Çok güzel demeliyim. Aşağısı kurtarmaz. Bu sitede ücretsiz verilen kaynaklar öğrenmeye meraklı herkesin işine yarayacak gibi.
Planetarium :
Gezegenleri ve özellikle yıldızları yani gökyüzünü, elinizde bir teleskopla dışardaymışsınızcasına gözlemenizi sağlayan dev küre şeklinde binalardır. İçine girildiğinde gökyüzü yerine kubbesi içine yıldızları yansıtırlar. Siz, ekvatorda, kutup bölgesinde olsanız veya güneş olmasa o anda gökyüzünde göreceğiniz yıldız haritasını incelersiniz. Hatta binlerce yıl öncesini ve sonrasını. Gerçekten olağanüstüdür. Ülkemizde özellikle Deniz Kuvvetleri’mizde ve bazı özel kuruluşlarda bulunur. Yurtdışındaysa ne kadar çok olduğunu anlatmak bile istemiyorum. İçine girme ve gözlem yapabilme şansına eriştiğim için Planetarium’ların olağanüstü olduğu rahatlıkla söyleyebilirim. Hele hele elvatorda ve kutupta görünen gökyüzü ile yıldızların tam ufukta ve kafanızın üstünde doğup batmaları inanılır gibi değil. Görmesem aklıma bile gelmezdi.
Aşağıdaki link bilgisayar ekranında bu cihazın bir kısmını simule etmenizi sağlıyor. Daha önce Celestia programından bahsetmiştim. Daha fazla ilgilenenler bu konuyu okuyabilirler.
http://www.neave.com/lab/planetarium
Flash Earth:
Bu site Google Earth ve MSN Virtual Earth verileriyle bütünleşik ve hızlı bir görüntüleme yapıyor. Kullanımı oldukça iyi.
http://www.neave.com/lab/flash_earth/
Moon Spin:
Ayın karanlık tarafı dünyadan görünmez. Her çocuk okulda bir süre sonra sorar. “Neden Ay’da kendi çevresinde dönmüyor? ” Öğretmen “Dönüyor” der. “Öyleyse neden hep aynı yüzünü görüyoruz?” “Çünkü..” diyerek dönüş hızıyla dünyanın çevresinde dönüşünün aynılığını anlatır öğretmen. Yıllardır bana çok garip gelir. Aşırı hassas bir tesadüf gibi. 🙂 Ama görmek için çok hoş.
http://www.neave.com/lab/moon_spin/
EPOSTA ABONELİĞİ İÇİN
Aşağıdaki formda e-posta adresinizi yazın, gelen e-postaya onay verin.E-posta aboneliği için e-posta adresinizi eklemeniz, aşağıdaki konuları anlayıp izin verdiğiniz anlamına gelir.
Lütfen okuyunuz. Temel olarak, siteden (Güneşin Tam İçinde) ve yazardan (Süleyman Sönmez) e-posta bülten almaya izin vermek anlamını taşır. Bu iznin temeli: okunacak yazılar, izlenecek videolar, dinlenecek podcastlar, fotoğraflar, tanıtılacak ürün, kitap, site, uygulama, yapay zeka, eğitim, gezi, teknoloji, anket gibi içerikler ve kampanyalar olabilir. Bültenin içeriğinde, bülten sponsorunun ürün ve hizmetine ait bilgi, link ve banner yer alabilir. Bülten e-posta sistemi substack isimli dünyaca çok bilinen, güvenilir e-posta sistemi tarafından gönderilir. E-postalar yeni bir e-posta dağıtım sistemine geçmek dışında üçüncü şahıs ve şirketlerle paylaşılmaz. İşleyiş gereği yurtiçi ve yurtdışındaki server sistemlerinden hizmet verilebilir. Spam gönderilmez. İstediğiniz noktada, tek adımla her e-postanın en altındaki "Unsubscribe" seçilerek üyelikten çıkılır ve siz tekrar e-posta abonelik formuyla veya bülten sayfasında üye olana dek yeni e-posta almazsınız. İlginiz için teşekkür ederiz.
İlginç.