Dünyayı vuran doğa olayları ürkütücü büyüklükte su hareketleriyle bölgelerin ulaşılmaz hale gelmesine yol açıyor. Karayolları kullanılmadığında botlarla teknelerle ve helikopterlerle bölgeye ulaşılmaya çalışılıyor.
Bir afet bölgesine kara, deniz fark etmeden en çok malzeme ve insan taşıyarak gidecek olan araç “Hovercraft”tır.
Havırkıraft şeklinde okunuyor.
Hava püskürterek yerden yükselen araç için su ya da zemin farketmez böylece bir kısmı sularla kaplı bir kısmı toprak olan her zeminde yola devam edebilir.
Afetler için Türkiye de, diğer ülkeler de bu hovercraftları satın almalı ve afet bölgelerinde kullanmalıdır. Özellikle İstanbul gibi, İzmir gibi şehirlerde ve Bulgaristan’dan gelip Edirne’yi kaplayan baraj sularının yarattığı sellerde de çok işe yarayacaktır. Askeri güçlerde hovercraft bolca bulunmalıdır. Olası bir Marmara depreminde tüm yollar panikle kaçan insanların arabalarıyla ve kazalarıyla tıkanmış, köprüler yıkılmış olabilir. Bölgeye en hızlı ulaşım ancak bu şekilde olacaktır. 360 derece manevra kabiliyeti, deniz otobüsünü aşan hızı ile gerçekten güçlü bir araç. Üstelik deniz otobüsü karada hareket edemez.
Not: İstanbul Afet Koordinasyon Merkezi’nden bir görevliyle görüşmem sonucunda İstanbul’da hovercraft kullanımının incelendiğini öğrendim. Boğazın dalga, akıntı durumlarının özel olduğu düşünülürse denenmesinin gerektiği ortada.
HOVERCRAFTLARIN TOPRAK ZEMİNDEKİ BAŞARILI MANEVRA KABİLİYETLERİ (VİDEO)
KÜÇÜK MODELLER, AFETTE KURTARMA, GÜNLÜK ZAMANDA TURİSTİK AMAÇLI KULLANILARAK KURUMLARIN MALİYETLERİNİ KISA SÜREDE KARŞILAYABİLİR.
Kaynakça:
https://en.hovercraft.ru/
http://en.wikipedia.org/wiki/Hovercraft
http://commons.wikimedia.org/wiki/Hovercraft
anahtar kelimeler: hovercraft, transportation, sea, carry passengers on sea,
EPOSTA ABONELİĞİ İÇİN
Aşağıdaki formda e-posta adresinizi yazın, gelen e-postaya onay verin.E-posta aboneliği için e-posta adresinizi eklemeniz, aşağıdaki konuları anlayıp izin verdiğiniz anlamına gelir.
Lütfen okuyunuz. Temel olarak, siteden (Güneşin Tam İçinde) ve yazardan (Süleyman Sönmez) e-posta bülten almaya izin vermek anlamını taşır. Bu iznin temeli: okunacak yazılar, izlenecek videolar, dinlenecek podcastlar, fotoğraflar, tanıtılacak ürün, kitap, site, uygulama, yapay zeka, eğitim, gezi, teknoloji, anket gibi içerikler ve kampanyalar olabilir. Bültenin içeriğinde, bülten sponsorunun ürün ve hizmetine ait bilgi, link ve banner yer alabilir. Bülten e-posta sistemi substack isimli dünyaca çok bilinen, güvenilir e-posta sistemi tarafından gönderilir. E-postalar yeni bir e-posta dağıtım sistemine geçmek dışında üçüncü şahıs ve şirketlerle paylaşılmaz. İşleyiş gereği yurtiçi ve yurtdışındaki server sistemlerinden hizmet verilebilir. Spam gönderilmez. İstediğiniz noktada, tek adımla her e-postanın en altındaki "Unsubscribe" seçilerek üyelikten çıkılır ve siz tekrar e-posta abonelik formuyla veya bülten sayfasında üye olana dek yeni e-posta almazsınız. İlginiz için teşekkür ederiz.
Güzel bir site. Ben çok beğendim.
Teşekkür ederim. Sizlere faydalı, anlamlı ve yeni olması için çok çalışıyorum. Her zaman bekleriz 🙂
Hovercraft ile ilgili bilgi arıyordum, doğrusu oldukça yararlı olmuş. Sitenizin tasarımı da çok güzel. WP tabanlı sitem var ama burayı görünce ‘Vay anasını!’ dedim.
Süleyman hocam, bilgim olmadığı için bir şey soracağım: Eğer hovercraft’ların çalışma prensibi hava püskürterek yerden yükselmekse, bu durumda hovercraft’ların yük taşıması sorun oluşturmaz mı? Sonuçta ağırlık arttıkça daha yüksek basınçlı hava püskürtülmesi gerekecektir
Barış, merhaba
Hovercraftlar yerden yükselmek için değil sadece yere temas etmemek için hava üfler. Aradaki bu küçük anlam farkı büyük bir enerji kazancı sağlar.
Mesela helikopter gibi yerden kalkıp uçması gerekse çok başka sistemler tasarlanması gerekirdi. Oysa sadece yerden temasının kesilmesi dendiğinde, hem kendisini, hem yükü taşıyacak şekilde havaya kalkması yetiyor. Bunun için alttaki hava yollarının düzgün dağılmış olması ve yön için ustaca kullanılması da işe yarıyor.
Kısacası bu aracın, aynı otomobilden tıra kadar olan farklı büyüklükleri gibi büyüklükleri ve taşıma güçleri var. Feribot gibi kullanılanları da var.
Gerçekten tam bir mühendislik harikası. 🙂
Anladım, iyiymiş valla :). Umarım bu fikir bir yerlere ulaşır o zaman.