Evet bilimsel amaçlı fotoğraf makinesi karıştırma: Bölüm üç!

Daha önce yıldırımın fotoğrafını çekmiştik, bir ara da su damlasını havada yakalamıştık. Şimdi sırada televizyon var.

tvnasilgosterir.jpg
Televizyonlarla ilgili çok anlatılan görüntü tarama ve ekran yenilenmesi enteresan bir konu olmasına karşın hep teknik kaçtığından bilmeyenlere anlatılması zorlu bir süreçtir.

“Ne yapayım?” dedim kendi kendime ve aklıma bir fikir geldi. Üç ayak üzerine fotoğraf makinemi kurup TV karşısına geçtim. Fotoğraf makinemin çekim hızıyla oynayarak bir çok hızda, saniyenin kısa sürelerinde ekranı çektim. Önce elime simsiyah ekranlar geçti. Nedenini biraz daha uzun bir aralıkta çekim yaptığımda gördüm. Sadece ince bir çizgi boyunca görüntü vardı.  Daha sonra pozlama süresini biraz daha uzattım. Evet doğru yoldaydıdım, artık ekranın belli bir bölgesinde görüntü vardı. Süreyi uzattıkça bildiğimiz görüntüye ulaştım. Eğer çok süratli bir şekilde ekranı çekerseniz ekranda görüntü olmuyor.

Neden böyle peki? Katot tüpü taşıyan klasik ekranlarda, elektron tabancası görüntüyü soldan sağa satırlar halinde ekrana bombardıman eder. Bir satır bitince alta geçer. Böylelikle saniyenin kısa bir aralığında görüntü oluşur. İnsan gözünde rahatsızlık verici bir durum olmaması için bunun katot ekranlar için saniyede 100, LCDler için 60 Hz olması yeterli.

Evet ilginç değil mi? Bizden hızlı gören bir canlı, belki bir sinek bilmiyorum ama TV ekranında hiçbirşey görmüyor olabilir. 🙂

Aşağıda ayrı ayrı çektiğim fotoları animasyon şeklinde görüyorsunuz. Ekran taraması yaklaşık olarak böyle bir şeydir.

tvanimasyon.gif

EK BİLGİ ARAYANLAR İÇİN:
TV NASIL ÇALIŞIR (İNGİLİZCE VE VİDEOLU)
http://electronics.howstuffworks.com/tv.htm

 

Lütfen şu sitelere de bakın.

Türkçe
http://tr.wikipedia.org/wiki/Televizyon
http://www.bilim.org/forum/viewtopic.php?t=560

İngilizce
http://en.wikipedia.org/wiki/Television
http://www.lcdtvbuyingguide.com/lcdtv-whatisit.shtml
http://electronics.howstuffworks.com/plasma-display.htm



EPOSTA ABONELİĞİ İÇİN

Aşağıdaki formda e-posta adresinizi yazın, gelen e-postaya onay verin.


https://suleymansonmez.substack.com/
E-posta aboneliği için e-posta adresinizi eklemeniz, aşağıdaki konuları anlayıp izin verdiğiniz anlamına gelir.
Lütfen okuyunuz. Temel olarak, siteden (Güneşin Tam İçinde) ve yazardan (Süleyman Sönmez) e-posta bülten almaya izin vermek anlamını taşır. Bu iznin temeli: okunacak yazılar, izlenecek videolar, dinlenecek podcastlar, fotoğraflar, tanıtılacak ürün, kitap, site, uygulama, yapay zeka, eğitim, gezi, teknoloji, anket gibi içerikler ve kampanyalar olabilir. Bültenin içeriğinde, bülten sponsorunun ürün ve hizmetine ait bilgi, link ve banner yer alabilir. Bülten e-posta sistemi substack isimli dünyaca çok bilinen, güvenilir e-posta sistemi tarafından gönderilir. E-postalar yeni bir e-posta dağıtım sistemine geçmek dışında üçüncü şahıs ve şirketlerle paylaşılmaz. İşleyiş gereği yurtiçi ve yurtdışındaki server sistemlerinden hizmet verilebilir. Spam gönderilmez. İstediğiniz noktada, tek adımla her e-postanın en altındaki "Unsubscribe" seçilerek üyelikten çıkılır ve siz tekrar e-posta abonelik formuyla veya bülten sayfasında üye olana dek yeni e-posta almazsınız. İlginiz için teşekkür ederiz.


7 YORUMLAR

  1. Ya lütfen açıklamasını istiyorum, yarına yetişmesi gereken ödevim var lütfennn (Televizyon nasıl çalışır) lütfeeen 🙂

  2. @hayat lütfen araştırmaya hazır ol. Biliyorum öğretmenler ödev verir ve öğrenciler bir yerden alıp yapıştırıp not alırlar. Ancak böyle büyük bir işi başarmanız mümkün değil.

    Ortalama bir insan olmak sizin kaderiniz değil. Bakın daha bir üst mesajda İdil’e hem Türkçe hem İngilizce, hem video bağlantılarını verdim.

    Eğer dikkatle bakmıyorsak emin ol sana buraya yazsam da, televizyonun nasıl çalıştığını anlamazsın. Sadece kopyalar ve yapıştırır ve öğretmen ne diyecek onu düşünürsün.

    Ben de yılların öğretmeni olarak sana diyorum ki verdiğim sitelere gir ve oku.

    Düşün, öğren araştır. Hiç merak etmiyor musun? Kendin için araştır.
    Bu ülkenin araştıran insanlara ihtiyacı var. Hiç zorunluluğum olmadığı, bana kimse zorla söylemediği halde televizyonun fotoğrafını çekmek için saatlerce okudum ve denemeler yaptım. Bunu buraya yazma sebebim belki birilerinin içine ilham gelir bilimsel merak uyanır diye.

    Ben öğretmeniniz olsam kime iyi not verirdim biliyor musunuz?

    Kalkıp mahalledeki TV tamircisine giden, onunla röportaj yapıp parçaların ne işe yaradığını soran, fotoğrafını çeken ve bunu ödev olarak sunan öğrenciye not verirdim.
    Fotoğraf makinem yok demeyin, bir cep telefonu ile çekim yapıp bir internet kafede bile basabilirsiniz.

SİZİN DÜŞÜNCENİZ NEDİR?

Yorumunuzu yazınız
İsminizi Yazınız