Web’de çok güzel siteler vardır. Ama siteler milyarlarca olunca orijinal adı Word-of-Mouth olan pazarlama metodu en güvenilir ve zaman kazandırıcı yöntem oluyor.(ağızdan ağıza – diye çevirseler de bu çeviri çok hijyenik durmuyor bence. En güzeli kulaktan kulağa demek )
Bir de Titan Saadet zincirlerimiz var efendim. (!) Google indexlemesi ve Google Pagerank denilen ölçüm sistemi bir sitenin kıymetini yalnızca çok ziyaret etmesiyle ölçmüyor. Diğer sitelerin ona verdikleri değerle yani linklerle ölçüyor. Öyleyse herkes diğerine bir liste sunarsa ne oluyor? Güçlü bir linkleme sistemi. Bir zarar yok elbette, aksine bu şekilde çok kaliteli içeriği olan blog sitelerini öğrendim. Bu çeşit pazarlama yöntemlerine her zaman varım.
Evet şimdi top bende mimlendim! Kim beni mimleyen? Değerli dostum Ferruh Mavituna. İsminin marka değeri bile var bilişim camiasında. :) Oyunu kuralına göre oynayalım.
Ferruh MAVİTUNA sitesine derinlemesine,
3200 feetten (niye km falan değil, çünkü o şimdi İngiltere’de’)
üstelik rüzgarlı bir günde bakış…
Efendim, Ferruh bilmiyorum kızar mı? Ama şimdilerin harika çocuklarından biri olarak keşfedilip Zoque Forum ‘ da yazmaya başladığında daha yaşı 18+ büyüklerin izleyeceği fimlere yetmiyordu. Hatta sanırım 16+ korku filmlerinde bile şöyle bir bakıp alıyorlardı. Fakat herkes onun aslında 24 yaşında olduğunu ve şaka olsun diye böyle yazdığını sanıyordu.
Sonraları toplantılarda bir baktık ki, son derece modern giyimli, kültürlü, aynı anda yüz çeşit Türkçe ve İngilizce kitap okuyan, müzik dinleyen bir genç. Sitesine gözümüz takıldı. O yıllarda “blog” kelimesi icat edilmemiş ve inanın daha millet mouse’u kovalayan saatler, sağda solda patlayan Flash animasyonlu sitelerde patlamak üzere olan “1. web balonu”na yatırım yapıyordu.
Ferruh teknik bir şeyler anlatıyordu. “Flash Paper vs Adobe Acrobat pdf formatı” gibi. Anlatımı da bir garipti. Aynı, yabancıların ansiklopedik düzendeki sayfaları gibiydi. Açıkçası Ferruh hastanede karıştırılmıştı !!!
Şaka bir yana, geçen yıllarda Internet güvenliği yazıları son derece ciddi yazılar olarak referans değerine yükseldi, yazdığı irili ufaklı shareware ve open source projeler ilgi gördü. Mesela saçma sitelerin ısrarla ve zorla üye olmadan hizmet vermemelerine karşı bir asdf kulübü kurdu. Siteye girişte kullanıcı adı ve parolasında bu harfleri girip “tak” diye giriyorduk. Ancak siteler isyan çıkarıp diğer bir grup da baltalayınca rafa kalktı. Daha bir sürü etkinlik…
x13 adlı otomatik database editör yazılımı ise üzerinde en çok kafayı taktığım çalışması oldu.
Bu kadar uzun anlattığım sitesine girince, bütün bu şatafatlı sözlerin aksine son derece sade, direkt özet ve katılımcı olduğunu göreceksiniz. Tek istediğim şey arada şöyle renkli görseller koyması,
Şimdilerde ise yurtdışında ve Internet güvenliği üzerine çalışıyor.
Gelelim Pas’a
- Suni Peyk Türkçe Uydu
- Işığa Doğru
- Can Sürmeli
Pas alındı :)
yazımızı da yazdık.
Fakat 2 şey söylemek isterim.
1. bu yazının ping i açık mı?
2. firefox ile yorum yazamıyorum buraya?
Sırayla.
Başımı yaktın @sahip CSS uyumu diye şu anda saatlerdir hata ayıklıyorum. :)))) O yüzden bitsin cevap yazayım derken bu saat oldu.
200 küsur site içi hatalı kodu en son 75 hataya indirdim. Uff! Ne dantel zorluğunda ama sana katılıyorum web tasarımcı uymalı standartlara.
Pingi açık olmalı Worpress ile kapatmadım.
Firefox ile neden yazılmadığını dostum yiğit ile didik didik kodları karıştırıp bulduk. Bir satır javascript IE de yorum yazdırırken FF da yazdırmıyormuş. Şu anda yazabilmen lazım. :)
Ferruh’u yazarken çok duygulu hissettim. Onun adına ne denli mutlu olduğumu ve Türk insanı için ne çok şey yaptığını. İnsanın ondan ilham aldığını farkettim. Yazı böylece ortaya çıktı. Ferruh bana yazdığı e-mail’de okurken çok keyif aldığını belirtti. :)