Blog yazarları çoğunlukla bireysel yazılarını bloglarından yayımlarlar. Komunite olarak sosyal medya toplulukların en güçlüsü, belki şu anda blog siteleri. Blog Action Day 2009’da dünyanın her yerinden bu yılın konusu seçilen İklim Değişikliği için yazıyoruz.

bad09

Geçen yıl yoksulluk teması gündeme getirilmişti. G8 ülkelerinden Afrika’ya Hindistan’dan Asya’ya her yerden blog yazarları konuyu inceledi binlerce blog sitesi “ben de destek oluyorum” diyerek meseleye el uzattı fikirler sundu.

Bu sene bize önce bir e-mail geldi. “Buyrun oylamaya, konuyu seçelim” dediler. Ağırlıklı olarak eğitim konuları ve küresel iklim değişikliğini talep etmiştim. Sonuçta acil durumlar bunlar. Oylama sonucunda küresel iklim değişikliği (Global Warning) kazanınca bir yandan sevindim.

Blog Action Day 09′ Tanıtım Videosu

Bu konu sık sık gündeme geliyor. Ama çok yetkili ağızlar bile ciddi hatalar yapıyor. Kısa süre önce Friendfeed sitesinde anlatmaya çalıştığım bazı detayları buradan veriyorum.

Ozon tabakası ile küresel ısınmanın alakası yok. Ozon tabakası, Flora klora karbon emisyonu ile delindi ve ultraviole ışınımın dünyaya ulaşıp cilt kanserine neden olmasını sağlıyor. (Atmosferin yapısını merak ediyorsanız lütfen tıklayınız)

Küresel iklim değişikliği ise dünyanın atmosferinde biriken karbondioksitin tıpkı bir domates serasında olduğu gibi güneş ışığının uzaya yollamadan sürekli yeryüzüne sektirmesi bir iç ayna gibi sıcaklığa neden olmasıdır

“Dolayısıyla sel oldu, yağmur oldu, sprey sıktık böyle oldu” acayip cahilce bir açıklamadır. “Eğer sprey sıktık böyle oldu” ile ne olduyu merak ediyorsak, Türkiye üzerindeki Ozon tabakasındaki deliklerin yerini gösteren resmi bir rapor isterim ben. Yıllardır arıyorum açıklayan yok. Turizm baltalanmasın diye söylenmiyor. Nerelerde Ozon örtüsü delik? Nerelerde güneşlenmek aslında intihar.

Eğer küresel iklim değişikliği söz konusu ise karbondioksit emisyonunu azaltmak için neden bin yıldır Kyoto protokolüne imza atmaktan kaçtık onu sorarlar adama. (Türkiye sonunda 5 Şubat 2009 tarihinde imzalanması yönünde kanun tasarısı çıkardı) Trafikteki araçları, doğalgazla ısınma ile elektrikle ısınma arasındaki emisyon farkını sorarlar adama…

Alıntı http://www.fenveteknoloji.gen.tr/dersler/FvT/insan_ve_cevre/hava_ve_hava_kirliligi.asp
“Flora klora karbon gibi itici ve soğutucu olarak kullanılan gazlar, ozon tabakasına zarar verir. ( Bu antlaşma Brezilya’da ulusların imzasına açılmış ve bu antlaşmaya iki ülke imza koymamıştır, bunlardan bir tanesi Amerika Birleşik Devletleri, bir tanesi de bizim ülkemizdir. Editörün notu: Artık Türkiye imzalıyor.) Güneşin radyoaktif özellik taşıyan ışınları yeryüzüne ulaşır.”

Bir yanlış anlama daha. Küresel ısınma değil. Küresel iklim değişikliği. Nedeni şu: Ani ısınma ile buharlaşan sular yoğun yağmur bulutları olarak başka bölgelerde sele yol açar. Bunun sonucunda biraz ileride yağmur alan bölgelere artık yağmur yağmaz orada da kuraklık oluşur. Yani iklim değişmiş olur.

Peki biliminsanları ne öneriyor? Diyorlar ki tüm karbondioksit emisyonunu durdursak bile küresel iklim değişikliğini durdurma şansımız bitmiş olabilir. Çünkü kutuplarda erime başladı ve kutuplar her yerden önemli. Soğuk olduğu için değil 🙂 Bu da yanlış anlaşılıyor. Sadece beyaz renginden dolayı. Beyaz bölge ışığı geriye uzaya yansıtıyor. Ve beyaz bölge olmazsa ışığın düştüğü yer ısınıyor. Bundan dolayı karbondioksiti emecek yok edecek çareler arıyorlar.

Bunlardan birisi karbondioksiti derin denizlere sıkıştırmak. Öteki derin maden ocaklarına gömmek. Bir diğeri suni ağaçlarla tonlarca karbondioksiti yakalamak.

OZONE LAYER: http://en.wikipedia.org/wiki/Ozone_layer
Ozon Tabakasının Delinmesi (Ozone depletion): http://en.wikipedia.org/wiki/Ozone_depletion
Küresel Isınma (Global Warming): http://en.wikipedia.org/wiki/Global_Warming
Türkçe indirgenmiş hali: http://tr.wikipedia.org/wiki/K%C3%BCresel_%C4%B1s%C4%B1nma

Konuyla ilgili yazdığım diğer yazıları okumak isterseniz:
Uygunsuz Gerçek | İklim Krizi | An Inconvenient Truth
Dünya Günü | Earth Day
Türkiye’nin Kyoto Protokolü’nü imzala!
Rain Bird | Su Tutan Jelle Tarım

Kaynakça:

Blog Action Day ’09 Resmi Sitesi
http://www.blogactionday.org/

Blog yazarları çoğunlukla bireysel yazılarını bloglarından yayımlarlar. Komunite olarak sosyal medya toplulukların en güçlüsü, belki şu anda blog siteleri. Blog Action Day 2009'da dünyanın her yerinden bu yılın konusu seçilen İklim Değişikliği için yazıyoruz. Blog Action Day '09 | Küresel İklim Değişikliği



EPOSTA ABONELİĞİ İÇİN

Aşağıdaki formda e-posta adresinizi yazın, gelen e-postaya onay verin.


https://suleymansonmez.substack.com/
E-posta aboneliği için e-posta adresinizi eklemeniz, aşağıdaki konuları anlayıp izin verdiğiniz anlamına gelir.
Lütfen okuyunuz. Temel olarak, siteden (Güneşin Tam İçinde) ve yazardan (Süleyman Sönmez) e-posta bülten almaya izin vermek anlamını taşır. Bu iznin temeli: okunacak yazılar, izlenecek videolar, dinlenecek podcastlar, fotoğraflar, tanıtılacak ürün, kitap, site, uygulama, yapay zeka, eğitim, gezi, teknoloji, anket gibi içerikler ve kampanyalar olabilir. Bültenin içeriğinde, bülten sponsorunun ürün ve hizmetine ait bilgi, link ve banner yer alabilir. Bülten e-posta sistemi substack isimli dünyaca çok bilinen, güvenilir e-posta sistemi tarafından gönderilir. E-postalar yeni bir e-posta dağıtım sistemine geçmek dışında üçüncü şahıs ve şirketlerle paylaşılmaz. İşleyiş gereği yurtiçi ve yurtdışındaki server sistemlerinden hizmet verilebilir. Spam gönderilmez. İstediğiniz noktada, tek adımla her e-postanın en altındaki "Unsubscribe" seçilerek üyelikten çıkılır ve siz tekrar e-posta abonelik formuyla veya bülten sayfasında üye olana dek yeni e-posta almazsınız. İlginiz için teşekkür ederiz.


SİZİN DÜŞÜNCENİZ NEDİR?

Yorumunuzu yazınız
İsminizi Yazınız