Güneş çıktığında nadiren görürüz onu. Bir siluet gibidir. Binlerce yıldır izlenmiş, korkulmuş ve insanlarla bir bağı olduğu anlaşılmıştır. Kadınların biyolojik ritmlerinde, doğurganlıklarında, suların çekilip gelmesinde, güçlü duygusal patlamalarda ve hayatın her alanında Ay’ın gizli ritmini hissederiz.
Ay evreleriyle zamanı ve yaşamı anlatır bize. Doğumu büyümeyi, yaşlanmayı ve ölmeyi.
Bu gece olağanüstü bir ışıkla parlıyordu. Nikon D80 ve 70-300mm lensimle titremesin diyerek üç ayak kurup uzaktan kumandam ile onlarca fotoğraf çektim. Ancak hem parladığı, hem net olduğu bir fotoğraf çekemedim. Ya parladığı halkalar net çıkıyordu, ya yüzeyi. Böylece iki ayrı fotoğrafı birleştirip yukarıda gördüğünüz fotoğrafı elde ettim. :)
Fotoğrafın daha büyük halini görmek için tıklayınız.
Fotoğrafın tüm ticari ve telif hakları Süleyman SÖNMEZ’e aiittir. Tüm kullanımlar için yazılı izin alınması gerekir. Alıntı adı altında kaynak gösterilse dahi kullanılamaz.
Gelelim neden fotoğrafın ismine “Ayın Aydınlık Yüzü” dediğime. Astronomik olayların en ilginçlerinden birisi olarak Ay’ın sadece bir yüzü Dünya’dan görünür. Ay’ın dönüşü ve Dünyanın dönüşü ile Ay’ın Dünya etrafında dönüşü müthiş bir uyumla Ay’ın karanlık yüzünü bizden gizler.
İki gökcismi de döndüğü halde biz arka tarafını dünyanın hiç bir yerinden göremeyiz. Sadece yapay uydular bu karanlık tarafı inceleyebilir. Bu nedenle bizim gördüğümüz taraf “aydınlık tarafıdır”. Ayın diğer tarafının ilk fotoğraflarını Luna3 adlı Sovyet uydusu 7 Ekim 1959’da çekmiştir. O günün anısına hatıra pulu basılmıştır. İnsanlığın onbinlerce yıllık merakı böylece çözülmüştür. Sonraları NASA da oldukça net fotoğraflar çekecektir.
FOTOĞRAFLARIM:
500px Hesabım: https://500px.com/suleymansonmez
Instagram Hesabım: https://www.instagram.com/suleymansonmez/
Aşağıda durumu anlatan bir video bulunmaktadır.
https://youtube.com/watch?v=GTmovPeu3GM%26hl
Ayın karanlık yüzünde daha fazla krater olması bir tesadüf müdür? Yoksa bu ay resmen bizi dünyaya çarpacak göktaşlarından korumakta mıdır? :)
Tesadüf değil ay uzayla bizim aramızda kaldığı için daha çok meteorlar oraya çarpmaktadır.Tabiri caizse gelen taşların çoğu oraya çarpmaktadır…
Ayın karanlık yüzünde UFOların yerleştiği acaba doğru mudur? Neden NASA Ay araştırmalarına ara vermiştir de Mars’a yönelmiştir? Ay’ a ilk çıkışta UFOların seslerinin radyo frekanslarına karıştığı doğru mudur?
Konuyla alakalı değil ama bence daha önemli, nice sağlıklı ve mutlu senelere Süleyman abi…
oky, bizi çekim etkisi ve meteorların yörüngesini saptırması dışında çok fazla koruduğunu düşünmüyorum. Aksine bize dönük olan yüzünün Dünya tarafından korunduğunu düşünüyorum.
Neden mi? Atmosferimiz inanılmaz süratle dönmekte ve katmanlarca gitmekte. Bu atmosferi yalnızca çok büyük göktaşları geçmekte ve atmosfere erimeden girmeye başaranların büyük kısmı dünyanın 3/4 ü su olduğundan denizlere düşmekte.
Bizim için asıl tehlike olacak olanlarsa nereye çarparsa çarpsın ciddi sonuçlar doğuruyor. Bilimsel teorilere göre çarpmışta. Bir çok dev göktaşı krateri halen gözlenebiliyor.
Ama Ay’da atmosfer yok. Böylece gelen tüm göktaşları iz bırakıyor Mehmet Akif’în söylediği gibi.
Netknight, UFO konusu hepimizin aklını kurcalayan bir konu. Ama sonu gelmez bir komplo teorileri kaynağı da. Ben de galaksilerle dolu bu evrenin sadece bizim gezegenimizde yaşamla dolduğuna kesinlikle inanmıyorum. Evren yaşamla dolu olmaya müsaittir. Ancak UFO vakalarında birbiriyle çelişkili yüzlerce teori var. Ne yazık ki hiçbirisi için bir kanıt yok. En azından biz bilmiyoruz.
Ceoyavuz, hep birlikte kardeşim :)
Genelde Ay ın karanlık yuzu gizemlidir derler bence Ay baslıbasına gizem dolu bir yer
makinemle herhangi bir lens ve filtre kullanmaksızın çok güzel sonuçlar alabiliyorum.size tripotsuz çektiğim görüntülerimi göndermek isterim sonuçları görün makinemi ondan sonra açıklayayım sevgi ve saygılarımla…ayrıca, bizlere böyle bir sitede bu olanakları yaşattığınız için teşekkür ederim.çok yararlı çalışmalarla buluşup aşamalar kaydettiğimizi açıkça gözlemleyebilmenin mutluluğunu yaşıyorum tekrar teşekkürler…
Yakin tarihte yeni bir ay ucusu planliyor nasa. Bu seferki asil hedef ayin karanlik yuzu. Bu nedenle ozel kiyafetler ve ekipmanlar hazirlaniyor. Ama asil amaclari ise ay yuzeyinde yerlesik bir istasyonun ilk adimlarini atmak. Yani artik ay da yerlesim bolgesi haline geliyor :) .
Öğrenmek istedğim şu ayın arka yüzüne niçin bır uzay mekiği gönderilmiyor yada orayı tam olarak görüntüleyecek bir uydu.nasa bir cok gezegene bilgi amaclı uydular gönderdi neden ayın arka yüzüne göndermiyor ben insanlıktan bir şeyler saklandığına inanıyorum.ufolar hakkındakı görüşümde onların bir uzaylı olduğuna değilde bilinen dünya teknolojisinden en az 50 yıl daha ileride teknolojiye sahip bir insanlar tarikatı olduklarıdır.birieri şu nasa’ya baskı yapsada discovery scıence’de gerçekleri yayınlasalar artık…
ayın her zaman sağ tarafı mı so tarafı mı aydınlık olur . araştırdım biraz ama bulamadı eğer biliyorsanız yazarmısınız.
ayın sürekli hangi yüzü gözükür bileniniz varsa yardımcı olurmusunuz bilmek istiyorum doğrusu
Hanzade, Ayın her zaman bize bakan yönü görünür ve hep aynı yerdir bu. Yani sağ sol değil bir insanın ön cephesi ile arka cephesi gibi. Varsayın bir arkadaşınız çevrenizde dönüyor ama hep yüzü size bakıyor. Bu nedenle dönerken hareket ettiği için sırtını hiç göremiyorsunuz.
İşte o insanın sırtı gibi Ay da arka yüzünü bize hiç göstermiyor ve hep aynı yer bu.