Yıllardır teknolojinin içinde olan okuyan yazan birisi olarak Türkiye’nin en çok okunan gazetelerinden Hürriyet web sitesinin daha ileriye gitmesi için detaylı bir analiz çıkardım. Bunların bir kısmı hemen yapılabilir, kimi öneriler için kullanıcı adım adım eğitilip alıştırılmalıdır, kimi yatırım getirir, bazıları ise son derece basit ama etkilidir.
Hürriyet Web Sitesi Nasıl Olmalı?
- Yazılar şifrelenmemelidir. Şu an makalelere gidip bir yazıyı alıp başka yere kopyaladığınızda karşınıza anlamsız karakterler geliyor. Elbette bu Google aramaları için de olumsuz siteden faydalanmak isteyenler için de. Hedeflenen, yazıları izinsiz alan siteleri engellemek ama bu onları durdurmuyor aşılması kolay bir teknik çünkü. Sadece site web standartlarının dışına çıkmış oluyor ve ortalama kullanıcı istediği bilgiyi yedekleyemiyor, alıntılayamıyor.
- Düzgün bir SEO (Arama Motoru Optimizasyonu) mekanizması çalıştırılmalı. Mesela başlıkta sadece Hürriyet değil başlık, konu adı yer almalı. Her sayfada ilgili konunun anahtar kelimeleri yer almalı. Şu anda Habertürk’ün ilk sayfada çıkan haberleri gibi haberler ilk sayfada çıkmalı. Google’da yıllardır arama yapıyorum ama hiçbir konuda Hürriyet’i ilk sayfada görmüyorum.
- Editörler link vermenin ne demek olduğunu artık öğrenmeli! Şüphesiz biliyorlardır. Ancak kullanılmadığı için bu şekilde yazma ihtiyacı hissettim. Web gazetesinde, basılı versiyondan farklı olarak dış linkler ve akışkan linkler verilebileceğini örneğin bu sitedeki snap gibi bir ismin üstüne gelince haberdeki kişileri tanıtan mini pencereler açılabileceğini anlasınlar.
Örneğin haber bir siyasetçi üzerine ise kişinin adının üstüne gelince ufak resmi ve kısaca kim olduğu ve hakkında diğer haberlere gitmek için ve o habere konu olan olayın videosu varsa tıklanabilmesi için link olsun. Bu linki dileyen ziyaretçi kapatsın. size bir örnek vermek istiyorum canım Atatürk konu ise lütfen bu cümledeki Atatürk kelimesinin üstüne gelin açılan pencereyi göreceksiniz. - Hürriyet websitesi için özel yazıtipi tasarlatsın. Bir font tasarım uzmanı ile anlaşılsın ve font yaptırılsın. Bu font gerek resimlerin içinde gerek başlıklarda sifr denilen web tasarım teknikleri ile ana başlıklarda kullanılsın. Böylece başlıklardaki görsel kabalık estetiğe ve uyuma dönüşsün.
- Mobil cihaz desteği öne çıksın. Artık cep telefonları, Iphonelar minik netbooklar günlük hayatın içinde yer alıyor ve insanlar sitelere bunlarla giriyor. Bir gazete girilen cihaza en uygun arabirimle sunulmalıdır. Plazma/LCD bir TV den Internet’e bağlanan kullanıcı da buna uygun görüntü görmeli.
- Vatandaş Medyası. Vatandaşın oluşturduğu içerik ile haber aynı sayfada olsun. Diyelim bir acil olayı anlatıyorsa haber, haber merkezine gelen ceplerden çekilmiş kısa videolar aynı sayfada gösterilsin ve bunun için vatandaşa telif ödensin. Örneğin bir yerde bir olay mı oldu? Hemen konu gazeteye girsin ve bölgede olan vatandaş anında videosunu cepten belli bir numaraya yollasın (Özellikle 3G ile giderek sıradanlaşacak bu olay şimdiden hazır olmalı)
- Haberlerin altına tuttum / like benzeri bir düğme gelmeli. Ayrıca haberlere oy verilebilmeli.
- Basılı gazetenin birebir kopyası en azından önceki günler için tümüyle ulaşılabilir olmalı. Bu dijital versiyondan farklı olarak sizin özellikle eklere tam olarak ulaşmanızı sağlayacaktır. Çoğu zaman eklerin haberlerini sitede bulmak çok zor oluyor. Arşiv tarama için de anlamlı olacaktır.
- Doğan grubunun tüm sitelerinde aynı haberler olmamalıdır. Milliyet sitesine giren Hürriyet’teki haberin aynısını bulmamalı. En azından konunun işlenişi farklı çizgilerde olmalı.
- Erotik (!) denebilecek kadar kadın görüntüsünü kullanan, basılı gazetede yer almayan haberler için, magazin bölümü aktif edilmelidir. Ana sayfadaki eğilim bu yönden habere kaymalıdır. Sadece ana sayfadaki bu haberler nedeniyle Hürriyet web sitesini okumayanların milyonlar olup olmadığı bağımsız anketlerle ölçülsün.
- Hürriyet basılı sayfaların yarattığı sayfa sınırlarının Internette olmadığı, çok çok uzun dosya konularının hazırlanabileceği anlaşılsın. Böylece bir konuyu neredeyse kitap gibi detaylı anlatan dosya konuları bilgi almak isteyen okura sunulsun.
- Yüzlerce genç köşe yazarına istedikleri konuda yazabilecekleri başlıklar açılsın. Ama bunlar blog tarzı değil yine haberciliğin etik ve titizliğinde ve nesnelliğinde olsun.
- Reklam sistemi cinsel destek fantezi ve turizmden öte içerikle dolsun. Reklam körlüğünü önlemek için banner reklam yerine ciddi ürün tanıtımları olsun. Biz bilgisayarcılar bunu bilgisayar dergilerinden biliriz. Artı ve eksileriyle dürüstçe tanıtım yapan editörler olsun.
- Özellikle haber galerilerindeki tüm resim ve fotoğraflar için izin alınsın ücreti ödensin. Orijinal içeriğe link verilsin. Ve belli haberlerde Copyright değil Creative Commons kullanılmaya başlansın. Bu özellikle rahatsızlık veren bir durum. Hürriyet kendi haberleri için izinsiz kullanılması halinde yasal işlem yapılır derken başka sanatçıların binlerce fotoğrafını kaynak bile belirtmeden kullanılaibliyor. Örneğin worth1000.com sitesinin galerilerinden.
- En önemlisi sıkı durun, Hürriyet okurlarına kuponla Amazon Kindle versin. Böylece okurları gazeteyi gerçek anlamıyla online okusun ve bu Kindle ile kağıt basım masrafları azaltılsın. Ayrıca Amazon Kindle ın ekranında görünen reklamlardan Hürriyet gelir elde etsin ve Kindle’lar çok az kuponla ya da ücretle satılsın.
- Yıllar önce açılan ve sonra kapatılan Hürriyet Bilim yeniden ve sağlam bir bilim kuruluyla açılsın ve şu Tübitak Bilim Teknik rezaletine alternatiflerden olsun.
- Ayşe Arman’ın cesaretinde ve doğallığında gündelik yaşamı yazacak yazarlar öne çıkarılsın.
- Gazetenin öğretme misyonlu bölümleri olsun. Örneğin her sayfanın en altında bari bir şey koyalım diye konulan reklam bannerlarının vb. yerine diyelim her girişinizde değişen bir kültürel özet bilgi bunları biliyor musunuz veya yabancı dildeki bir cümlenin Türkçe açıklaması olsun. Böylece insanlar her girdiklerinde ufak bir genel kültür bilgisi alsın.
- Dış dünya haberlerinin sayısı arttrılsın. Örneğin CNN sitesine girdiğimizde o tüm dünyayı kucaklayan her yer ve her insan bizi ilgilendirir hissini güçlendirecek kadar dünya haberciliği yapılsın.
- Sabah gazetesi web sitesinde olduğu gibi gerek engelliler, gerekse dinlemek isteyenler için otomatik çalışan sesli haber okuma sistemi kurulsun. Bu sistem Türk yapımı ve Bilişim Rüzgarı’nda tanıtımı da yapılmıştı. Böylece istenirse Podcast istenirse başka bir işle uğraşılırken haber dinleme yapılabilsin.
- Tüm haberlere Akıllı işaretleme sistemi gelsin. Örneğin şiddet içerir, şu yaştan yukarısı içindir gibi. Böylece kafası kesildi, gitar kutusuna konuldu haberini öğrencilerim de yanlışlıkla okumuş olmasın.
- Hürriyet sitesi için de kupon verilsin. Şöyle ki dijital üye olan ve belli adette ziyaret eden yorum yazan puan veren kişiler günlük gazete almış gibi emaillerine sanal kuponlar gelsin ve bazı haklardan yararlansınlar.
- Gazetenin wiki bölümleri olsun. Belli bir uzmanlık dalında haberler bu wikilere eklensin. Böylece arşivde kuru kuruya sayfa aramaya benzeyen bilgi avcılığı günümüzün web 2.0 teknolojilerine uygun hale gelsin.
- Haberlerde etiket / tag kullanımı etiketleme öne çıksın. Daha sonra belli konuları ararken bu kolaylık sağlayacaktır. Milliyet sitesindeki okurlara tag verme teşviki çalışmaları Hürriyet’e de taşınsın.
- Üyeler haberlerin yanına not alabilsin. Ve haberlerin belli yerlerinin altını çizebilsin. Tekrar geldiklerinde o haberi kendi notlarıyla tekrar görebilsin. Ve notlar ayrıca kendi üyelik sayfalarında olsun.
- Üyeler sayfadaki tüm öğelerin yerini değiştirebilsin. İstedikleri yere taşıyabilip kapatıp açabilsin. Bir dahaki gelişlerinde hazırladıkları düzende görsün ve ilgilendikleri başlıklar istedikleri kadar arttırılabilsin.
- Site navigasyonu / gezinme menüsü soldan üste alınsın. Newsweek ve CNN gibi alanlarında lider medya kuruluşlarının navigasyon sistemi esas alınsın.
- Canlı yayınlar sitedeki haberlerle entegre olsun. Videolar ve foto galeriler ayrı sayfalarda açılmasın.
- Sayfa gösterimini kabartmaktan başka işe yaramayan sayfanın kendi kendine yenilenmesi / refresh tekniği yerine AJAX teknikleri ile ilgili alan Flash şekilde güncellensin.
- Belediyenin durakları ve Alışveriş merkezlerinde belli yerler kiralansın ve çok sağlam kiosklar içinde Hürriyet gazetesi dijital olarak okutulsun. Yani durağa gelen kişi otobüs beklerken dokunup bir haberi okuyabilsin. Dokunmatik ekranla haberler arasında hızla gezebilsin. Örneğin Dolar, Euro kurları ve anahaberler buradan geçsin.
- Okunmuş gazeteleri geri toplamak için gazete bayilerine geri bırakma kampanyası başlatılsın. Her gün gelip satılamayan gazeteleri geri alan kamyonlar bu okunmuş önceki günlerin gazetelerini de alsın. Hem çevre korunsun hem ekonomi.
- Son olarak çabuk olunsun. Ne teknoloji, ne ekonomik kriz kimseyi beklemiyor. Ve onlar yapmazsa emin olun rakipleri yapacaktır. Burada yazdıklarımın efektif görünenlerinin kısa sürede yapılmış olduğunu duyacaksınız, göreceksiniz. Her zamanki gibi bizden bahsedilmeden :)
Süleyman Sönmez 25 Mart 2009
Süper. Keşke yapsalar.
Her şeyden önce, sitede haberden başka her şey olduğu için okumuyor, ziyaret etmiyorum. Sadece yazarlar kısmını sık kullanılanlara ekleyip ana sayfaya girmeden kim ne yazmış diye bakıp çıkıyorum.
Bence Türkiyede rahat bir şekilde okunabilen bir gazete henüz yok, Internet ortamını kast ediyorum. Yabancı sitelerden de en rahat takip edilen site sanırım http://www.CNN.com
Oldukça kapsamlı ve (beni) heveslendirici bir inceleme olmuş. Evime girdiği halde bilinçli olarak yıllardır okumadığım, ancak işim düştükçe sadece Şükrü Kızılot’un yazılarını taradığım bir gazeteyi bir de önerileriniz gerçekleştirildikten sonra görmeli.
İşte Iphone desteği geldi. (5. maddede bahsetmiştim)
http://www.hurriyet.com.tr/teknoloji/11285514.asp?gid=229
Hocam bende Hürriyet’i netten takip ederim. Benim en çok rahatsız olduğum şey çıplak kadınların (10.madde) foto galerilerini insanın gözüne sokmaları. Sonuçta haber okumak için giriyoruz ama her yerde boy boy resim galerisi linkleri var. Okulda boş anda haber okumak için Hürriyet’i kullanmamam da bu yüzdendir!
Bunların hepsi yapılsa 30, 31. maddeler hayal olsa da en azından site için olan maddeler… İnanılmaz olurdu, neden böyle bir sitemiz yok ya da neden bu işlerin başında olanlar bu şekilde düşünmüyor da, hep güzel fikirleri olanların elinde imkanlar olmuyor…
Hürriyet bunların hepsini yaparsa bizim sitelerimize ziyaretçi gelmez ki:)
Uzunyol neden gelmesin? Mesela bu sitede yazdığım neredeyse hiçbir şey Hürriyet’te yok. Her yayın organı kendi çizgisini ve okurunu beslemeye devam edecektir :)
Çok haklı gözlemler yapmışsınız.
Bende hürriyet ekibiyle bu konuları görüşmeyi planlıyordum.
Öncelikle neden Hürriyet? Bunu sormak isterim.Bence şu an ülkemizde Hürriyet Gazetesinden daha çok gelişmeye ihtiyacı olan gazete siteleri var.Mesela Taraf gazetesinin web adresine bakarsak, ne kadar sade ve zevksiz bir tasarım olduğunu görebiliriz.Şahsen bu güne kadar oldukça ilginç detayları cesurca ortaya koyan ve yakın bir zamana kadar web sitesine bir tek reklam bile alamayan bu gazete için oldukça detaylı bir analiz çıkarabilirdiniz.
Alper bey, taraf gazetesinin gelişmeye ihtiyacı olabilir evet. Fakat sitenin tüm özellikleri bir Hürriyet gibi olsa dahi, o sitenin siteye reklam alabileceğinden şüpheliyim.
Yani taraf com tr nin gelişemiyor olması web tasarımcısı Hasan Çağrıcı ‘nın hatası değil. Gazetenin kendi kimliğidir. Aynısı Cumhuriyet içinde geçerli.
Genede cumhuriyet biraz daha düzenli, çünkü taraf sitesini 1 tek kişi hazırlamış görünüyor, cumhuriyet ise “yörenet” isminde bir firma tarafından düzenlenmiş. Hürriyet’in ekibi daha gebiş ve daha profesyonel bu kesin.
Ayrıca en iyi gazete sitesi sanırım sabah.com.tr.
Firefox gibi büyük bir kullanıcı kitlesine hitap eden bir web tarayıcının bu sitede verimli çalışmaması tam bir fiyasko.Yorumlara yapılan oylamalardan sonra tüm Firefox pencerelerinin yorum onay ve teşekkür penceresi boyutuna küçülmesi gıcıkötesi.Sekme olayı ile hızımıza hız keyfimize keyif katan firefoxta hürriyet linklerine sağ mouse yapıp yeni sekmede aç demek sorunlu oluyor.Sanki açamyın der gibi yapmışlar.
Magazin ve artık cılkı çıkacak kadar magazin bence çok kötü.Yalancı misyon yüklenen bir gazete konumuna düşüyor Hürriyet.Zaten Erdoğan ve Doğan’ın birbirlerinin sırtını sıvazlaması döneminde gözümden 78 kere düşmüş,iktidar yalakası dönek bir gazete idi.Şimdi imaj tazelemeye uğraşsa da bu sansürcü gerici adamları iktidara taşıyan önemli bir kilometre taşı olduğu için artık sevmiyorum.Özetle özetle milletin baldırını bacağını frikiğini ana sayfasında haber yapmak yerine,imaj tazelemek için biraz daha misyon yüklü,biraz daha toplumu yönlendirecek haberler yapması ŞART
Selam ve saygılarımla
Sevgili arkadaşım bence yazdığın şeyler çok yuvarlak içinde birçok stratejik hatalar barındıran şeyler. 8 yılı aşkındır piyasada internet işleri yapan birisi olarak blog sitesi kafasıyla hazırlanmış bir çok öneri görüyorum. Örneğin
– Bu ülkede youtube vb. kapatılmış site sayısına bakarsan kullanıcıya rahat içerik ekletmek hurriyet.com.tr için intihar etmek gibi bir şey. Genelde sizler yabancı sitelerde rahat rahat yazıyorsunuz ancak hergün milyonlarca ziyaretçi olan hurriyet PKK’lısından sapığına kadar kullanıcıya rahatça içerik girdiremez. Örneğin http://www.sendeyolla.com yapmışlar, kullanıcıya haber gönderme mekanizması anasayfa linkleri var. Ayrıca haber spekülasyona açık bir konudur. Kullanıcıya haber yaptırırken kötü niyetlileri nasıl ayırt edersin. Gerek şirketler gereksede kişisel konularda.
Ayrıca bana göre kullanıcı katılımının en çok olduğu site adamlar epey başarılı. Yorumcuları , sendeyollası, yazarkafesi var adamların bunları biliyormusun.
– SEO yapsınlar diyorsun. Adamlar zaten her haber başlığı haber detay sayfalarında title’a koymuşlar ve google’ın düzgün indexlemesi içi H1 kullanmışlar. Ayrıca sitenin PR’ınada dikkatini çekerim 8 . SEO yapmayan bir yer bu PR düzeyine ulaşamaz. Ayrıca ben bir çok konuda searchte hurriyeti ilk sıralarda görüyorum.
– Haberlere akıllı işaretleme diyorsun günlük haber akışından neyi hangi kategoriye nasıl sokabilirsin bunlar subjektif değerlendirmeler hiçbir mantığı yok söylediğinin.
– GAzete tarafından söylediğin kağıt baskı olmasın noktasını ancak sizler bloglarınızda yapabilirsiniz, hürriyet gazetesi bildiğim kadarıyla yıllık yüzmilyonlarca dolar kazanıyor. Şu an Türkiye’deki Türkçe internet sitelerinin toplam 1 yıllık toplam reklam kazançları 50 milyon doları geçmiyor biliyormusun. Bunlar 5-10 yıl sonra internet kazançları arttıkça yapılabilecek şeyler ve senden önce o şirkete eminimki onlarca satıcı gidp gelmiştir bu dediğin şeyleri satmaya çalışan.
– Sayfa ajax ile açılsın diyorsun, şu an internet hakim olan display reklamcılığı sayfa gösterimi üzerinden çalışıyor. internet reklam pazarı olgunlaşmadan ajax kullanmak harakiri yapmaktır.
– Geri kalan içerik ile ilgili konularda bende katılıyorum ama onlarda sitenin kazandığı parayla alacağı kadro ve elemanlarla yapılabilir dediklerin kolay işler değil çünkü Türkiye’deki tüm internet siteleri büyük bir kağıt gazete kadar para kazanmıyor.
Kenan Bey sözlerinizden sanki Hürriyet tasarım ekibinden biri olduğunuzu çıkardım. Değilseniz bayağı iyi bilgi sahibisiniz demektir.
Öncelikle cevaplarınıza tek tek baktığımda bir savunma havası var. Buna gerek yok. Sitedeki yazının amacı suçlamak değil daha ileriye gidebilmesi için önerileri getirmek. Uygulanabilir olanlar uygulanacaktır.
Diğer eleştirilerinize gelince sadece gülümsüyorum. CNN haberlerinde vatandaş medyasına kaç yıldır yer veriyor. Koyarsınız 10 tane editör vatandaşın yolladığı içeriği doğrular ve ayıklarlar. Elbetteki herkesin her dediği yayına girmez ve girmemelidir.
SEO ile PR aynı şey değildir. Bilmemenize çok şaşırdım. Örneğin PR değeri 0’a düşürülmüş ve hileli SEO yapan siteler her gün binlerce ziyaretçi alabilmektedir. Tersi olarak bizim gibi PR 5 siteler istediği kadar link alsın ödüller alsın bu siteler kadar ziyaretçi alamayabilir. Aynı şey değil :) PR ayrııı SEO ayrıııı.
Eğer biraz gelecek görüşü ile okusaydınız “Amazon Kindle” denen dijital okuyucu üzerine dijital reklam alınabileceğini ve milyon dolarlık gelirlerden fazlasını kazanan bir Hürriyet’i nasıl kaçırmakta olduklarını da çözerdiniz. Ah ah. Sadece 5 yıl sonra bu yorumlara gülecek okurlar ve ne kadar haklı olduğumuzu da görecekler.
Sayfa Ajax’la açılsın demiyorum dikkat, Youtube, Facebook nasıl tam yerinde Ajax ile yükleniyor mesajları ile sayfanın bir kısmını yüklüyor ve kullanıcıyı sayfadan sayfaya boğmuyorsa bu yöntemle sayfalar düzenlenebilir. Üstelik her yenilemede reklamlar değiştirilip reklam gösterimi arttırılabilir diyorum.
Üstelik reklam gösteriminin hiçbir önemi yok reklam körlüğü var artık milyon kere milyon reklam gösterdik yerine, “kişiye özel reklam” anlayışı geldi haberiniz yok mu diyorum :)
Haberlerin işaretlemesi ve akıllı işaretlemeleri yapacak editörler bulunur ama belki de o editörlerden birisinizdir ve bu öneriler kabul edilir de iş yükünüz artar diye kaygılanıyor olabilirsiniz. Üzülmeyin bir çare bulunur :)
Bu yazıda yazdıklarım aslında orada olsaydım / olmak isteseydim (ama kesinlikle istemiyorum) yapacaklarımın onda biri bile değil. İnanın üstelik bu önerilerin katlarca fazlasını verecek çok insan tanıyorum. Yani alameti farika değilim süperman değilim. Sadece dünya trendlerini ve bundan bir iki sene sonrasını kolayca gören biriyim.
Ayrıca o pozisyonları veya Hürriyet’teki bir işi istemiyorum. Bu yazının amacı bu da değil. Satış kelimesi ile ima ettiğiniz gibi değil durum. Ben bir öğretmenim ve öğretmen olmaktan son derece mutluyum.
Dilerim altında başka bir niyet aramadan Internet yöneticileri de şu yazıyı bir okurlar. Dilerim.
Hürriyet, Milliyet gibi sitelerin çok okunması bi anlam taşımıyor gazetecilik adına. Alexa’ya girip baktığımızda gelen ziyaretçilerin çoğu adriana lima, eurovision, eurovision 2009 gibi anahtar kelimeler üzerine geldiklerini görüyoruz. Hürriyet ve Milliyet okurunun azımsanamayacak bir kısmı sadece magazin için siteyi ziyaret ediyorlar. Siteyi kalabalık bir ortamda açsan ilk anda yanlış anlaşılma ihtimalin bile var.
CNN, BBC gibi tanınmış medya organlarının sitelerine bakın, hiçbirinde böyle bir durum yok. Haa ben burda magazin haber yapmasınlar demiyorum ama anasayfada boy boy uygunsuz denebilecek fotoların yer almasıda ziyaretçi çekme politikasından başka bişey değildir.
Size gelince; Hürriyet ilgilileri bile bu kadar düşünmemiştir site hakkında:)