“Aslan çölü yaratır ve Orman yeşilliği. Bunlar gece ve gündüzün döngüsünde olmasalar dünyanın sonu gelirdi.”
Oldukça uzun zamandır size tanıtmak istediğim bir başyapıt. Kitabı okurken kitabın canlı olduğuna ve sizinle tam okuduğunuz an temasta olduğuna dair ürpertici bir his eşlik eder. Michael Ende sadece çocuklar için değil, özünü keşfetme yolculuğunda olan yetişkinler için tam bir kişisel gelişim roman yazarıdır. Elbetteki alegori sanatını farkeden keskin gözleriniz varsa.
Kabalcı kitabevinden basılan roman olağanüstü bir özellik de içeriyor. Orijinaline uygun şekilde renkli ve desenli. Oldum olası, desenli kitapları, binlerce yıllık kitap bezeme sanatına uygun bulurum. Doğrusu ya, şu son yüzyılda seri baskı gibi üretilen kitaplar, sanatsal güzelliklerinden çok şey kaybettiler. Eskiden bilgi kadar bilginin sunuluşu da önemliydi.
“NE İSTİYORSAN ONU YAP!” cümlesinin boşvermişlik değil büyük bir bilgelik olduğunu anlamak, gökyüzünde uçan şans ejderhasının sırtında ve Aslan’ın hükümdarlığında sürecek müthiş bir serüvenin sonunda anlaşılacaktı.
Konu “normal” diyeceğimiz dünya düzleminde bir çocuğun tam adamıyla (Bastian Balthasar Bux -bbb ) bir kitapçıdan aldığı gizemli kitabın dünyasını sarmasıyla Fantazya (Fantasia) adlı dünyaya geçişini anlatır. Fantazya ülkesi Çocuk İmparatoriçe tarafından yönetilir ve her varlık onun varlığıyla canlılık bulur. İyi ve kötü varlıkların ortak sevdiğidir o. Çünkü Çocuk İmparatoriçe her varlığı olduğu haliyle sever. Çocuk İmparatoriçe Hiçlik’e karşı Bastian’dan yardım isteyecektir.
Öykü baştan sona insalcıl, abartısız ve nefes nefesedir. Kitabı okuyupta “keşke okumasaydım” diyen bulunmaz ama “keşke bitmeseydi” diyenler çok bulunur. İçimizde bir yerlerdeki “başka dünyalar var” duygusu ayağa kalkar her sayfada.
Yazar Michael Ende’nin eserleri 20’den fazla dile çevrilmiş bir çok büyük edebiyat ödülünü almış. Kitaplarının filmleri de çevrilmiş sıradışı bir sanatçıdır. Hiç Bitmeyecek Öykü öylesine başarılı oldu ki, 3 ardışık filmi çekildi. Belki TV’de rastlamış olabilirsiniz bu filmlere. Ancak kitabını da okumuş biri olarak kitabın harika olduğunu söyleyebilirim. Önce kitap okunup filmler öyle izlenilmeli ve mümkünse tok karnına 🙂
Hiç Bitmeyecek Öykü
Yazar: Michael Ende
Çevirmen : Saadet Özkal
ISBN : 975794226X
Kitabın kahramanları
-
Atreyu (Almanca Atréju)
-
Bastian Balthazar Bux (Almanca Bastian Balthasar Bux)
-
Carl Conrad Coreander (Almanca Karl Konrad Koreander)
-
Dame Eyola (Almanca Dame Aíuóla)
-
The Childlike Empress/Moonchild, Çocuk İmparatoriçe (Almanca Die Kindliche Kaiserin/Mondenkind)
-
Falkor, the luckdragon, şans ejderi (Almanca Fuchur, der Glücksdrache)
-
G’mork (Almanca Gmork)
-
Hydorn, Hickryon ve Hisbald
-
Uyulala
-
Xayide
-
Ygramul
-
Yisipu, Sebeplerin oğlu, Üç Derin düşünürden biri. O tilki kafalı bir insan kılığında görünür.
-
Yor, Resim madencisi
-
Morla, Çılgınlık bataklığındaki dev kaplumbağa
-
Kris Ta
Filmden kesit | Dikkat! Kitabı okumadan bu videoyu izlemeyin!
KİTABI SATIN ALMAK İÇİN:
Kaynakça:
Michael Ende
http://www.goethe.de/ins/tr/lp/prj/kit/aut/ende/trindex.htm Türkçe
http://michaelende.de/ Resmi Sitesi / Almanca
http://en.wikipedia.org/wiki/Michael_Ende / İngilizce
Hiç Bitmeyecek Öykü | The Never Ending Story
http://en.wikipedia.org/wiki/The_Neverending_Story / İngilizce
Kitabın Filmleri
http://en.wikipedia.org/wiki/The_NeverEnding_Story_%28film%29 İlk film
http://en.wikipedia.org/wiki/The_NeverEnding_Story_II:_The_Next_Chapter Filmin 2.si
http://en.wikipedia.org/wiki/The_NeverEnding_Story_III Filmin 3.sü
EPOSTA ABONELİĞİ İÇİN
Aşağıdaki formda e-posta adresinizi yazın, gelen e-postaya onay verin.E-posta aboneliği için e-posta adresinizi eklemeniz, aşağıdaki konuları anlayıp izin verdiğiniz anlamına gelir.
Lütfen okuyunuz. Temel olarak, siteden (Güneşin Tam İçinde) ve yazardan (Süleyman Sönmez) e-posta bülten almaya izin vermek anlamını taşır. Bu iznin temeli: okunacak yazılar, izlenecek videolar, dinlenecek podcastlar, fotoğraflar, tanıtılacak ürün, kitap, site, uygulama, yapay zeka, eğitim, gezi, teknoloji, anket gibi içerikler ve kampanyalar olabilir. Bültenin içeriğinde, bülten sponsorunun ürün ve hizmetine ait bilgi, link ve banner yer alabilir. Bülten e-posta sistemi substack isimli dünyaca çok bilinen, güvenilir e-posta sistemi tarafından gönderilir. E-postalar yeni bir e-posta dağıtım sistemine geçmek dışında üçüncü şahıs ve şirketlerle paylaşılmaz. İşleyiş gereği yurtiçi ve yurtdışındaki server sistemlerinden hizmet verilebilir. Spam gönderilmez. İstediğiniz noktada, tek adımla her e-postanın en altındaki "Unsubscribe" seçilerek üyelikten çıkılır ve siz tekrar e-posta abonelik formuyla veya bülten sayfasında üye olana dek yeni e-posta almazsınız. İlginiz için teşekkür ederiz.
okuyacak bir şey arıyordum ben de, bugün çıktığımda alıyorum bi kitabı. 🙂
bir de şunu arıyorum ben:
http://en.wikipedia.org/wiki/Discworld
Merak edip biraz daha ilgilendim, araştırdım, Google, Ekşi sözlük falan. Fantastik kitap türünden bahsediyor gibi, hiç fantastik kitap okumamıştım 🙁 , sayenizde belki bu ilk olacak. Geçen notlarda Harry Potter türevlerinden farklı falan diyor. İşyerimde Zaman Çarkı gibi 1000 sayfalık on küsür seriden oluşan kitaba sahip ve bunları okuyan kardeşlerimiz de var. Nedir bu fantastik kitap dünyası, nedir bunun felsefesi, bir kaç cümle ile aydınlatın lütfen…
Sevgilerimle
Birol
Birol Eğilmezbaş, roman dünyasında en iyi yazılması gereken kitaplar fantastik kitaplar.
Çünkü, zaten olmayan bir dünyayı, olmayan canlı türlerini ve bir de resmi edebiyat tarafından hor görülen bir masal tarzını alıp ciddi bir yazın gibi sunuyorsunuz.
Dolayısıyla yıllarca EJDERHA MIZRAĞI serisini okumuş biri olarak, gördüğüm en iyi insan tahlillerini kronolojk gelişimi ve macerayı yaşadığımı söyleyebilirim.
Yüzüklerin Efendisi’ni yazan Tolkien neredeyse 30 sene 3 cilt için uğraştıysa 3 farklı İngilizce ve binlerce yıllık tarih yazdıysa inandırıcılığın ve gerçekliğin bu denli sarmasını istediği içindir.
Romanda sadece günümüzün insan sorunlarını arıyorsanız ya da anı, biyorgrafi kitapları ilginizi çekiyorsa bu tür, Fantastik tür en başta enteresan bir saçmalık haydi çocuklar üzülmesin diye çocuksu gibi gelir. Fakat iki cilt okunduktan sonra eminim fikriniz değişecektir 🙂
Süleyman Bey,
Yanıtınız için teşekkür ederim,
“hiç fantastik kitap okumamıştım 🙁 , sayenizde belki bu ilk olacak. ” demiştim .
kitabı aldım, bitirince de, ilgili yazarın “momo” sunu sıraya koydum. 🙂
Saygılarımla
Birol
Çok mutlu oldum. Açık fikirliliğiniz ve önerime güvendiğiniz için. Öyleyse Fantasia ölmeyecek 😉
Demişsiniz ki, fantezi en iyi yazılması gereken türdür. Aslında düşününce doğru. Tamam güzel yazılmayan diğer türde kitaplar da can sıkıcı olabilir veya sıkıcı bir konuda güzel yazılmış bir kitap da çok çekici olabilir. Ama sanırım fantezi (ki belki de fantastik demek lazım) ve/veya bilim/kurgu türünde yazılan iyi yazılmamış ise saçma olur. Bu risk gerçek bir hikaye için pek söz konusu değildir. Ama mesela Lord of The Rings bu kadar bütün olmasa, bugün kimse onu hatırlar mı? Ya da Dune, o kadar ayrıntılı, detaylı bir dünyada geçmese, dev solucanlara binen adamlar kaç kişiyi çeker ki? Bence fantastik ve bilim/kurgu bu yüzden iyi olmak zorundadırlar.
Sinan gerçekten de Fantastik türde yazmak zordu. Benim de birden fazla yayınlamadığım romanım var. Yazmak ve orijinal olmak çok güç. Gerçek bir ilham gerekiyor ya da Tolkien’de olduğu gibi geçmişten kalmış Mavi bir kitap bulmanız lazım 🙂
Ben 13 yaşındayım. Bu kitabın ismini duyunca okumayı çok istedim. 🙂 Hala da istiyorum.
Nereden bulurum onu hiç bilmiyorum bana yardım edin arkadaşlar. 🙂 🙂 🙂
Bu kitap benim de ilgimi çekti. Doğrusu siz her ne kadar filmi okumadan izlemeyin deseniz de ben filmi izlemeden bu kitabı almazdım çünkü kafamda bir şey oluşmazdı. Bu yüzden filmin çeyreğini izledim. Bu arada ben de 13 yaşındayım:)
Arkadaşlar ben bu adamın (Michael Ende) kitaplarına hastayım. Bitmeyecek Öykü ve Özgürlük Hapishanesi’ni okudum. Süper ikisi de. Öyle bir inandırıyor ki insanı. Birgün bir kitap okurken belki ben de içine girerim diye düşünüyorum artık. Başka böyle yazarlar tanıyan varsa paylaşsın…
Ben bu kitabı okuyorum, toplam 511 sayfalık bir kitap. Çok ilginç ve çok güzel bir kitap bence. Bu kitabı hala okuyorum 325. sayfasındayım ama bugün bitireceğim. Herkese tavsiye ediyorum. Herkes okusun mutlaka.
Merhaba. Ben Ayşegül. Bu kitabın kısa bir bölümünü eski dil ve anlatım ders kitabımda gördüm. Çok beğendim. Filmi olduğunu bilmiyordum. Ama okuduğum kısım çok güzeldi. Bu kitabın tamamını okumak istiyorum. Nerede bulabileceğimi söyleyebilir misiniz? Şimdiden teşekkürler…
Michael Ende denildiğinde MOMO kitabı üstüne tanımam diyebilirim.Benim listemin başında uzun yıllardır yer alan ve her fırsatta okunmasını tavsiye ettiğim bir kitap.Kapitalizm ancak bu kadar anlatılabilir diyorum.
Hayal gücünüzün pasını silecek bir kitap..
Bitmeyecek öykü’yü okudum ve okuduğuma da sevindim çünkü hepimiz çocukluğumuzda bitmeyecek bir öykünün içindeydik fakat her ne olduysa öykümüzü bitirdiler… Neyse bence okunması gereken güzel bir kitap.
Okuduğumda çok sıkılmıştım. Bastian kitabın içine girene dek Atreju’nun öyküsü fena seyretmiyordu aslında. Bir ara gerçekten hiç bitmeyecek sanmıştım bu öyküyü. Filmin ise kitapla pek bir alakası yoktur. Özellikle finali tam anlamıyla zıttır. Yine de fantastik edebiyatla tanışmak için heveslenen genç okurlar için yerinde bir başlangıç kitabı olabilir. Neticede hayal gücünün nasıl geliştiğinin bir önemi yok. Önemli olan gelişmesidir nihayetinde.
Her satırında hayal etme gücünü artırıyor .Olağandışı varlıkları zihninizde canlandırırken keyif aliyorsunuz. Fantastik edebiyat adına güzel bir eser olduğunu düşünüyorum. Bastianın içine girdiği o dünyanın kapıları ardında klişeler kırılıyor, okuru hayal etmeye zorluyor..
-“bu başka bir öyküdür başka bir zaman anlatılmalı” cümlelerinin ardından o kahramanlara yeni maceralar biçiyorsunuz..Herkese tavsiye ederim.
bana kalırsa gercekten güzel seyler çıkartan birisi varsa oda MİCHAEL ENDE’dir.. ben MİCHAEL ENDE’ nin ilk MOMO adlı kitabını okudum tek kelimeyle harikaydı.. o qünden sonra MİCHAEL ENDE nin kalbimde baska bir yeri vardr.. tek üzüntüm…böyle qüzel yazan bir yazarın az kitabını olması keşke daha cok kitabı olsada onlarıda okusam..bütün kitapları harika…en son BİTMEYECEK ÖYKÜ adlı romanını okudum..hala etkisindeyim…
Ben kitabı okudum… Çok da sevdim ama filmi bulamıyorum 🙁 Nereden izlediğinizi yazar mısınız?
Ben kitabı okudum gerçekten çoooooooooooook güzel =}
bu kitabı okumadım ama eminim MOMO kadar güzeldir MİCHAEL ENDE hayatımızdaki sorunları öyle güzel ele alıyorki karakterlere dönüştürmesi takdir edilir.gerçekten başarılı ve çook iyi bir yazar….:)
meraba ben bu kitabı okudum gerçeken mükemmmel okurken kendinizi bastianın yanına koyun.. mükemmel bişey 🙂