Bir çoğumuz biliyor. İnsanoğlunun ayaklarının yerden kesildiği büyük buluşlar zinciri, kanatlı uçuştan başlayıp, balonla seyahate, pırpır uçaklardan V2 roketlere daha sonra da Uzay Çağı’na uzanır. Bu yolculukta köşe taşları vardır.

yuri_gagarinfoto1.jpg
İnsanlık adına bu köşe taşlarını anmak saygı duymak insani görevimiz, Penisilin için Sir Alexander Fleming neyse, uzay yolculuğu için Yuri Gagarin’de odur. Çünkü kendisini tehlikeye atmış ilk kez güzel mavi yuvarlağı dışardan gören insan olmuştur.

yuri_gagarin.gif

Vikipedi hayatını kısaca şöyle anlatıyor:

Uzay Yarışının başlangıç döneminde, Sovyetler kozmonot adaylarını belirlemek için geniş bir tarama programı başlatmışlardı. 20 kozmonot ile Sovyet uzay programına seçilen Gagarin bütün testleri başarıyla atlattı. En sonunda gene yetenekli ve başarılı bir kozmonot olan German Titov ile Yuri Gagarin arasında bir tercih yapılacaktı, Yuri Gagarin seçildi. Bu seçimde soğuk Titov’un aksine Yuri’nin güler yüzlü ve cana yakın bir karakterinin olması ve sade bir çocukluk sürmesinin önemli olduğu söylenir.
12 Nisan 1961 tarihinde Gagarin uzaya çıkan ilk insan oldu. Uzaygemisinin adı Vostok 1 idi. Gagarin daha yörüngedeyken rütbesi TASS tarafından yükseltildi. Sovyet otoritelerine göre rütbe değişimin hemen yapılmasının sebebi Gagarin’in iniş sırasında ölebileceğini düşünmeleriydi. Ama bu gerçekleşmedi ve Gagarin dünyaya çok ünlü biri olarak döndü. Sovyetler Birliği Komünist Partisi’ni “bütün başarılarımızın düzenleyicisi” olarak övdü. Dönemin lideri Nikita Kruşçev de Gagarin’in ününden ve başarısından korkarak onu kendine politik bir rakip olarak düşünmeye başladı.

Uçuştan sonra Gagarin dünya çapında ün kazanmış biri ve Sovyet başarısının sembolü olarak dünyayı dolaşmaya başladı, popülaritesini de kontrol edebiliyordu. Fakat kısa bir süre sonra alkol bağımlısı oldu, 1961’de Kırım’da genç bir hemşireyle maceraya atıldı. 1962’de kendini toparlayarak kozmonot yetiştirme merkezinde çalışmaya başladı. Kurumun antrenör vekili olma sürecinde, Gagarin savaş uçağı pilotu olmayı yeniden hak kazanması gerekti. 27 Mart 1968`de MiG-15 model uçağıyla rutin bir deneme sürüşü sırasında eğitmeniyle birlikte hayatını kaybetti. Kazaya neyin sebep olduğu bilinemedi, 1986 yılında bir soruşturmada Su-11 model bir uçağın yol açtığı türbülansın kazaya yol açtığı söylendi. Aynı zamanda hava koşulları da kötüydü. Başka bir söylenti de Gagarin’in sarhoş olduğudur, oysa ki bu doğru değildir çünkü uçuştan önce iki testten geçmiştir ve yapılan araştırmalarda alkol veya uyuşturucu izine rastlanmamıştır. Yeni bir teori de pilot kabininin yanlışlıkla açıldığı ve bir anda güçlenen hava dolaşımı yüzünden uçağın kontrolünü Gagarin’in kaybettiğidir.

Kaynakça:

İngilizce Hayatı
http://en.wikipedia.org/wiki/Yuri_Gagarin

Fotoğraflarla Hayatı
http://www.abamedia.com/rao/gallery/gagarin/

Rusça Hayatı Wikipedia’dan
Wikipedia.org



EPOSTA ABONELİĞİ İÇİN

Aşağıdaki formda e-posta adresinizi yazın, gelen e-postaya onay verin.


https://suleymansonmez.substack.com/
E-posta aboneliği için e-posta adresinizi eklemeniz, aşağıdaki konuları anlayıp izin verdiğiniz anlamına gelir.
Lütfen okuyunuz. Temel olarak, siteden (Güneşin Tam İçinde) ve yazardan (Süleyman Sönmez) e-posta bülten almaya izin vermek anlamını taşır. Bu iznin temeli: okunacak yazılar, izlenecek videolar, dinlenecek podcastlar, fotoğraflar, tanıtılacak ürün, kitap, site, uygulama, yapay zeka, eğitim, gezi, teknoloji, anket gibi içerikler ve kampanyalar olabilir. Bültenin içeriğinde, bülten sponsorunun ürün ve hizmetine ait bilgi, link ve banner yer alabilir. Bülten e-posta sistemi substack isimli dünyaca çok bilinen, güvenilir e-posta sistemi tarafından gönderilir. E-postalar yeni bir e-posta dağıtım sistemine geçmek dışında üçüncü şahıs ve şirketlerle paylaşılmaz. İşleyiş gereği yurtiçi ve yurtdışındaki server sistemlerinden hizmet verilebilir. Spam gönderilmez. İstediğiniz noktada, tek adımla her e-postanın en altındaki "Unsubscribe" seçilerek üyelikten çıkılır ve siz tekrar e-posta abonelik formuyla veya bülten sayfasında üye olana dek yeni e-posta almazsınız. İlginiz için teşekkür ederiz.


10 YORUMLAR

  1. Öncelikle “Yorum Yazmadan Önce” kısmında yazdıklarınız için teşekkür ederim. Yazınızın başlarken penislin için Pasteur demişsiniz. Bunu düzeltmeniz gerek. Penisilin’i bulan Sir Alexander Fleming olacak. Ama ondan önce Peygamberimizin küf ile ateşin bıraktığı isi karıştırarak göz enfeksiyonları için sürme çektirme uygulamaları var.
    Çalışmalarınızda başarılar dilerim.

    HM

    Editörün Notu: Korkunç bir bilimsel gaf yapmışım! Genelde yapmam. Ancak hatayı düzelttiğiniz için çok teşekkür ederim. Yazıda hemen düzelttim. Bu vesileyle Sir Alexander Fleming’in ve insanlığa ruhsal bilimsel gelişme getirmiş tüm insanların aziz hatırasına saygılarımı iletirim.

  2. Merak ettiğim şu Yuri Gagarin aslen Dağıstan kökenli avar olduğunu biliyorum bilgim yanlış mı? Yanlış olması mümkün değil. Bütün Dağıstan kökenliler bunu çocukken bilirler. Selam.

  3. merhaba. çok güzel bilgiler hazırlamışsınız. çok tesekkür ederim. ödevime yardımcı oldunuz.çok sağolun daha ne diyim ki.:)::):):)

  4. editörün yanlış yazanları uyarması çok hoşuma gitti güzel bir site inşallah hep böyle olur.tesekkür ederiz…

  5. Ben büyüyünce NASA’da çalışmak istiyorum. Bunun için Yuri Gagarin gibi mi olmam gerekiyor…?

  6. Yuri Gagarin’e baktığında Türk’e benziyor. Ama adından bir İngiliz olduğu beli oluyor. Ben de büyüyünce astronot olacağım. Tereddüt istemez.

  7. bilgiler için tskklr gercktn de guzel bi site uzay hakkında daha fazla bilgi alabilecegimiz bi site yada bi kişi önerebilr misiniz? bu konuda dogru bilgiler almak isterim..tsk

  8. Yuri gagarin ukranyalidir. Dağistanlıda değildir türk te değildir. artık bu her başarılı insanı muslumandır veya turktur deme saçmalığından vazgeçip insanların 100 yıl once basardiği seylerle ugrasmaya baslıyalım.

  9. Öncelikle Bilimsel İçeriğiniz için şahsım adına teşekkürlerimi sunuyorum. Bilimselliği ilke edinmiş amacı ve hedefi —> olan her milletin değerli bilim insanları topluma yön vermiş ve ilerlemesine bir şekilde vesile olmuşlardır. Hayal dünyasını gerçeğe dönüştürüp leylek edebiyatı yapmayan bu değerli insanları eleştirmek yerine Yaşamsal geleceğimize ve onun mekanı dediğimiz Tüm Evrene hizmet edecek bilimsel buluşların üretilmesine olanak verecek çalışmaya bir an önce başlamak doğru olacaktır. Yuri Gagarin , Edison , Newton , Armstrong vs ..hepsi çok değerli. Onları eleştiren insanlara soruyorum !!? … Edison lambayı icap etmeseydi Karanlıkta daha iyi fikirler mi üretilecekti ? … Doğamızı daha yaşanılabilir hale getirecek enerji modelleri üzerinde çalışarak işe başlasak ne kadar güzel olur diye düşünüyorum..Editöre tamamen katılıyorum..Arkadaşlar icat edelim…Yapabiliriz..Farklı ama doğru olanı bulmak için tek neden yaşadığımız evrene hizmettir.Evren sesimizi duyacaktır. Bunca bilim insanı nasıl duyuruyor !!!!! Öyle değil mi ? Saygılar..

SİZİN DÜŞÜNCENİZ NEDİR?

Yorumunuzu yazınız
İsminizi Yazınız