Batık maliyet yanılgısı olarak da bilinen Concorde yanılgısı, insanların sadece zaten çok fazla yatırım yaptıkları için istenen sonuçları vermeyen bir projeye veya girişime zaman, para veya diğer kaynakları yatırmaya devam etme eğilimini ifade eder. Bu tür karar verme, biraz daha dayanabilirlerse veya biraz daha fazla çaba gösterirlerse, sonunda yatırımlarının geri dönüşünü görecekleri inancına dayanır. Bununla birlikte, bu düşünce tarzı, istenen sonuçları vermeyen bir projeye veya girişime yatırım yapmaya devam etmenin fırsat maliyetini göz ardı eder ve sonuçta zayıf karar vermeye ve kaynakların israf edilmesine yol açabilir.

Concorde safsatasının klasik bir örneği, Concorde süpersonik yolcu jetinin geliştirilmesi ve işletilmesidir. Etkileyici bir teknolojik başarı olmasına rağmen Concorde, geliştirilmesi ve işletilmesi için milyarlarca dolar yatırım yapan İngiliz ve Fransız hükümetleri için mali bir felaketti. Popüler bir cazibe merkezi ve bir ulusal gurur sembolü olmasına rağmen Concorde, yüksek işletme maliyetleri ve düşük yolcu talebi nedeniyle nihayetinde kullanımdan kaldırıldı. Hükümetler, sonunda yatırımlarının karşılığını alacaklarını umarak, karlı olmamasına rağmen Concorde’a yatırım yapmaya devam ettiler. Ancak bu asla olmadı ve Concorde nihayetinde batık maliyet yanılgısının klasik bir örneği haline geldi.

Batık maliyet yanılgısının bir başka örneği de kumar dünyasında görülebilir. Bir kumarhanede olduğunuzu ve büyük kazanmayı umarak slot makinelerine önemli miktarda para harcadığınızı hayal edin. Ancak, saatlerce oynadıktan ve kaybettikten sonra kazanmaya yaklaşamazsınız. Yatırımınızın geri dönüşünü göremeseniz de, sonunda şansınızın döneceği umuduyla oynamaya devam etmek isteyebilirsiniz. Bu, işteki batık maliyet yanılgısına bir örnektir, çünkü zaten çok fazla para yatırdığınız için istenen sonuçları vermeyen bir faaliyete yatırım yapmaya devam ediyorsunuz.

Batık maliyet yanılgısı kişisel ilişkilerde de ortaya çıkabilir. Biriyle uzun süreli bir ilişki içinde olduğunuzu ve bu ilişkiye önemli miktarda zaman ve çaba harcadığınızı hayal edin. Ancak, tüm çabalarınıza rağmen, ilişki tatmin edici veya sağlıklı değil. Sonunda her şeyin düzeleceğini umarak ilişkiye yatırım yapmaya devam etmek isteyebilirsiniz. Bununla birlikte, zaten çok fazla zaman ve çaba harcadığınız için istenen sonuçları vermeyen bir ilişkiye yatırım yapmaya devam ettiğiniz için bu, batık maliyet yanılgısına bir örnektir.

Batık maliyet yanılgısına ne zaman düşebileceğinizi fark etmeniz ve gerektiğinde zor kararlar vermeye ve kayıplarınızı azaltmaya istekli olmanız önemlidir. Bu zor olabilir, özellikle de bir şeye çok fazla zaman ve kaynak yatırdıysanız, ancak nihayetinde ilerlemenin ve zamanınızı ve kaynaklarınızı en iyi şekilde değerlendirmenin en iyi yolu budur.
Batık maliyet yanılgısına düşmekten kaçınmak için kendinize şu soruları sormanız faydalı olabilir: Bu proje veya girişim, benim değerlerim ve hedeflerim ile hâlâ uyumlu mu? İlerleme görüyor muyum ve arzu ettiğim sonuçlara ulaşmaya yaklaşıyor muyum? Bu projeye harcadığım zaman ve çaba potansiyel geri dönüşe değer mi? Geri adım atarak ve durumu objektif olarak değerlendirerek, değerleriniz ve hedeflerinize uygun daha bilinçli kararlar verebilirsiniz.
Sonuç olarak, Concorde yanılgısı veya batık maliyet yanılgısı, insanların sırf zaten çok fazla yatırım yaptıkları için istenen sonuçları vermeyen bir projeye veya girişime yatırım yapmaya devam etme eğilimini ifade eder. Bu tür karar alma, istenen sonuçları vermeyen bir şeye yatırım yapmaya devam etmenin fırsat maliyetini göz ardı eder ve sonuçta kötü karar vermeye ve kaynakların israf edilmesine yol açabilir. Batık maliyet yanılgısına düşmemek için, projenin veya girişimin hala sizin değer ve hedeflerinizle uyumlu olup olmadığını ve harcadığınız zaman ve çabaya değip değmediğini göz önünde bulundurarak bir adım geri atıp durumu objektif bir şekilde değerlendirmek önemlidir. potansiyel getiri.
Ne zaman batık maliyet yanılgısına düştüğünüzü anlayarak ve gerektiğinde kayıplarınızı azaltmak için zor kararlar vererek, değerleriniz ve hedeflerinize daha uygun yeni fırsatları kovalamak için zaman ve kaynak ayırabilirsiniz. Unutmayın, dönüp yeni bir hareket tarzı oluşturmak için asla geç değildir ve yapabileceğiniz en iyi yatırım kendinize ve kendi esenliğinizedir
Fotoğraf:

www.freepik.com



EPOSTA ABONELİĞİ İÇİN

Aşağıdaki formda e-posta adresinizi yazın, gelen e-postaya onay verin.


https://suleymansonmez.substack.com/
E-posta aboneliği için e-posta adresinizi eklemeniz, aşağıdaki konuları anlayıp izin verdiğiniz anlamına gelir.
Lütfen okuyunuz. Temel olarak, siteden (Güneşin Tam İçinde) ve yazardan (Süleyman Sönmez) e-posta bülten almaya izin vermek anlamını taşır. Bu iznin temeli: okunacak yazılar, izlenecek videolar, dinlenecek podcastlar, fotoğraflar, tanıtılacak ürün, kitap, site, uygulama, yapay zeka, eğitim, gezi, teknoloji, anket gibi içerikler ve kampanyalar olabilir. Bültenin içeriğinde, bülten sponsorunun ürün ve hizmetine ait bilgi, link ve banner yer alabilir. Bülten e-posta sistemi substack isimli dünyaca çok bilinen, güvenilir e-posta sistemi tarafından gönderilir. E-postalar yeni bir e-posta dağıtım sistemine geçmek dışında üçüncü şahıs ve şirketlerle paylaşılmaz. İşleyiş gereği yurtiçi ve yurtdışındaki server sistemlerinden hizmet verilebilir. Spam gönderilmez. İstediğiniz noktada, tek adımla her e-postanın en altındaki "Unsubscribe" seçilerek üyelikten çıkılır ve siz tekrar e-posta abonelik formuyla veya bülten sayfasında üye olana dek yeni e-posta almazsınız. İlginiz için teşekkür ederiz.


SİZİN DÜŞÜNCENİZ NEDİR?

Yorumunuzu yazınız
İsminizi Yazınız