Japonya, 2020 Olimpiyatlarının açılışında gökyüzünden yıldız kaydırmak istiyor. Bunun için bir uydu şirketinin (ALE Co. Ltd.) çalışmaları var. Müthiş bir olay.
Öncelikle biliyorsunuzdur ama hatırlatalım. Biz ne kadar “yıldız kaydı” desek de, yıldızlar güneş gibi dev kütleli sürekli enerji oluşturan dev cisimler. Gökyüzünden gördüklerimiz ise atmosferimize girerken sürtünmeden tutuşan meteorlar / kaya parçaları.
Yılın belli dönemlerinde astronomi siteleri bilgi verir. “Şu şu tarihlerde şu yöne bakarsanız gökyüzünde kayan meteorları izleyebilirsiniz.” Elbette şehir ışıkları görüşü engellediği için bu tür olaylar gecenin hüküm sürdüğü kırsal alanlarda daha rahat gözlenir.
İnsan tamamen yerleşim bölgelerinden uzaklaşıp gökyüzüne bakınca dili tutulur. Müthiş bir manzaradır.
Konumuza dönecek olursak bu işin şöyle yapılması planlanıyor. İzlemeden geçmeyelim.
Peki nasıl oluyor da oluyor yani ?
Sabit yörüngede dönen bir uydumuz var. Bu uydumuz küçük bilyeleri atmosfere yolluyor. Büyüklükleri birkaç milimetre. Gösterinin olması gereken yeri hedefliyor elbette.
Bu bilyeler atmosfere girince yanarak plasma emisyonu oluşturuyor.
Uydu böyle kaç tane parçacık taşıyabiliyor?
500 – 1000 arası.
Renk seçeneğimiz var mı?
Ha ha ha kendimi alışverişte hissettim :D Ama var.
Yukarıdaki tabloda hangi elementin yanarken hangi rengi oluşturacağı görülebilir. Gerçi sitelerinde “Biliyorsunuz, Lise Kimya bilgisi” diyorlar da bizim eğitim sistemi sınav odaklı olup deneyleri gereksiz bulduğu için bütün dünya gençleri bilir biz bilmeyiz. Haydi öğrenelim “Yanarken Lityum pembe, Kalsiyum turuncu, Bakır yeşil… :)”
Gökyüzünde ne kadar parlak görünüyor?
ALE yazan firmanın kendi oluşturduğu meteorun ışık gücü. Sağda Ay ve Güneş de görülüyor.
Proje Ne Zaman Hazır?
2017 ilk uydu denemesi ve 2018 başlangıç. Sonraki her yıl yeni bir uydu gönderecekler.
Ne Kadarlık Alandan Görüntülenebilir?
Resimde görüldüğü gibi havai fişekler onca duman ve gürültü ile küçük bir alanda (500 metre) görüntülenebilirken, meteor yağmuru gösterisi yaklaşık 200 km çaplı bir daire içindeki alandan ve aynı anda 30 milyon kişi ile izlenebilir. (Tokyo şehri örneği ile)
ŞİRKET SLOGANLARI GİBİ GÖĞÜ BOYAMAK MÜMKÜN MÜ?
Planları daha küçük alanlarda ve bir çok uydu ile gökyüzünü boyamak. Ama henüz oraya giden adımları tamamlamaları gerekiyor.
HER BİR PARÇACIĞI FIRLATMANIN MALİYETİ NE?
8100 USD Amerikan Doları! Her bir kayan meteor görüntüsü için.
Olayı güzelce anlatan bir bilim videosu üstte ayrıntıları netleştiriyor.
Proje ile ilgili daha detaya erişmek için resmi web sitesi
https://star-ale.com/en/
NOT 1: Kişisel görüşüm işin askeri otoritelerden onayının alınmasının kolay olmayacağı. ABD, Çin, Rusya, İngiltere, Fransa vb. uzayda dünya kadar uyduya sahip.
Sizin de aklınıza gelmiştir. Bu uydu kolayca bir uydu katiline dönüşebilir. 1000 civarı küçük parçacık diğer uyduları vurarak dünya iletişimini GPS sistemini dümdüz etmek mümkün :)
Bu nedenle asıl zorluk uluslararası izinleri nasıl alacaklarında…
NOT 2: Sitelerine herkes aynı soruyu sorduğu için ek yapmışlar. Kısaca uzaydaki tüm uyduların yörünge bilgilerini tutan uluslararası kurumlarla birlikte çalıştıklarını söylüyorlar. JSpOC ve US Strategic Command’s Joint Functional Component Command for Space kurumlarından aldıkları yörünge bilgilerine göre hazırladıkları özel yazılım, olası çarpışmaları hesapladıktan sonra güvenli anlarda ve yerlerde parçacık gönderecek şekilde tasarlanmış.
Is there any danger of a shooting star particle colliding other objects in space (i.e. satellites or debris) and creating more debris?
No; We are working with relevant organizations for ensureing space safety.
Joint Space Operations Center (JSpOC), operated by US Strategic Command’s Joint Functional Component Command for Space, provides a database which tracks all satellites and debris in space. Based on this database, we have developed a software that calculates the probability of our particles colliding with other objects. The particles will not be discharged unless safety is confirmed. In a rare case that there remains a question in safety based on the simulation, we will abort the discharge to prevent a possible disaster.
İLGİNÇ…!