Güneşin Tam İçinde sitesinde genelde uzun uzadıya araştırdığım konuları paylaşıyorum. Ancak bazen webden ilginç siteler, olaylar gördükçe, yazasım geliyor. Bunların sayısı o kadar çok oluyor ki. Bir süredir sosyal ağlarda – Google+, Friendfeed, Twitter – gibi paylaşıyorum. Ama kısa sürede kaybolup gidiyorlar akışta. Artık ara ara “Webden Avladıklarım” yazıları yazmak istiyorum.
Görsel: Sebastian Anthony | Creative Commons lisansı ile kullanılmıştır.
Haydi dalalım Internet dünyasına.
TED VİDEOLARI
TED dünyanın, alanında en iyilerinin, buluştuğu bir platform. Kişi çıkar sahneye, sunumla, başardığı işle, izleyenlere ve sonrasında Internetten izleyen milyonlara ulaşır. Yüzlerce videoyu izlediğinizde bilgi dağarcığınızın geliştiğini hissedersiniz. Yıllardır bu siteden bazı videoları yazıların içinde sizlere sunuyorum. Bundan sonra yayınlayacağım bu seride sadece “TED videoları” deyince durumu anlarsınız. Bu videoların seslendirme dili İngilizcedir. Çoğumuz zaten dinleyerek anlıyor ama teknik terimleri takip etmek her zaman kolay değil. Altyazı seçeneği bulunan videoların sayısı oldukça fazla. Videoların altında language / dil seçimi ile Türkçe seçilebilir.
Bu videoların altyazılarını, maddi bir karşılık beklemeden Türkçeye çeviren gönüllü ekibe teşekkür etmek bir boyun borcu. http://www.ted.com/translate/languages/tr
1) UÇAN ROBOTLAR
http://www.ted.com/talks/vijay_kumar_robots_that_fly_and_cooperate.html
Bu videonun insanı etkileyen yanı fazlasıyla olgunlaşmış olması. Öyle ki bir ürün olarak, silah olarak her an kullanılabileceği anlaşılıyor. Robotların birbiriyle organize çalışabilmesi de ayrıca düşündürücü. En son kısımda geçen uçan robotların yön bulabilmesi için üzerlerine takılan Kinect algılayıcı ile çevrenin üç boyutlu haritasının çıkarılması da en ilginç kısım. Bu durumda bir insanın yüzünün algılanması bulunulan ortamın tanımlanması an meselesi oluyor. Makinelerin ucuza imal edilebilir duruşu ve sürü halde hareket ettiklerinde yapım için de, yıkım için de kullanılabilecekleri bir gerçek.
2) MIKE MATAS | YENİ NESİL KİTAP
Özellikle iPad için hazırlanmış bu kitap, kitap sözünün anlamını değiştirdi. Daha sonra benzer bir uygulamayı, Apple, dijital cihazlar için kitap üretmek isteyenlere sundu. iBooks Author http://www.apple.com/ibooks-author/
Al Gore için hazırlanan kitabı şu adresten inceleyebilir ve varsa iPad’inize indirebilirsiniz. (ücretlidir)
http://pushpoppress.com/ourchoice/
Öyle ki, yurtdışındaki eğitimciler ve öğrenciler çok heyecanlı, tabletlerden böyle kitaplar okuyabilmek harika. Türkiye ciddi bir atılım yapıp tablet bilgisayarlar aldı. Biliyorsunuz bunun için az yazı yazmadık. 🙂
(Bkz. http://www.gunesintamicinde.com/gelecegin-egitim-teknolojileri-hemen-simdi-egitimde-yenilikler-3/)
Benim gibi pek çok teknoloji ve eğitim gönüllüsü bunu istiyordu.
Şimdiyse talebimiz e-kitapların (Milli Eğitim Bakanlığı bunlara Zenginleştirilmiş Kitap z-kitap diyor) daha kaliteli olması. İçerik güzel ama yukarıda verdiğim örneklere bakarsanız, çok büyük paralar harcanan bu Fatih Projesi’nde henüz kitap kısmının ilkel kaldığını fark edeceksiniz. Ama bizler umutluyuz. Eminim, kısa sürede onu da çözecekler daha güzel örnekler göreceğiz.
Fatih Projesi ile hazırlanan z-kitap örneği http://e-kitap.meb.gov.tr/test/e-kitap.html
3) ARTTIRILMIŞ GERÇEKLİK (AUGMENTED REALITY) GÖZLÜĞÜ, BİZİ DAHA OLGUN İNSANLAR MI YAPACAK?
http://www.fastcodesign.com/1669147/an-augmented-reality-game-aimed-at-making-you-more-saintly
Bu videoyu ile izlediğimde ilk 10 saniyede kapattım. Sonra nedense bir daha izledim. Bu sefer de yarısında bu nedir diye takıldım. Sonunda konsantre olup dikkatle izleyince yüzümdeki heyecanı görmeliydiniz. Karakter gelişimi için olağanüstü bir teknoloji kullanma önerisiydi bu. Kişi gözlükten bakınca dünyayı normal modda görebiliyor, bilgiyle birlikte görebiliyor, sadece bilgiyi görebiliyor ve değişmiş bir dünya görüntüsü görebiliyor. Burada dikkat edilecek şey şu: sistem onun kişilik kusurlarını saptayıp bunları düzeltecek olayları karşısına getiriyor ve buna uygun şekilde görmesini sağlıyor.
4) GÖRME ENGELLİLER İÇİN TELEFON
http://www.yankodesign.com/2012/02/20/the-ultimate-braille-phone/Bu seferki telefon tuşları, Brail (Körler Alfabesi) ile çevriliyor. Beni etkileyen ise ekranının da bu şekilde Brail alfabesi ile aynı adette karelere bölünmüş olması. Harfleri yazabilmek için parmaklarını alfabedeki noktalı kısımlara temas ettirmesi yetiyor. Zekice ve zekice.
5) KAYIP ROMA LEJYONU
http://letanho.wordpress.com/2011/02/06/kayip-roma-lejyonunun-hikayesi-roman-legion-lost-in-china/
Mutlaka okuyun enfes bir tarihi olay. Kayıp Roma Lejyonu – Roman Legion lost in China
6) OFİS ÇALIŞANLARI İÇİN – THE WOLF I USED TO BE..
Filmin yapılışını videonun sonunda izleyin. İnanılmaz bir kağıt işçiliği.
Yapan ajansın sitesi: http://nearlynormal.tv/
7) HAYATI KOLAYLAŞTIRMAMIZI SAĞLAYACAK KÜÇÜK MİNİK İCATLAR
http://www.dumpaday.com/index.php/2011/09/simple-ideas-that-are-borderline-genius-35-pics/
Bu sayfadaki linkleri keyifle izledim. Kimilerini görmüştüm, kimilerini yapmak kolay, kimilerini satın almak gerekli ama harikalar! Öteki zekice buluşlara bakmak da mümkün 🙂 http://www.dumpaday.com/index.php/tag/simple-ideas-that-are-borderline-genius/
8 ) HASSELBLAD EFSANESİ SÜRÜYOR
Fotoğraf makinesi budur. Diğerleri oyuncaktır kardeşim 🙂
http://www.hasselblad.se/products/h-system/h4d-200ms.aspx
Hasselblad H4D-200MS
Tam 200 Megapixel çeker. Hasselblad efsanesi sürüyor!
Fiyatını da unutmadan eklemeli. “The Hasselblad H4D-200MS is available now for 32.000 Euro (plus tax)”
Yani 32 bin Avro artı vergiler. Kaba hesapla 80 bin TL. Elbette yurtdışı fiyatı buna gümrüğü ve getirip satanın kazanacağı karı eklediğinizde 2 odalı bir ev fiyatına gelir 🙂
Bizler için şu anda hayal. Ama belki bir gün kullanabiliriz teknoloji bu hızla ilerledikçe.
İşte çektiği fotoğraflar. http://www.hasselblad.com/promotions/h4d-200ms.aspx
Favorim: ttp://www.hasselblad.com/promotions/milo-profi-image-1.aspx Zoom ile inceleyin derim.
9) DEMLİK DEDİĞİN BÖYLE OLUR 🙂
http://www.yankodesign.com/2011/11/01/coffee-lab/
Sayfa İngilizce ama yabancı dili olmayanlar da resimlerden ne kadar zekice bir tasarım olduğunu görecektir. Cam kürenin ortasında ki metal kuşak ile ısıtma gerçekleştiriliyor. Demleme de harika. Eminim satın alanı çok olurdu.
10) GOOGLE ART PROJECT ÇIKALI AYLAR OLDU AMA KULLANIYOR MUYUZ?
www.googleartproject.com
Google Art Project ile şimdiden müze müze gezmek harika. Hemen koleksiyonlarımı oluşturdum. Güzel portreler, Kıyamet Felaket Tabloları, Tarihi Resimler ve Işık Oyunları. Tabloları zoomla didik didik edebilmek müthiş.
Sonraki Webden Avladıklarım yazısında görüşmek üzere 😉
EPOSTA ABONELİĞİ İÇİN
Aşağıdaki formda e-posta adresinizi yazın, gelen e-postaya onay verin.E-posta aboneliği için e-posta adresinizi eklemeniz, aşağıdaki konuları anlayıp izin verdiğiniz anlamına gelir.
Lütfen okuyunuz. Temel olarak, siteden (Güneşin Tam İçinde) ve yazardan (Süleyman Sönmez) e-posta bülten almaya izin vermek anlamını taşır. Bu iznin temeli: okunacak yazılar, izlenecek videolar, dinlenecek podcastlar, fotoğraflar, tanıtılacak ürün, kitap, site, uygulama, yapay zeka, eğitim, gezi, teknoloji, anket gibi içerikler ve kampanyalar olabilir. Bültenin içeriğinde, bülten sponsorunun ürün ve hizmetine ait bilgi, link ve banner yer alabilir. Bülten e-posta sistemi substack isimli dünyaca çok bilinen, güvenilir e-posta sistemi tarafından gönderilir. E-postalar yeni bir e-posta dağıtım sistemine geçmek dışında üçüncü şahıs ve şirketlerle paylaşılmaz. İşleyiş gereği yurtiçi ve yurtdışındaki server sistemlerinden hizmet verilebilir. Spam gönderilmez. İstediğiniz noktada, tek adımla her e-postanın en altındaki "Unsubscribe" seçilerek üyelikten çıkılır ve siz tekrar e-posta abonelik formuyla veya bülten sayfasında üye olana dek yeni e-posta almazsınız. İlginiz için teşekkür ederiz.
Kesinlikle çok beğendim devamını bekliyorum 🙂
merhaba, düşünceniz güzel ancak web’de avlanmak istemeyen avlar da var, bu konuda bir çözüm öneriniz var mı? Ted platformu’nun eşdeğer bir örneği şimdilik yok, böyle yaratıcı grup ve kişilerin, yazı ve görsellerini bir web adresinde Türkçe içerikle sunma’nın çok yararlı olacağını söylemek komik olur herhalde, özellikle cüzdan sağlığı yerinde olan özel ticari kurumve kuruluşlar, az parayla çok şey yapabilirler, bu hizmetleri, kendilerine övgü ve para olarak çok kısa zaman diliminde döner diyorum… kolay gelsin..,
Gülsen, umarım gelir böyle sonradan arayınca bulmak benim için de kolaylık olacak 🙂
Yaşar, bulunmak istemeyen site sahipleri tanıdım. Google aramalarında çıkmamak için uğraştıklarını ya da sadece üyelerine yayın yaptıklarını da. Ya da telif nedeniyle izin vermediklerini de. Onları rahatsız etmeyi düşünmüyorum.
TED videolarının hepsini koymak gibi bir niyetim yok. Zaten TED ile tanışanların çoğu TED bağımlısı oluyor. 🙂 Kendileri düzenli şekilde 1000’den fazla videoyu izlemeye başlıyor. Yaptığım; TED konferanslarına yeni olanlara, bir rota göstermek; platformu tanıdığı halde uzun süredir sitelerine gitmemiş olanlara TED’in bu yıl ki yeni videolarını hatırlatmak.
Bu büyük işi Türkçe içerikte de duyurmaya çalışıyoruz. Çünkü herkes İngilizce bilemiyor. Bu konuda okurlarıma bir kolaylık bulmak zorundayım.
Türkiye’de de temenniniz yapılmadı değil. Mesela http://www.tedxreset.com/ güzel bir örnek kabul edilebilir.
Elbette sayı artmalı. Ülkemizin yetişmiş ve bilgi becerisini sadelikle aktarabilecek çok uzmanı var. Düşünün TED Türkiye videolarında neden başarılı ameliyatlar gerçekleştirmiş doktorlarımızı, fizikçilerimizi, iş adamlarımızı hatta dizi oyuncularımızı görmeyelim ki?
Tecrübeleri dinlemek, en ucuz öğrenme yöntemi, hele bu teknoloji ile.
çok güzel özellikle gözlük videosu çok ilgimi çekti
Merhabalar Süleyman Bey.
Çok iyi bir çalışma olmuş çok beğendim bu TED’i daha önce keşfedememiş olmanın hüznünü yaşıyorum, çok iyi bir siteymiş.
Ayrıca unutmadan Hasselblad’da ilk resim açılmıyor bi bakarsanız iyi olur.
5-10dk’dır buralarda geziyorum, daha önce girmemiş olduğuma şaşırdım buraya. Başarılar