Serinin ilk yazısını okumak için tıklayınız.

İPEĞE HAYIR!

Ne acı. Minik tırtıllarım biliyorsunuz ipek böceği olarak koza örecekler ve kelebek olup içinden çıkacaklar. Keratalar nasıl yiyorlar. Bir sürü şey öğrendim sayelerinde.

1) Bunlar taze dut yaprağı yiyor. Dolayısıyla, bulduğunuz dut yapraklarını üçerli paketler halinde jelatinleyip buzdolabına koyar, sonra çıkarıp ısınmasını bekler ve tırtıllarınıza sunarsınız. Her gün dut yaprağı bulmak ve taze tutmak zor.

2) Bir yaprağın üstündeyken resmen yapışıyorlar. Sakın zorlamayın. Ayağını bacağını koparmayın 🙂 Eski yaprağı yenisinin üstüne koyun. Kendileri geçiyor. Ağızlarının tadını biliyorlar. Bir de ikinci yaprağa geçene dek arkalarında beyaz ince ve sağlam bir ipek salgılıyorlar düşmemek için. Yeni yaprağı beğenirlerse eskisinden ayrılıyorlar.

3) İpek böceği yapmak için bu zavallılar besleniyormuş. Kelebek olmak için koza örünce, canlı canlı kaynar suya atıp haşlanıyorlarmış !!! İçinde öldüklerinde kozayı bir yerinden açıp, ipi makinelerle döndürerek çıkarıyorlarmış. Ancak ipek böceği kozadan kendisi çıkarsa, bozuluyormuş koza ve iplik elde edilemiyormuş.

Bence vahşet. Binlerce koza kaynar suda. Biz nasıl bir türüz yeryüzünde? Bizden korkuncu var mı ki dünyada?

Serinin ilk yazısını okumak için tıklayınız. Tırtıldan Kelebeğe 2

Serinin ilk yazısını okumak için tıklayınız. Tırtıldan Kelebeğe 2



EPOSTA ABONELİĞİ İÇİN

Aşağıdaki formda e-posta adresinizi yazın, gelen e-postaya onay verin.


https://suleymansonmez.substack.com/
E-posta aboneliği için e-posta adresinizi eklemeniz, aşağıdaki konuları anlayıp izin verdiğiniz anlamına gelir.
Lütfen okuyunuz. Temel olarak, siteden (Güneşin Tam İçinde) ve yazardan (Süleyman Sönmez) e-posta bülten almaya izin vermek anlamını taşır. Bu iznin temeli: okunacak yazılar, izlenecek videolar, dinlenecek podcastlar, fotoğraflar, tanıtılacak ürün, kitap, site, uygulama, yapay zeka, eğitim, gezi, teknoloji, anket gibi içerikler ve kampanyalar olabilir. Bültenin içeriğinde, bülten sponsorunun ürün ve hizmetine ait bilgi, link ve banner yer alabilir. Bülten e-posta sistemi substack isimli dünyaca çok bilinen, güvenilir e-posta sistemi tarafından gönderilir. E-postalar yeni bir e-posta dağıtım sistemine geçmek dışında üçüncü şahıs ve şirketlerle paylaşılmaz. İşleyiş gereği yurtiçi ve yurtdışındaki server sistemlerinden hizmet verilebilir. Spam gönderilmez. İstediğiniz noktada, tek adımla her e-postanın en altındaki "Unsubscribe" seçilerek üyelikten çıkılır ve siz tekrar e-posta abonelik formuyla veya bülten sayfasında üye olana dek yeni e-posta almazsınız. İlginiz için teşekkür ederiz.


3 YORUMLAR

  1. Ben de ilkokul ve ortaokul döneminde ipek böcegi besledim.. Ve dut yaprağı bulabilmek için baya zorlanıyorduk.. Çok seviyordum minik böceklerimi.. Bazen kutunun dışına çıkıyorlardı ezmemek için onları aramak bir hayli zor oluyordu 🙂 Çok özledim böceklerimi..
    Bu ipeğin nasıl elde edildigini bende okumuştum ve cidden korkunç 🙁

  2. ben de ipek böceği besliyorum 12 yaşındayım ve böcekleri çok seviyorum.. şu anda koza oluyorlar .. ama yumurtaları nasıl saklayacağımı ve kaç günde çıkacaklarını bilmiyorum.. bu yüzden onlar hakkında bilgi edinmek istiyorum 5 tane ipek böceğim var yumurtaları kaç tane bilgi verirseniz sevinirim.şimdiden teşekkürler.

SİZİN DÜŞÜNCENİZ NEDİR?

Yorumunuzu yazınız
İsminizi Yazınız