Çoğumuz için ninni “Dandini dandini dasdana danalar girdi bostana…” ile başlar.
Ama düşünmeden edemiyorum, kaç yüzyıldır aynı beşiklerde dinleyerek büyüdük aynı ninnileri, aynı toprakta yaşadık ve aynı toprağa gömüldük?
Dilden dile gelen ninniler, bebeğe hayatını anlatan annenin, yeri geldiğinde ağıtı, yeri geldiğinde şikayeti, yeri geldiğinde sevgisinin sesi oldu.
“Uyu” demek en güzel dileğidir annenin yavrusuna, huzur diler. Uykunun güvenini bahşeder. Halen bu yaşımızda da uyku güven ve huzur yeri değil midir? Bunlar yokken uyku var mıdır?
Herkes anasının güzel sesine aşıktır. En sıcak bağır anasının bağrıdır. Güven, doyma, sevilme, korunma o bağırda başlar. Bu nedenle müzikte annenin sesiyle başlar. Gelinen hayatın ritmi ilk kez o beşikte ya da ayakta sallanılırken öğrenilir.
Kalan Müzik, sıradışı bir çalışmayla, kaybolmaya yüz tutan bir Anadolu mozağini toparlamış. Güzel ülkemizin güzel insanlarının, en doğal, en gündelik sesleriyle yöresel ninnilerini tek bir kitap CD yapmış.
Bazı ninniler özellikle ağıt olanlar, şaşılacak derece acı ve umutsuzluk yüklü. Sözlerindeki bu derin yoğunluk, kadınların geçen nesillerde nasıl zor gelinliklerden geçtiğini de anlatıyor. Bazı ninniler ise öylesine karakteristik ki, yöresel türküleri biliyorsanız hemen şu bölgenin ninnisi diyebiliyorsunuz.
Ve bazı ninniler de var ki, duyduğunuzu bir bebekken bile duyduğunuzu, ürpermenizden hatırlayacaksınız ve bazıları ise evet hiç duymadığımız dillerle seslendiren anaların ninnileri ise yine yürekten geldiği için çok tanıdık, çok anlaşılır.
Kayıtların bir çoğu gündelik şekilde yapılmış arşivlerden yapıldığından karşınızda bir ses sanatçısı beklemeyin. Sadece o tınıyı dinleyin. Bilmem sizi de benim gibi etkiler mi bu yalın insan sesinin müziği?
Bir şeyi daha farkettim dinlerken, güzel ülkemde yüzlerce yıldır birlikte yaşayan o güzel kültürlerin tanıdık sıcaklığını ve sevgisini, bizi biz yapan o güzel Türkiye çeşitliliğini ve bu vatanı vatan yapan ninnilerin özünü.
Kaynak: Kalan Müzik
Türkiye sınırları içinde yer alan ve farklı diller konuşan toplulukların müzik kültürlerinden ninni örneklerinin yer aldığı Anadolu Ninnileri albümü, Kalan Müzik tarafından yayınlandı. Melih Duygulu tarafından yayına hazırlanan albümde, hem stüdyoda yapılmış, hem de yerel derleme çalışmalarında kaydedilmiş ninniler yer alıyor. Albümde yer alan ninnilerin seçkisi sırasında iki temel özelliğe dikkat edilmiştir: Bunlarda birincisi Anadolu’da yaşayan etnik grupların dillerinde söylenen ninniler, ikincisi ise Türkçe söylenen ninnilerdir. Etnik grupların dillerinde söylenen ninniler -bulunabildiği ölçüde- bazen bir bazen iki örnekle sunulmuştur. Bunların bazıları eski kayıtlar arasından seçilmiş, bazıları da yeni kaydedilen ninni icralarından seçilerek verilmiştir. Türkçe ninniler kendi içinde iki ayrı özellik taşımaktadır. Çoğu eski kayıtlardan ve yerel icracılardan derlenen bu koleksiyon, çeşitli yörelerdeki ninni söyleme tavrını yansıtacak biçimde seçilmiştir. Yeniden icra edilen ninniler ise “Ağıt ninni” veya “Türkü ninni” adı verilen türlerden oluşturulan bir repertuarı kapsamaktadır. Anadolu Ninnileri, halk kültüründe önemli bir yeri olan ninnilere farklı bir bakış açısı getiren, arşivlik bir çalışma…
NİNNİLERDEN KISA KESİTLER DİNLEMEK İÇİN
http://www.seyhanmuzik.com/main/main.php?display=music&act=show_product&cid=1&prdct_id=218An079upi
Kaynakça:
Ninni Nedir?
http://tr.wikipedia.org/wiki/Ninni
Kalan Müzik’te Anadolu Ninnileri
Kalan Müzik
Atlas Dergisi – Keşfetmek için bak.
Ekşisözlük
Radikal
Powerclub
Tulumba
Türk pop
EPOSTA ABONELİĞİ İÇİN
Aşağıdaki formda e-posta adresinizi yazın, gelen e-postaya onay verin.E-posta aboneliği için e-posta adresinizi eklemeniz, aşağıdaki konuları anlayıp izin verdiğiniz anlamına gelir.
Lütfen okuyunuz. Temel olarak, siteden (Güneşin Tam İçinde) ve yazardan (Süleyman Sönmez) e-posta bülten almaya izin vermek anlamını taşır. Bu iznin temeli: okunacak yazılar, izlenecek videolar, dinlenecek podcastlar, fotoğraflar, tanıtılacak ürün, kitap, site, uygulama, yapay zeka, eğitim, gezi, teknoloji, anket gibi içerikler ve kampanyalar olabilir. Bültenin içeriğinde, bülten sponsorunun ürün ve hizmetine ait bilgi, link ve banner yer alabilir. Bülten e-posta sistemi substack isimli dünyaca çok bilinen, güvenilir e-posta sistemi tarafından gönderilir. E-postalar yeni bir e-posta dağıtım sistemine geçmek dışında üçüncü şahıs ve şirketlerle paylaşılmaz. İşleyiş gereği yurtiçi ve yurtdışındaki server sistemlerinden hizmet verilebilir. Spam gönderilmez. İstediğiniz noktada, tek adımla her e-postanın en altındaki "Unsubscribe" seçilerek üyelikten çıkılır ve siz tekrar e-posta abonelik formuyla veya bülten sayfasında üye olana dek yeni e-posta almazsınız. İlginiz için teşekkür ederiz.
Bana rahmetli anneannem söylerdi ninni. Ne de olsa hani bir tabir vardır eski toprak derler tam öyle bir kadındı. Nur içinde yatsın. Şimdilerde bu gelenek yok olmuş durumda…
Çok güzel olmuş. Sağ olun ya.
Bir şeyi daha farkettim dinlerken, güzel ülkemde yüzlerce yıldır birlikte yaşayan o güzel kültürlerin tanıdık sıcaklığını ve sevgisini, bizi biz yapan o güzel Türkiye çeşitliliğini ve bu vatanı vatan yapan ninnilerin özünü. alintidir…
Evet hocam bizi biz yapan belli başlı degerler vardır bunlardan birine TURK kulturunde olan ninnilerdir …
Guzel bir paylasim olmus tesekkur ederim….
Ben buna katılıorum çünkü bebekleri ve onları ilgilendiren şeyleri sewiorummm:)
hem yazı kültürümüze balılıgımızı anlatıo hemde kültür için güzel yani:):)