hareketini bulana verilecekti. Simitçinin tüm simitlerini satın alıp birer FMK kartı ile servis iyi bir fikirdi. Hediye ise eşsiz bir tabloydu ve masrafı ismini gizleyerek hediyeyi üstlenen bir işadamı tarafından satın alınmıştı) evet, hediyeyi Volkan Çelik törende bulunamadığı için almak üzere Sunipeyk’i çağırmasıydı. Biliyorsunuz Sunipeyk yüzünü gizler, ismini bizim gibi birkaç kişi dışında kimse bilmez, bıyıklı bir esrarengiz adamdır. Evet Sunipeyk elbette sahneye çıktı ve gizli kimliğinin bir kısmı ortaya çıktı. Biliyorsunuz ormanda Kızılmaske’nin yüzünü gören ölür. 🙂 Eski çizgi romancılardan kim kaldı?
En utandığım olay: Ömer’in panelde birden verecek başka örnek yokmuş gibi 🙂 benden bahsedip Friendfeed de daha samimi ve blog tarzında yazdığım için sevdiğini söylemesiydi. Resmen önce sandalyenin altına girip saklanmaya çalıştım sığamayınca kaçtım bir süre kayboldum.
En ilginç etkinlik: TTnet blog açmış blog yazarları mikro-blog tarzında minik bir şeyler yazıyordu. Gidip yazdım ben de hatta aslen fotoğrafçı olduğunu sonra öğrendiğim stand görevlisi kadına Altın Örümcek blog dalında 1.lik alan Natali Yeşilbahar ile fotoğrafımızı çekmesi için fotoğrafçılık öğretmeye kalkarak 🙂
En abartı hareket: Bira ile sarhoş olmayı başarmış gibi yapan(!) taraftar grubun ödül almaya giden arkadaşlarına yaptıkları tezahürattı ki anlatılmaz yaşanır 🙂
En ilginç öneri: “Halk ne yaptığınızı anlamıyor en iyisi blog ismini değiştirin.” İyi de Internet kelimesi de Türkçe değil ama gayet güzel anlaşılıyor. Blog kelimesi günlük olarak çevrilemez çünkü günlük yazmak sadece bir blog türüdür. Blog blogdur Türkçe harika bir dil evet ama evrensel terimleri mesela CD, DVD çevirmeye çalışmak boşa bir uğraşı 🙂
En unutulmaz öğüt: “Abi yazılarınızı beğeniyoruz okuyoruz ama siteni sadeleştir hızlı açılsın.”
En tatlı şey: Hayır çikolatalar değil. Aile kategorisinde dereceye giren blog yazarlarının harikulade çocukları idi. Allah bağışlasın çok sevimliydiler.
En Ti Vi Em Es En Bi Si: Bloglara ve yeni medyaya yakın duruşu nedeniyle ve elbette diğer sponsorlara bu etkinliğe verdikleri anlamlı destek için.
Blog Ödülleri Sitesi : http://www.blogodulleri.com/
BÖ! 09 FOTOĞRAF GALERİSİ
Not: Fotoğraflar: Süleyman Sönmez. Bu sayfaya link vererek Creative Commons lisansı ile kişilik haklarına uygun şekilde kullanabilirsiniz. (Bu izin sitedeki tüm fotoğraflar için geçerli değildir)
Yarışmada derece alan bloglar aşağıda:
Efes Pilsen Kültür-Sanat Blogları Kategorisi
1. www.maddebagimlisi.com
2. www.gunesintamicinde.com
3. www.sanatlog.com
Coca-Cola Aile Blogları Kategorisi
1. www.aliozdil.blogspot.com
2. www.babaolmak.com
3. www.savascocuklari.com
ntvmsnbc Haber-Gündem Blogları Kategorisi
1. www.yazburaya.com
2. www.turkiyevehayatadair.blogspot.com
3. www.kursatsenturk.com
Binrota Hobi Blogları Kategorisi
1. www.geziyorum.net
2. www.gezipgorduk.com
3. www.misssgibi.com
İş Dünyası Blogları Kategorisi
1. www.chatterboxtr.com
2. www.designyoursummer.blogspot.com
3. www.cingunlugu.com
Letoonia Resorts Kişisel Bloglar Kategorisi
1. www.yicit.com
2. www.gurkankalkanweblog.blogspot.com
3. www.blogdevri.com
Peugeot Otomobil Blogları Kategorisi
1. www.carluvr.com
2. www.otomot.net
3. www.arabadelisi.blogspot.com
Project House Reklam-Pazarlama Blogları Kategorisi
1. www.hergunkampanya.com
2. www.elmaaltshift.com
3. www.kreativme.com
TTNET Teknoloji Blogları Kategorisi
1. www.yakuter.com
2. www.apostylee.com
3. www.ogren.tv
Ülker Spor Blogları Kategorisi
1. www.footballiswar.com
2. www.fenerlig.blogcu.com
3. www.eskrimaktuel.com
Topluluk Blogları Kategorisi
1. www.fasulyeden.com
2. www.bobiler.org
3. www.mtv.com.tr/anime
Tefal Yemek Blogları Kategorisi
1. www.tarifiyemek.com
2. www.nefisyemektarifleri.com
3. www.hafiftarif.com
Microsoft Windows Live Spaces Blogları Kategorisi
1. gamzetuysuz.spaces.live.com
2. leothemaster.spaces.live.com
3. elifingunlugu.spaces.live.com
EPOSTA ABONELİĞİ İÇİN
Aşağıdaki formda e-posta adresinizi yazın, gelen e-postaya onay verin.E-posta aboneliği için e-posta adresinizi eklemeniz, aşağıdaki konuları anlayıp izin verdiğiniz anlamına gelir.
Lütfen okuyunuz. Temel olarak, siteden (Güneşin Tam İçinde) ve yazardan (Süleyman Sönmez) e-posta bülten almaya izin vermek anlamını taşır. Bu iznin temeli: okunacak yazılar, izlenecek videolar, dinlenecek podcastlar, fotoğraflar, tanıtılacak ürün, kitap, site, uygulama, yapay zeka, eğitim, gezi, teknoloji, anket gibi içerikler ve kampanyalar olabilir. Bültenin içeriğinde, bülten sponsorunun ürün ve hizmetine ait bilgi, link ve banner yer alabilir. Bülten e-posta sistemi substack isimli dünyaca çok bilinen, güvenilir e-posta sistemi tarafından gönderilir. E-postalar yeni bir e-posta dağıtım sistemine geçmek dışında üçüncü şahıs ve şirketlerle paylaşılmaz. İşleyiş gereği yurtiçi ve yurtdışındaki server sistemlerinden hizmet verilebilir. Spam gönderilmez. İstediğiniz noktada, tek adımla her e-postanın en altındaki "Unsubscribe" seçilerek üyelikten çıkılır ve siz tekrar e-posta abonelik formuyla veya bülten sayfasında üye olana dek yeni e-posta almazsınız. İlginiz için teşekkür ederiz.
Hocam gerçekten de harikaydı. Özellikle de sizinle yüz yüze tanışma şerefine eriştik. 🙂
İnan ki o şerefe bana ait. 🙂 Cidden çok samimi ve eğleceli bir gün oldu.
Güzel bir gündü. Kalan eksiklikler de umarım seneye tamamlanacaktır. Herkese teşekkürler.
Çok güzel bir etkinlik olmuş. Katılamadığım için çok üzüldüm.
Tebrikler hocam!
Hocam, sizinle de eşinizle de görüştüğümüz için memnun olduk. Umarım tekrar başka bir yerde aynı şansı yakalarız 🙂 Ödülünüz için de tekrar tebrikler
Daha çok yeni bir blog yazarı olarak, benim için çok faydalı bir gün olduğunu düşünüyorum. Pek kimseyle tanışmamış olsam da, az çok blog camiasında duyduğum herkesi görebildim. Siz de dahilsiniz elbette. Seneye çok daha güzel bir organizasyon olacağına inanıyorum. Bö! 2010’da görüşmek üzere..
Tebrikler :)Tören yorumu fotoğraflarla çok daha güzel olmuş. Burak Arıkan’ın sunumunu ben de çok beğenmiştim.
Gitmedim ama sanki orada olmuş gibi oldum 🙂
Tebrikler harika anlatmışsın 🙂
Dereceye giren arkadaşlara da tebriklerimi iletiyorum 🙂
Uğur bu vesileyle abinle de tanışmış olduk. Güzel gündü.
Tufan hiçbir şey için geç değil seneye artık,
Melih çok teşekkür ederim.
Gülnur Hanım biz de sizinle tanıştığımıza memnun olduk. Çağatay da süper bir adam çıktı. Ne zamandır görmek istiyorsum sizleri.
Bahadırhan, evet seney ben daha büyük bir yer olmasını istiyorum şöyle ses getirelim, bin ikibin blog yazarı 🙂
Süleyman Hocam bir kez daha tebrikler umarım bir gün tanışma fırsatı bulabiliriz.
Gayet iyi bir organizasyondu, her ne kadar kuzenimle beraber avare avare ortada dolaşıp durmuş olsamda, yeni bir blog yazarı olarak önceden beri sizin gibi takip ettiğim bir çok blog yazarını görmüş ve bazıları ile tanışmış oldum. Sizi ve dereceye giren tüm blog yazarlarını tebrik ediyorum. Seneye her yönüyle daha iyi olmasını beklediğim Blog Ödüllerinde görüşürüz inşallah.
TDK, blog kelimesi yerine “Bilgi” anlamına gelen “Bilig” kelimesini seçti. İnsan başlarda yadırgıyor; ama sonra alışıyor. Anlamına da bakılırsa yerinde bir seçim olmuş denebilir.
Ayrıca blog kelimesi evrenseldir, şudur, budur vb. gibi kıt düşünenler için blog kelimesine benzerliği açısından da uygun bir seçim.
Sonuçta her kelime başka bir dile çevrilebilir.
Elifin günlüğü Burak Arıkan keşke sunumunu slide yayınlayan bir siteye yollasa toplantıya katılamayanlar için linkini eklerdik.
Kardanblog ben teşekkür ederim bu paylaşımı okuduğunuz için.
Burak Tolga, ben de isterim. Elimden geldiğince sizleri tanımayı istiyorum.
Serkan valla ilk karşılaştığımızda seni hızla hatırlayamadım. Sonra birden aklıma geldi vs. Biraz kafam karışık “merhaba” demiş olabilirim. yüzlerce insan tanıyoruz bizim camia geniş biliyorsun.
Son Silahşör önerilerin çok güzel Bilig kelimesi çok hoşuma gitti ama üslubunu sevmedim. Bu eğilim kültürlü kişilerde son zamanlarda yaygınlaşıyor maalesef. Örneğin başka şekilde düşünmek kıt düşünmek değildir. Terimler konusu dilde farklı ele alınan bir konudur. Örneğin doktorların hastalık isimlerini Latince bilmesi gibi. Size Türkçesini söylese de tüm teşhislerin bir de Latincesi vardır. Aynı şekilde yeni bulunan buluşlar Internet sayesinde tüm dünyada benzer isimler alıyor. Mesela proton kelimesi, Quantum, Netbook vs.
Türkçeyi çok seviyor ve birçok kampanya düzenliyorum. Hikaye ve şiir yazarken yeni kelimeler türetiyorum. Ama pratik olanın nedenlerini de anlıyorum.
Yine de Bilig kelimesi çok hoşuma gitti. Aktardığınız için teşekkür ederiz.
Çok güzel bir gece oldu. Hepinizi tanıdığıma çok memnun oldum;)
Süleyman Bey, lütfen üzerinize alınmayın. Laflarım size değil. Sizin siteniz, Türkçeyi güzel kullanan ender sitelerden biri gördüğüm kadarıyla…
Demek istediğim çoğu gezdiğim sitede blogdu, şuydu, buydu terimleri çevirilemez gibi bir düşünce hakim. Kıt düşünenler dememin sebebi budur. Halbuki çevirilemez ayrı, çevirilmedi henüz ayrı. Önce bunun ayrımını yapmamız gerekir. Bu yüzden evrensel değil henüz çevirilip yaygınlaşmamıştır.
Yoksa her terimi insanlar kendi dillerine çevirilebilir. Dediğiniz gibi tıp terimleri böyledir. Özellikle yapısı itibarıyla sondan eklemeli dillerde bu imkanlar daha çoktur.
Örneğin bilgisayarlar yaygınlaşmaya başladığında computer ismiyle anılırdı ve herkeste öyle söylerdi. Güya evrenseldi. Halbuki Türkiye, computer kelimesini Bilgisayar olarak çok başarılı bir şekilde dilimize kazandırdı. Yine bir Notebook, Dizüstü olarak kazandırıldı dizimize. Bilig kelimesi de böyle olacaktır.
Yani öyle çevirilemez, evrensel bir kelimedir demek; kolaya kaçmaktan başka bir şey değildir.
Bu arada madem konusu açıldı, şunu da söylemek isterim.Computer kelimesini kendi diline en iyi çeviren ülke Bilgisayar kelimesiyle Türkiye seçilmiştir. Ayrıca ilk çeviren ülke de Türkiye’dir.
Son olarak bunları söyerken tebrik etmeyi unuttum. Gerçekten tebrikler…
Güzel bir gündü. Sizinle yüz yüze tanışabildiğim için çok sevindim 🙂 Yeniden görüşmek üzere 😉
Geçen yıl ve bu yıl bakalım bu yarışmayı kaçırmayı daha kaç yıl sürdüreceğim : (
BÖ! 09 FOTOĞRAF GALERİSİ ekledim. Yazının iç kısmına böylece çektiğim fotoğrafları da görebileceksiniz. 200 civarı fotoğraf ile olayı daha iyi yaşayabileceksiniz. Sunumların fotoğrafları da bulunuyor.
Hocam merhaba;
Ben sadece aksam odul torenine yetisebildim. Sizinle tanismayi cok isterdim ama maalesef kismet olmadi. Bir baska organizyona insallah. Bu arada guzel yazi olmus, ellerinize saglik.(Not: Hocam, 4. resimde soldan ikinci Burak Budak degil, Burak Bayburtlu olacak.)
BÖ!’ler gelir geçer, okuyucularınız size yeter! 🙂 Tebrik ederim öğretmenim.
Burak Arıkan’ın sunumu çok güzeldi. Esasında Burak Arıkan bu bilgilerini sırf kendi bir sunum yapsa anlatsa bize harika olur.
Tebrikler.
Bu vesile ile Sunipeyk’e teşekkür ederim. Katılamadığım blog ödülleri ve fotoğraflarla bizleri bilgilendirdiğin için sanada çok teşekkür ederim Süleyman.
Elif, Son Silahşör, Oğulcan, Alaattin Akçal, teşekkürler arkadaşlar.
Resul evet görüşmek üzere. 🙂
Amarat sunuları çok ilgi çekici olacaktır Burak Bey’in.
Volkan, Sunipeyk kimlik olayının sonunu getirdi gibi. 🙂 Hediye çok güzeldi. Güle güle seyret diyelim.
Tekrar tebrik ediyorum abi, nice ödüller alman dileğiyle..
Tebrikler, gerçekten güzel bir organizasyon olmuş sanırım. umarım dalınızda 1.liği alırsınız bir dahakine. Hak ettiğinizi düşünüyorum 🙂
Gayet profesyonel bir organizasyon olmuş. Ayrıca başarınız için de tebrikler.
BU etkinlik oldukça güzel ve blog yazarlarına destek anlamında gayet manidar. Bende sitenize blog ödülleri sayfasını giyaret ederek gelmiştim.
Aldığınız başarıda gayet yerli ve beklendik bir olay.
Başarılarınızın devamını diliyorum
Blog yazarları bu destekle daha çok havaya girecek ve rekabet artacaktır 🙂 Bu da web dünyasına ayrı bir renk katacaktır.. Teşekkürler BÖ !