Siz de bir web siteniz olsun istiyorsunuz. Bu site ücretsiz olsun. Güzel olsun. Kolay kullanılsın. Türkçe olsun. Evet. Tüm bunları üst üste koyduğumuzda harika bir çözümümüz var, diyerek başlayalım.
Google dünya devi bir Internet firması olarak çok kolay site hazırlanması için birden fazla çözüm noktasını satın aldı. Bunlar arasında herkesin beğenip, tuttuğu araç Blogger oldu. Şimdi adım adım Türkçe arabirimle Blogger’dan kendi sitemizi açacağız.
1) ÖNCE GMAIL’DEN GOOGLE HİZMETLERİ İÇİN BİR POSTA KUTUSU OLUŞTURALIM.
Google oluşturduğu bir çok site ve hizmet için tek bir kullanıcı hesabını açmamızı istiyor. Bu hesabı açmak ücretsiz. Sistemin her noktası Türkçe. Haydi rahatlayın. Tahminen 10 dakika içinde sitenizi açmış olacağız. İnanın bana hem zevkli, hem kolay olacak. Başlayalım öyleyse.
a) İlk olarak www.gmail.com adresine girelim. Burası Google Mail giriş sayfası. Sağ altta Sisteme ücretsiz kayıt linki var. Tıkladığınızda hemen doldurabileceğimiz bir form gelir. Adımız, soyadımız, e-posta adımız (kullanıcı adı diye geçer). Bu e-mail adresi için ben aşağıda ornekblog seçtim. Dikkat ederseniz @gmail.com adresini kendisi veriyor. Bu e-mail adresini daha önce başkası almış mı anlamam için uygunluğunu kontrol et düğmesi var. Tıklayıp bakıyorum.
b) Evet. İlk yazan benmişim. Eğer yazdığınız isim, Ahmet, Can, Melissa, Ebru gibiyse emin olun başkaları almıştır. Lütfen soyadınızla kombinasyon yapın, ya da bir lakap kullanın. Daha sonra e-posta adresinize girmek için sizden şifre ister. En az 6 karakterli bu parolayı bir kısmı harf, bir kısmı sayı olarak girin. Lütfen şifrenizi doğum günü yapmayın. Kolayca bulunacak şeyler yapmayın. Şifreyi tekrar giriyoruz, doğru yazdığımıza emin olmak için, bilgisayar bizimse “Beni bu bilgisayarda hatırla” şıkkını işaretleyebilirsiniz.
Güvenlik sorusu, bir gün hafıza kaybına uğrarsanız (şaka yapıyorum, unutursanız 🙂 ) size parolanızı hatırlatmak için soracağı size özel sorudur. Aşağıda ilk öğretmenimin adını hayali bir isimle parolam öğrenilmesin diye yazıyorum.
İkincil e-posta ise şu anlama gelir. Eğer siz parolanızı unutur, hatırlatma sorusunu da bir türlü cevaplayamazsanız, diğer kullandığınız mesela Hotmail, Yahoo, Mynet, Superonline gibi bir başka posta kutusundan alınmış e-mailinizi buraya yazabilirsiniz. Parola o e-maile yollanır.
c) Bulunduğunuz yeri isterseniz seçin. Evet bir altta da güvenlik resmi var. Bu yamuk yumuk yazılan yazıların aynısını aşağıdaki kutuya yazmanız istenir? Peki neden? Hacker ve lamerların sistem kaynaklarını tüketmek için bir saniye binlerce sahte e-mail açmalarını önlemek için. Bu yazıyı bir insanın okuması ve elle yazması gerekir. Engelliler için hemen yandaki düğmede destek vardır.
Hizmet Şartları ile nasıl bir anlaşma imzaladığınızı okuyabilirsiniz. Daha sonra Kabul ediyorum. Hesabımı oluşturun düğmesine basın. Böylece her şeyi doğru yazdıysanız hem e-posta hesabınız, hem Google Hesabınız açılmış olacak.
d) Yeni gelen ekranda Gmail’in harika özellikleri anlatılır. E-mailler içinde bir konuyu arayabilme, mailleri arşivleyebilme, akıllı etiketlerle her e-maili kategorilere sınıflandırabilme, önemli e-postalara yıldız koyabilme ve sürekli artan posta kapasitesi. En son 2.8 GB ‘dı. Sağ üstteki Ben hazırım, bana hesabımı göster düğmesine basın.
e) Evet işte karşımızda Gmail posta kutusu. Şu anda buradaki işimiz bitti. Eğer bu e-maili yazışmalarımda kullanayım diyorsanız kullanın ancak çok önermiyorum. Sitenizde bağlantılı bir e-mail olduğu için yalnızca gerektiğinde ve güvenli noktalarda girerseniz parolanızın çalınma riskini azaltırsınız.
ARTIK BLOGGER A GİDİP SİTEMİZİ AÇABİLİRİZ. BU SAYFA ÇOK UZADI AŞAĞI DOĞRU GELİN YENİ SAYFADA DEVAM EDELİM. LÜTFEN DEVAMI İÇİN TIKLAYIN.
EPOSTA ABONELİĞİ İÇİN
Aşağıdaki formda e-posta adresinizi yazın, gelen e-postaya onay verin.E-posta aboneliği için e-posta adresinizi eklemeniz, aşağıdaki konuları anlayıp izin verdiğiniz anlamına gelir.
Lütfen okuyunuz. Temel olarak, siteden (Güneşin Tam İçinde) ve yazardan (Süleyman Sönmez) e-posta bülten almaya izin vermek anlamını taşır. Bu iznin temeli: okunacak yazılar, izlenecek videolar, dinlenecek podcastlar, fotoğraflar, tanıtılacak ürün, kitap, site, uygulama, yapay zeka, eğitim, gezi, teknoloji, anket gibi içerikler ve kampanyalar olabilir. Bültenin içeriğinde, bülten sponsorunun ürün ve hizmetine ait bilgi, link ve banner yer alabilir. Bülten e-posta sistemi substack isimli dünyaca çok bilinen, güvenilir e-posta sistemi tarafından gönderilir. E-postalar yeni bir e-posta dağıtım sistemine geçmek dışında üçüncü şahıs ve şirketlerle paylaşılmaz. İşleyiş gereği yurtiçi ve yurtdışındaki server sistemlerinden hizmet verilebilir. Spam gönderilmez. İstediğiniz noktada, tek adımla her e-postanın en altındaki "Unsubscribe" seçilerek üyelikten çıkılır ve siz tekrar e-posta abonelik formuyla veya bülten sayfasında üye olana dek yeni e-posta almazsınız. İlginiz için teşekkür ederiz.