Yahoo! Internet’te Arama / Search hizmetleriyle Internetin ilkidir. Uzun zamandır Türkçe Yahoo! hizmetlerini bekliyorduk. Sadece Türkçe arabirim değil, Türkçe içerik hizmetlerini de bekliyorduk.

Sıcak bir insan olan Volkan Bey oldukça detaylı şekilde Yahoo!'nun planlarını anlatmıştı. Beta çıkana dek yazmayı ertelemeye karar vermiştim ki, bugün twitter üzerinden takip ettiğim YahooTurkey twitter 'da Beta / deneme sürümünün açıldığını gördüm. Yahoo Türkiye Geliyor!
Yahoo! Türkiye Topluluk Yöneticisi (Community Manager) olan Volkan Biçer’le Webrazzi & TechCrunch etkinliğinde tanışmıştık ve etrafımız blog yazarlarıyla dolu olduğundan hep beraber oldukça sıkı bir sorgulamadan geçirmiştik. 🙂

Sıcak bir insan olan Volkan Bey oldukça detaylı şekilde Yahoo!’nun planlarını anlatmıştı. Beta çıkana dek yazmayı ertelemeye karar vermiştim ki, bugün twitter üzerinden takip ettiğim YahooTurkey twitter ‘da Beta / deneme sürümünün açıldığını gördüm.

Öncelikle Volkan Bey’le e-posta yazışmasıyla biraz bilgi istedim. Henüz nihai sürüm yayınlanmadığı için resmi bir basın açıklaması olmadığını belirtti. Ve yolladığı kısa özeti izniyle buraya eklemek istiyorum.

Yahoo ilk defa Türkiye’de My Yahoo altyapısını yani kişiselleştirilmiş bir alt yapıyı kullanarak çıkıyor.

Bu kişiselleştirilmiş alt yapı ile beraber en uygun kişiye en uygun içeriğin gelmesini hedefliyoruz, tabii burada Türkiye için yolun başındayız, zamanla içerik ve kullanıcı kitlesini daha etkin bir şekilde birleştireceğiz.

Beta sürecinde yorumların alınması bizim için çok önemli.

Bir başka konu ise, blog kanallarının oldukça etkin kullanımı olacak. Bu şekilde yazan, blog tutan, internet üzerinde ciddi takip yapıp bunu paylaşan kişilere de daha geniş bir alanda kendilerini tanıtma imkanı sunmak istiyoruz blog modülü ile beraber.

İçerik kısmındaki kategori yapısı ve yeni içeriklerin bulunması konusunda yorumlara her zaman kapımız açık.

Bu ana sayfanın Türkiye ve Yahoo! için iyi bir başlangıç olacağına inanıyoruz.

Türkiye’de ki şimdiye kadar ki en iyi ana sayfa mıdır değil midir yorum yapılamaz, ama biz elimizden gelenin en iyisini yapmak için gerçekten uğraşıyoruz.

Kullanıcılar ve değerli yorumlarıyla beraber ana sayfanın ve hatta farklı servislerin daha da gelişeceğini düşünüyorum.

Bu samimi yorum bence çok güçlü anlamlar içeriyor. Eleştiriye açık ve gelişime müthiş uygun bir zihin yapısı ve organizasyon anlamına geliyor bence.

Özellikle “Türkiye’de ki şimdiye kadar ki en iyi ana sayfa mıdır değil midir yorum yapılamaz. Ama biz elimizden gelenin en iyisini yapmak için gerçekten uğraşıyoruz.” cümlesi benim için son derece önemli.

Çünkü bizler, yani teknolojiyi sıkı takip edenler için aynı hizmeti veren alternatiflerle karşılaştırma yapmak bir yerde ister istemez şart olacaktır. Elbette sahnedeki devleri tanıyoruz. İlk önce Google geliyor aklımıza.

Google uzun zamandır özelleştirebildiğimiz iGoogle hizmetini sunuyordu. Eğer gmail adresiniz varsa oturum açarak girdiğiniz iGoogle sayfanıza bilgisayarlardan bağımsız olarak pek çok şey ekleyebiliyordunuz. Mesela e-posta kutunuz, son haberler, sürekli takip ettiğiniz sitelerin RSS yayınları, unutmamanız gereken işler için post-itler, bağımsız geliştiricilerin sunduğu İngilizce-Türkçe sözlüklerden işe yarar tonla araca kadar.

Açılış sayfasını size özelleştirme imkanı sunan netvibes.com da yıllardır hizmet veriyor.

Doğrusu Yahoo!’nun Türkiye için böyle bir http://tr.my.yahoo.com/ adresi ile giriş yapması pek çok güzel şeyin sinyalini veriyor.

  • Yahoo! dinamizm kazanıyor ve ünlü Yahoo! giriş sayfası yani kategorilere ayrılmış tıklım tıklım süpermarket havasındaki  “her şeyama herşey” burada sloganından, “her şeyvar ama senin istediğin her şeyburada, seç sepetine sayfana ekle” sloganına geçiyor. (Bu ifadeleri şimdi buldum eğer reklam kampanyalarında kullanılırsa kar payı istiyorum 🙂 )
  • Türkiye genç yenilikçi ve Interneti son derece hevesli kullanan nüfusuyla ciddi bir pazar görünümüne kavuşuyor ve bu Internet yatırımcılarının da artık Türkçe Web hizmetleri için Türkiye’de yerelleşmelerinin hızlanacağını gösteriyor.
  • “Content is king / İçerik kraldır” sözü gerçek oluyor. Artık bir servis açmak yetmiyor. O servisi doldurmak için güçlü içerik yayını da gerekiyor ve bireylerin Internet açılış sayfalarında yer bulan tüm site ve hizmetleri oldukça parlak günler bekliyor. Bu bağlamda büyük servisler kendileri üretmek yerine içerik üreticilerle anlaşma yoluna gidiyor.
  • Bloglar geliyor! Ciddi şekilde geliyorlar. “Vatandaş Medyası”, Web2.0’ın itici gücü, dünyada söylenemeyenleri söyleyen ve olay olurken tam orada olan, fotoğraflayan, çeken anlatan, hiçbir haber bülteninde olmayanları yazan ve “insani” haber değerini kişilerin bakış açısıyla yorumlayan, tek tek çok güçlü olmadığı halde binlerce blogdaki binlerce haberle, tüm medya devlerini ezip geçen birşeyden bahsediyorum. Bu tanımla anlatılan kutsal kelime “BLOGKÜRE”.
    Türk blogküresinin henüz yolun başında olduğu ortada. Bunu nereden biliyoruz? Yıllardır düzenli yayın yapan, içeriği orijinal olan blogların sayısı bir kaç yüzü aşamıyor. Ancak onbinlerce hatta yüzbinlerce yeni blog var. Yahoo Türkiye bu bloglar arasından zorlu bir çalışmayla çeşitli kategorilerde seçim yaparak sınıflandırma yapmış. My yahoo için ön sayfanıza bu blogları kolayca ekleyebiliyorsunuz. Bunun anlamı kaliteli içeriğin sonunda ve artan şekilde ödüllendirileceği. (Ehm Güneşin Tam İçinde de pek çok tanıdığımız blogla öneriliyor efendim. Ben bir şey demedim. İnanın kendileri eklemiş  🙂 )

MY Yahoo! Sayfanıza Neler Eklenebiliyor?

  • Hava durumu,
  • Astroloji – burçlar,
  • Hisse Senedi – borsa,
  • Favori linkler,
  • Takvim,
  • Döviz çevirici
  • Not Defteri
  • Yahoo Messenger
  • Gmail önizleme
  • Yahoo Adres Defteri
  • POP Tabanlı Posta Hesabı İzleme
  • Flickr
  • Facebook
  • Güncel Haberler
  • Ajanslar
  • Kişisel Asistan
  • Bugün
  • Güncel Haberler
  • Bloglar
  • Oyunlar
  • Videolar
  • RSS kaynağı olan sayısız hizmet ve web sitesi

my yahoo sayfalarının görünümü de değiştirilip özelleştirilebiliyor. Kendiniz en uygun şekle getirdiğinizde Yahoo açılış sayfanızda en üstte webde aramanız için bir arama bölümü altta ise eklediğini her şeygörünüyor.

my.yahoo’da Yeni Sayfa Açmak Nedir?

Eğer ana sayfanızı eklediklerinizle şişirmek istemiyorsanız, birden fazla sayfa açabiliyorsunuz çok kullanışlı oluyorlar. Mesela haberler için bir sayfa açıp sevdiğiniz gazetelerin RSS lerini eklersiniz, yine sevdiğiniz blogları veya hava durumunu vb.

Bunlar sekme / tab şeklinde görüntüleniyor. Her sayfa içerik ekle ile içerikleri ekleyebiliyorsunuz.

Elbette tüm hizmetler ileri götürülebilir.  Benim en samimi övgülerimi aldılar.

Ben olsam neler eklerdim?

  • Friendfeed ile anlaşırdım. Bu tabloda friendfeed olduğu takdirde my yahoo’nun sırtı yere gelmez. Diğer servislerden farklılaşır. Çünkü dostlarımızın yüzlerce noktada yaptıkları söyledikleri ve ürettiklerini artık bununla takip ediyoruz. Yeni trend “her şeytek yerde”.  Friendfeed bize yapılan yorumları da tek yerde sunuyor. Yani 50 sitede gezmek yerine hem üretimleri hem yorumları hem cevapları bulabiliyoruz. Bence bu olmalı.
  • Bir sayfayı komple arkadaşıma gönderebilmeliyim. Diyelim ki ben özendim, bezendim tüm dünyada yunuslarla ilgili en iyi sitelerin RSS’lerini toplayıp harika bir yunus sayfası yaptım. O kadar harika ki neredeyse bir web sitesi. İşte bu sayfamı “en güzel my page sayfaları” diye bir yere yollamalıyım. Bu yollanan my pageler kullanıcılar tarafında oylanmalı ve en çok oy alan sayfalar yukarı çıkmalı. Kişi tek tıklama ile kendi sayfaları arasına bu harika hazırlanmış örnek sayfaları ekleyebilmeli. (Yazdıktan sonra baktım da çok iyi fikir gibi geldi. Kesinlikle bu fikirden danışmanlık ücreti almalıyım. Ciddiyim :))

Evet oldukça uzun bir yazı oldu. Amacım sizlerin kolayca, uğraşmadan konuyu anlamanızı sağlamaktı. Aslında tr.my.yahoo cidden son derece basit bir kullanıma sahip ve herşeyden öte Türkçe.

Sizler de my yahoo ile ilgili öneri ve eleştirileriniz ve Yahoo Türkiye ilgili taleplerinizi bu yazıya yorum olarak ekleyebilirsiniz.  Volkan Bey’in okuyacağına eminim 🙂

Yahoo Türkiye my yahoo
http://tr.my.yahoo.com

ÖNEMLİ NOT: Biraz önce Volkan Bey adresin Beta sürüm bitince doğrudan www.yahoo.com.tr olarak değişeceğini belirtti. Bu bence önemli bir ayrıntı. Bu değişim olduğunda yazıdaki adresleri güncelleyeceğim. Ancak okuyup favorilerine ekleyecekler için şimdiden bilgi vermek istedim.



EPOSTA ABONELİĞİ İÇİN

Aşağıdaki formda e-posta adresinizi yazın, gelen e-postaya onay verin.


https://suleymansonmez.substack.com/
E-posta aboneliği için e-posta adresinizi eklemeniz, aşağıdaki konuları anlayıp izin verdiğiniz anlamına gelir.
Lütfen okuyunuz. Temel olarak, siteden (Güneşin Tam İçinde) ve yazardan (Süleyman Sönmez) e-posta bülten almaya izin vermek anlamını taşır. Bu iznin temeli: okunacak yazılar, izlenecek videolar, dinlenecek podcastlar, fotoğraflar, tanıtılacak ürün, kitap, site, uygulama, yapay zeka, eğitim, gezi, teknoloji, anket gibi içerikler ve kampanyalar olabilir. Bültenin içeriğinde, bülten sponsorunun ürün ve hizmetine ait bilgi, link ve banner yer alabilir. Bülten e-posta sistemi substack isimli dünyaca çok bilinen, güvenilir e-posta sistemi tarafından gönderilir. E-postalar yeni bir e-posta dağıtım sistemine geçmek dışında üçüncü şahıs ve şirketlerle paylaşılmaz. İşleyiş gereği yurtiçi ve yurtdışındaki server sistemlerinden hizmet verilebilir. Spam gönderilmez. İstediğiniz noktada, tek adımla her e-postanın en altındaki "Unsubscribe" seçilerek üyelikten çıkılır ve siz tekrar e-posta abonelik formuyla veya bülten sayfasında üye olana dek yeni e-posta almazsınız. İlginiz için teşekkür ederiz.


2 YORUMLAR

  1. Blog kısmı inşaallah gelişir. Şu an için çok zayıf. My Yahoo Kullanıcılarının en fazla eklediği bloglar tarzı bir sıralama olabilir.

SİZİN DÜŞÜNCENİZ NEDİR?

Yorumunuzu yazınız
İsminizi Yazınız