Size çok eğlenceli gelebilir veya zararsız. Ama Internete gönderilen fotoğraf, video veya sadece yazılan bir cümle, daha sonra başınızı ağrıtabilir. İlginç videolarla…

gondermedenonce
Görsel: mevrouwmikmak | Creative Common lisansı ile kullanılmıştır.

Önce videoları izleyelim mi?
Aşağıdaki videoda genç bir kız öylesine bir fotoğrafını okul panosuna koyuyor. Ama olay kontrolü dışına çıkıyor. Artık web sitesinden web sitesine gezen bir resimde olduğu gibi asla silinemeyen, sonsuz kez görülebilen çoğaltılan bir resme dönüşüyor.

Elbette genç bir insan için, bazen boğucu yıkıcı olabilecek psikolojik sonuçlar doğurabiliyor.

Bir de şunu izleyelim. Internete konan şeyleri herkes izler. Buradaki “herkes” kimler olabilir acaba?

 

 

Akla ilk gelen kontrolsüz Facebook, Instagram kullanımı. Çocukların oyun oynamak için girdikleri Facebook hakkında yeterince bilgileri olmadığını görüyoruz. Fotoğraf albümleri kadar kimlerle iletişime geçeceklerini güven duygusunun istismar edilebileceğini yeterince anlamıyorlar.

Aileler, burada anahtar rolü oynuyor. Sistematik ve sadece yasaklayarak değil. Adım adım anlatmalı ve öğretmeliller. Örneğin Whatsapp, Gtalk veya benzeri chat programları ile anında mesajlaşma yapmanın kurallarını, tanımadıkları kişileri listelerine eklememeleri gerektiğini, belli bir zaman aralığında ve aile gözetiminde kullanmaları gerektiğini ve webcam açmanın, aynı zamanda eve, özel hayata bir kapı açmak olduğunu bilmeliler.

Ev ve okul adresinin, cep telefonu numarasının öneme sahip tehlikeli bir bilgi olduğunu, isimlerini gerekmedikçe vermemelerini ve online oyunların kötü niyetle bilgi toplamak isteyenlerle dolu olduğunu, tanımadıkları kişilerden bir dosya gönderimini aldıklarında bilgisayarlarına / cep telefonlarına trojan / kötü niyetli yazılım girebileceğini ve hatta başka suçlar için gizlice “zombi bilgisayar” tabir edilen şekilde uzaktan yönetilebileceğini de bilmeliler. Internetten tanıştıkları birisiyle, yanlarında bir büyük olmadan buluşmaya kalkışmanın yaratabileceği sorunları da anlamalılar.

Webde açtığınız profilinizin başına her şey gelebilir.

Çalışma: http://www.dzieckowsieci.pl/strona.php?p=335
Facebook CEO’su Mark Zuckerberg’in profili bile Internet’e yanlışlıkla açıldı. Özel fotoğrafları basına sızdı.

Bu anahtar bilgiler gün geçtikçe artan teknoloji kullanımının getirdiği sorunları beraberinde getiriyor. İnsanlar facebook’a, twitter’a sinirle bir şey yazıyor ve yüzlerce kişiden tepki alınca silmeye çalışıyor. Fikir belirtmek veya siyasi bir görüş belirmek bile, üslup ve nezaket içinde olmalı. Geçen yıllar içinde görüşleriniz değişebilir. Siz olgunlaşabilirsiniz yeni bir gözle görebilirsiniz dünyayı.

Eskiden yazdıklarınızın bir anlık hatalarınızın ve eğlence amaçlı yaptıklarınızın hayatınızın geri kalanını gölgelemesine izin vermeyin.

Göndermeden önce bir daha düşünün.

NOT: Düşündüklerinizi sosyal medya twitter, facebook gibi alanlarda paylaşırken #dusungonder etiketini (hashtag) eklemenizi rica ediyorum. Böylece farklı düşünceleri ve önerileri daha çok insana iletebiliriz.

 

EK: Yıllar sonra Google çocuklara, öğrencilere dijital vatandaşlığı ve Internet kullanımını öğreten bir oyunla öğretme sitesi açtı. https://beinternetawesome.withgoogle.com/

 

 



EPOSTA ABONELİĞİ İÇİN

Aşağıdaki formda e-posta adresinizi yazın, gelen e-postaya onay verin.


https://suleymansonmez.substack.com/
E-posta aboneliği için e-posta adresinizi eklemeniz, aşağıdaki konuları anlayıp izin verdiğiniz anlamına gelir.
Lütfen okuyunuz. Temel olarak, siteden (Güneşin Tam İçinde) ve yazardan (Süleyman Sönmez) e-posta bülten almaya izin vermek anlamını taşır. Bu iznin temeli: okunacak yazılar, izlenecek videolar, dinlenecek podcastlar, fotoğraflar, tanıtılacak ürün, kitap, site, uygulama, yapay zeka, eğitim, gezi, teknoloji, anket gibi içerikler ve kampanyalar olabilir. Bültenin içeriğinde, bülten sponsorunun ürün ve hizmetine ait bilgi, link ve banner yer alabilir. Bülten e-posta sistemi substack isimli dünyaca çok bilinen, güvenilir e-posta sistemi tarafından gönderilir. E-postalar yeni bir e-posta dağıtım sistemine geçmek dışında üçüncü şahıs ve şirketlerle paylaşılmaz. İşleyiş gereği yurtiçi ve yurtdışındaki server sistemlerinden hizmet verilebilir. Spam gönderilmez. İstediğiniz noktada, tek adımla her e-postanın en altındaki "Unsubscribe" seçilerek üyelikten çıkılır ve siz tekrar e-posta abonelik formuyla veya bülten sayfasında üye olana dek yeni e-posta almazsınız. İlginiz için teşekkür ederiz.


10 YORUMLAR

  1. Süleyman Hocam, çok güzel bir yazı teşekkür ederim.. Hocam yeni başlayan bir öğretmen olarak, sizin yazınızın linkini vermek şartıyla, bu yazıyı kendi ülkemde, kendi öğrencilerim, ve okuyucularımla paylaşmak isterim.. Gerçekten çok önemli bir konu.. Hele de liseli öğrenciler arasında, kızlar bilincli bilincsiz paylaştıklarının ne kadar tehliklei ola bileceklerinden bihaberler..
    Yazı için tekrar teşekkürler, saygılar..

  2. Çok güzel bir yazı hazırlamışsınız, gözlerim dolarak izledim niye bilmiyorum ama. Çocukları ve gençleri istismar eden kesime lanet okumaktan başka yapacak bir şey bulamıyorum. Midemi bulandırıyorlar. Ebeveynlerin ciddi bir eğitim vermesi gerekli çocuklarına. Özellikle bu zamanda.

  3. merhaba süleyman bey ; gerçekten yayılması gereken videolar, teknoloji özellikleri çocuklar için ciddi ye alınmalı.. Bir çok web profilimde paylaştım dilerim yayılır ve bilinçleniriz..

  4. Herkesin profilini korkmadan paylaştığı şu günlerde bir nebze insanları düşündürebilecek bir kampanya olmuş.

  5. Yazınız Çok Güzel . Videolarda . Zaten ülkemizde bilinçli internet kullanıcısı toplam kullanıcın nekadarı kadardır açıkca merak ediyorum

  6. çok güzel bi konuya değinmişsiniz. hep çocuklara anlatıyorum ama bu görsellikle yazı daha etkileyici olmuş. emeğinize sağlık.mümkün olduğunca paylaşacağım.

SİZİN DÜŞÜNCENİZ NEDİR?

Yorumunuzu yazınız
İsminizi Yazınız