Tüm dünya bugün, 22 Nisan’da “Terra”yı yani güneş sisteminin üçüncü mavi gezegenini korumak için tedbirleri konuşuyor. Galaksinin uzak bir köşesinde yaşam açmış bir gezegende bir avuç insan olarak yaşıyoruz ve gezegenimizin doğum gününü kutluyoruz.

Earth Day dünya günü

Gezegenimiz uzaktan mavi bir bilye gibi yaşamla parlıyor. Binlerce kuşak insana ve milyonlarca canlı türüne ev sahipliği yapıyor.Gün ve gün dünyanın nefes alışlarını yakından duyuyoruz. Sayımız artıyor tüketimimiz artıyor. Gün geçtikçe çevre bilinci de gelişiyor. Yıkıcı bir yarış.

İnsan ve dünya ne zaman bölündü? Eller ne zaman koptu birbirinden. Teni topraktan gelen insan ne zaman düşman oldu anasına. Ve ne zamandan beri beton şehirlerinde yüzünü annesinden çevirmiş halde huzursuz ve perişan koşuyor bir yerlere. Durmadan düşünmeden yaşıyor işte.

EARTH DAY NEDİR?

1969 YILI VE ROMA KULÜBÜ RAPORU

İlk kez Dünyamızı korumak güzelliğini kutlamak için John McConnell tarafından San Francisco National UNESCO konferansında gündeme getirildi.

O yıllarda şaşırabilirsiniz ama ekonomik büyümenin sonsuz olacağı düşünülüyordu. Oysa “Roma Kulübü Raporu” denilen bir grup biliminsanı ve sanayicinin raporu durumun krize dönüşeceğini ve sanayii büyümesinin çevre felaketleri yaratacağı ortaya konduğunda hiç gerçekçi gelmedi. Hatta bir çok büyük politikacı bunun Amerika’nın gelişmesini önlemek isteyen yabancı ülkelerin bir taktiği olduğunu iddia etti.

1970’Lİ YILLAR

Nükleer denemelerin tüm hızıyla yapıldığı bir döneme karşılık geliyor. Dünyanın her yerinde nükleer denemelerin yasaklanması yıllar sürecek bir süreç alacaktı.

Geçen yıllarda çevre sorunları bu ölçüde işlenmiyordu. 1990’lu yıllarda tüketim ve üretim bandının mutlaka geridönüşüm yani “recycle” içermesine kara verildi. Böylece şehir çöpleri daha etkin ayrıldı. Metaller, kağıt ve türlü malzeme ayrıştırılıp tekrar kullanıldı.

Amaç en az çöp atık ortaya çıkarmak ve çöpte kaybolan metal ve kağıt yerine sürekli ağaç kesilmesini ve maden açılmasını önlemekti.

1990’LI YILLAR

Ozon Tabakası‘ndaki yırtık ve Chlorofluorocarbon gazlar gündeme gelmişti. Özellikle parfümlerden buzdolaplarına kullanılan pek çok kimyasal gazın dünyaya ciddi zarar verdiği anlaşılmıştı.

2000’Lİ YILLAR

“Küresel İklim Değişikliği” karbondioksit birikimi ve özellikle temiz / yenilenebilir enerji kaynakları, güneş enerjisi, rüzgar enerjisi, dalga enerjisi gibi alternatifler gündeme geldi.

Cihazların enerji koruma modu olması, (Energy Star standartları) otomatik bekleme / standby konumuna gelmesi aranır oldu.

Öyle ki Plazma TVler daha fazla enerji harcadıkları için LCD TV ler karşısında pazar kaybetti. Çünkü Amerikalı, Avrupalı ve Avustralyalı ailelerin Plazma TV tercihinin ciddi anlamda enerji krizi doğuracağı hesaplanmıştı. Aydınlatma için akkor ampüller yerine alternatif olacak yeni LED aydınlatmalar, fluoresan ampüller önerildi.

Kısacası dünya insanı 1969’dan beri çok büyük çevre felaketleri yaşadı ve yenilerinin yolda olduğunu kuraklığın, sellerin fırtınaların kapıda olduğunu farketti.

Bir kaç kişiyle başlayan gündem önce şehirlere sonra ülkelere yayıldı. Earth Day her geçen yıl daha büyük ölçekte bildirilerle ve küresel çevre eylemleriyle enerji tasarrufuyla devam etti.

Bu yıl ise en büyük çevresel sorun, gıda dağılımının dengesizliği. Enerji darboğazı nedeniyle hububat ürünlerinin petrol yerine ikame üretimde kullanılması bir anda bir gıda darboğazı yaşattı. Dünyanın pek çok yerinde ayaklanmalar ve açlık tehdidi başladı.

Earth Day için Google logoları
Tüm dünya bugün, 22 Nisan'da "Terra"yı yani güneş sisteminin üçüncü mavi gezegenini korumak için tedbirleri konuşuyor. Galaksinin uzak bir köşesinde yaşam açmış bir gezegende bir avuç insan olarak yaşıyoruz ve gezegenimizin doğum gününü kutluyoruz. Dünya Günü | Earth Day | 22 Nisan 2016
earthday09Earth Day, GoogleEarth Day, Google

Earth Day, GoogleEarth Day, Google

Earth Day, GoogleEarth Day, Google

Earth Day, Google

Neden Google logoları bu yazıda? Çünkü Google sadece şirinlik olsun diye değil gerçekçi çevre politikaları ile maliyetini on senede çıkaracak olmasına karşın tüm kampüsünü güneş enerjisiyle çalışacak hale getirdi. Tüm dünyada kağıt tüketimini azaltmak için onlarca ücretsiz online ofis aracı sundu. Kitapları tarayıcıdan geçirerek online kütüphaneler kurdu. Sayısız çevre çalışmasına destek verdi. Bence çabaları ve sosyal sorumlulukları takdire değerdir.

Youtube logosu
Earth Day, youtube

Tüm dünya bugün, 22 Nisan'da "Terra"yı yani güneş sisteminin üçüncü mavi gezegenini korumak için tedbirleri konuşuyor. Galaksinin uzak bir köşesinde yaşam açmış bir gezegende bir avuç insan olarak yaşıyoruz ve gezegenimizin doğum gününü kutluyoruz. Dünya Günü | Earth Day | 22 Nisan 2016

TÜRKİYE ALTERNATİF ENERJİLERE YÖNELMELİ

Lütfen şu makaleleri de okuyunuz.
Güneş Enerjili Stirling Motoru, Enerji ve Temiz Su Darboğazını Çözebilecek mi?
Güneş Enerjisi ile Yeni Dengeler
Piezo Elektrik | Kristallerden Enerji

Earth Day, Amazon

AMAZON KINDLE – ÇEVRE DOSTU KİTAP OKUYUCU

Dünyanın en büyük kitap satış sitesi olan Amazon geleceğe daha iyi bir dünya bırakmak için bu yıl ki Earth Day | Dünya Günü kutlamalarında dijital kitabı önerdi. Elde taşınabilen bu kablosuz ve kendisine kitap, gazete ve dergi yüklenebilen cihazın dünyadaki ağaç kesimlerini ve sanayinin artıklarını azaltacağı düşünülüyor. Aslında haklı bir görüş çünkü National Geographic 30 yıl sonra açtığı eski bir şehir çöplüğünde en az çürüyen şeyin dergi sayfası olduğunu ispatlamıştı. Bu plastikten daha korkunç bir bileşim demek.

Amazon’un ürünü buradan görünebilir.

Bu sitelere de lütfen bakın.

http://en.wikipedia.org/wiki/Earth_Day
http://en.wikipedia.org/wiki/John_McConnell_(peace_activist)
http://en.wikipedia.org/wiki/World_Environment_Day

Çevreye Duyarlılık için yapılabilecekler
http://www.gunesintamicinde.com/the-age-of-stupid-aptallik-cagi/
http://www.treehugger.com/files/2007/04/earth-day-recycle.php
http://www.treehugger.com/files/2007/04/earth-day-green-electronics.php
http://www.treehugger.com/files/2007/04/earth-day-green-cleaning.php
http://www.treehugger.com/files/2007/04/earth-day-bottled-water.php
http://www.treehugger.com/files/2007/04/getting_ready_f.php

http://www.gunesintamicinde.com/uygunsuz-gercek-iklim-krizi-an-inconvenient-truth/

The Age of Stupid

Çekül – Dünya Günü
http://www.cekulvakfi.org.tr/icerik/icerik.asp?sayfaID=148

TEMA Vakfı Dünya Günü
http://www.tema.org.tr/bizdenhaberler/arsiv/2004/22_Nisan_dunya_gunu.htm

Roma Kulübü Resmi Sitesi
http://www.clubofrome.org/

Limits to Growth Raporu
http://en.wikipedia.org/wiki/Limits_to_Growth
Limitli Büyümezsak Ne olur? Video
http://www.youtube.com/watch?v=hM1x4RljmnE

GÖKLER GİBİ KUŞATAN SEVGİ EKVATORU
Her meridyenin her saat diliminde,
Candan bir dostum olsun isterdim,
Tüm dünyayı saran bir sevgi
ve üstünde güneş batmayan bir kardeşlik gibi
Hem gecenin hem gündüzün tüm saatlerinde
El ele vermiş bir halka gibi.

Süleyman SÖNMEZ

7 YORUMLAR

  1. Bir de Earth Hour vardı, Türkiye’den pek katılım sağlayamadık.. Böyle eylemlere destek vermek gerek..

    Artık küresel ısınma etkilerini yaşayarak görüyoruz. Kuraklık, çok sıcak geçen günler..

    Umarım önlemler alınır ama ne kadar önlem alsakta Dünyanın sonu çevre felaketleriyle gelecek gibi geliyor bana..

  2. Hocam yine çok güzel bir yazı olmuş. Maalesef ülkemizde bu tarz konulara pek yer verilmiyor. Konuyu dağıtmamak için medyaya girmeyeceğim. En azından bizler interneti kullanarak yayabiliriz. Tıpkı sizin yaptığınız gibi.

    Söylediklerinize ek olarak bir de yağ konusu var. Yanlış hatırlamıyorsam 1 litre yağ atığı kanalizasyon yoluyla 1 milyon litre deniz suyunu kirletiyormuş. Yağın ayrışımı zor olduğu için aşamalardan geçse bile doğaya zarar veriyor. Evde atık yağ konusunda dikkatli olursak katkı sağlamış oluruz. Bu konuda daha çok katkı sağlamak istiyorsak sizi şu adrese yönlendirebilirim : http://www.albiyobir.org.tr

    Bizler çöpleri ayrıştırıp atmak bir yana çöplerimizi çevreye çok rahat atabiliyoruz. Etrafımızdakileri bilinçlendirerek kendi görevimizin bir kısmını yapabiliriz.

  3. Bu konuda söyleyecek çok şey var aslında ama canım ülkemde tabiatın kıymeti bilinmiyor…
    Japonları her konuda taktir ettiğim gibi bu konuda da taktir ediyorum. Çok uzun zaman önce öğrendim her önüme gelene de anlattım. Kızartma yağlarını suya karıştırmayıp sabun olarak kullandıklarını… Çünkü su arıtılırken en zor yağdan arınılıyormuç. Lütfen anneler, yengeler, ablalar, abiler kızartma yağlarını lavobolara dökmeyelim. En azından doğaya yardım etmede katkımız bu şekilde olsun… Güzel günlere….

  4. En azından bugün bir şeyler yapabilse her kişi, dünyadaki pek cok denge değişebilir… Butterfly effect! (Kelebek Etkisi) özellikle suları temiz tutabilmek için çevremizi bilinçlendirmemiz gerek. Benim dikkatimi çeken geçen sene yağışssız geçen kış ve boş barajlar sebebiyle bombardıman tutulan bizler ne oldu ne değişti de artık uyarılmıyoruz?

    Herkes hemen unuttu. Yine insanlar sokaklarda acaba sokaklarda araba yıkıyorlar. Sokaklarda boş akan çeşmeler görüyorum. LÜTFEN DUYARLI OLALIM DOĞA UYUMAZ!

  5. İlk okuldayken çevreci kartlarıyla ilçe bazında çevreci görevlisi kartları dağıtılmıştı bize.O zamanlar yani 90lı yıllarda çevremizin korunması faaliyetleri gerçekleştiriliyordu.Ama günümüzde çocuklara ve gençlere dünyamızın korunması gerektiğini belirten faaliyetler göremiyoruz.Hele hele günümüzde çevreye zarar verebilecek düzeydeyi LHC çarpıştırıcısının faaliyette olması dünyamız için bir tehdittir.Bu gibi tehditlerin azaltılması nükeller silah kullanımının yasaklatılması çabalarına girişilmeli ve gerçekleştirilmelidir.Doğa’yı yok ederek insanlar dünyanın ömrünü kısaltarak kendi yaşam alanlarınıda daraltmaktadırlar.Böyle anlamlı bir günde sitenizde bu yazıya yer verdiğiniz için çok teşekkürler.Saf ve temiz bir dünya için elele.

SİZİN DÜŞÜNCENİZ NEDİR?

Yorumunuzu yazınız
İsminizi Yazınız

Yorum onaylama sistemi etkin; yorumunuzun yayınlanması biraz zaman alabilir.