Bugün İstanbul’un gurur kaynağı olan Avrupa ayarındaki dev kitap market ALKIM’a rutin bir gezi düzenledik eşimle. Kadıköy sahildeki çok katlı kitap mağazaları, yıllardır bizlerin beklediği olaydı. Dağcılar gibi en üst kata asansörle çıktık ve bir kitaptan diğerine gittik. Ben kendi adıma iki kitap alabildim. Günün şanslı kitabı “Dijital Fotoğrafçının El Kitabı” oldu. Kutsal Photoshop yazarım (!) Scott Kelby’nin bu harika kitabına bakmadan edemezdim.
Size daha önce iyi aile babası, sempatik kilolu zeki ve onlarca kitabın harika yazarı Scott Kelby’yi tanıtmıştım. Lütfen bakınız. Her kitabı dakikalarca gülme krizine sokar beni. Safça yaptığı esprileri ciddiye alır yutarım ve benimle dalga geçmesini çok sevimli bulurum. Gerçekten doğal bir sevgisi ve heyecanı var. Eminim insan sevgisi ve samimiyeti olmasa işinde bu kadar iyi olamazdı.
Scott Kelby bir fotoğrafçı, Photoshop uzmanı ve kitap yazarı olarak geçirdiği yaşamında her zaman alçak gönüllüdür. Kendi adını taşıyan Photoshop fotoğraf düzenleme teknikleri olmasına karşılık gider o işi dünyada en iyi yapan kişiyi bulur. Konu her neyse sanki kendisi daha taze öğrenciymiş gibi, yazdığı notları göstermek için bir randevu koparır. Böylece o uzmanın ek bilgileri ve pratik önerileri hepimiz için harika ilaçlar olur.
Piyasada fotoğrafçılığı anlatan kitaplar halen negatif filmleri, karanlık odayı, banyoyu garip rötüş metotlarını, filtreleri ve acaip ışıklandırma aparatlarını anlatıyor. Hatta ışık ölçüm aletlerinden. Oysa artık dijital çağdayız. Neredeyse yoldan geçen çocukların bile cep telefonlarında fotoğraf çekme özelliği var.
Fotoğrafçılık halka inmiş durumda. Eskisi gibi film maliyeti yok. Dolayısıyla artık fotoğrafçılıkla ciddi ilgilenenler daha profesyonel makineler kayma eğilimi taşıyorlar.
Neden mi?
Olay yaratan, best-seller olan ve ödüller kazanan Dijital Fotoğrafçılar İçin Photoshop kitabının yazarı, “sayısal karanlık odayı” sonsuza kadar değiştiren adam, Scott Kelby, şimdi de dijital fotoğrafçılığın en önemli unsuruna el atıyor: günümüzün en iyi profesyonel dijital fotoğrafçılarının kullandığı hileleri kullanarak profesyonelce kareler nasıl çekilir (aslında sandığınızdan daha kolaydır), Net fotoğraflar için profesyonel ipuçları, çiçekleri profesyonelce çekin, profesyonel kalitede düğün fotoğrafları, profesyoneller gibi manzara çekmek, profesyoneller gibi spor fotoğrafçılığı, profesyonelce portre fotoğrafçılığı, sorunları profesyonelce atlatmak, dijital ortamın profesyonel kullanımı, profesyonel baskı ve işe yarar diğer şeyler, profesyonel seyahat ve şehir hayatı fotoğrafları “O Kareyi” çektiren fotoğraf reçeteleri
* DSLR denilen “dijital single-lens reflex” makinelere objektifler takılıp çıkarılır. Bunun artıları çok uzak çekimler için teleobjektif, çok minik şeyler için mesela böcek, çiçek için makro objektif, gündelik yaşam için 50 mm objektif, ya da çok geniş görüntülüme için farklı özellikli objektifleri takarak makinenin yetenekleri arttırılabilir.
* Alan derinliğidenen öndeki nesnenin odağın keskin bölümünü alıp arkadaki diğerlerinin uzaklık ve içeri doğru derinlik duygusunu bulanıklıkla kazandığı fotoğrafları çekmenizi kolaylaştırır. (Tam bu değil ama yeni başlayanlara en kolay tarifli anlatım oluyor)
* Hem objektif, hem diyafram, hem enstantane değerleri özgürce ayarlanabilr.
* Fotoğraf makinesinin elektronik ışık alıcı hücreleri daha yüksek çözünürlük değerine sahiptir. Yani üzerinde 10 Mp yazıyorsa SLR makinenin, bunu basit makinelerdeki 10 Mp ile kıyaslamayın bile :)
* Çok karanlık yerlerde ISO değerlerini müthiş yükseltip ışıksız çekim yapılabilir.
* Çok hızlı hareket eden bir sporcuyu, arabayı veya kuşu donmuş gibi jilet keskinliğinde görüntüleyebilir.
* RAW denilen ve sonradan fotoğrafçının hayatını kurtaran düzeltmeleri sağlayan formatta çekim yapabilir.
….
Daha bir çok ek özellik. Böylece profesyonel fotoğraf makinesi satın almak istediğinizde karşınıza ağırlıklı olarak Canon ve Nikon tarafından aslan payı alınmış bir pazar gelir. Bu markaların çok bol objektif çeşidi, aksesuarları ve uzmanları vardır.
Yeni başlayan insanlar içinse olay tam bir kabustur. Kurcalayarak içinden çıkılacak bir durum değildir. Çekim ekranında 1/640 ne demek? f:4.5 ne demek? Objektifi kaça getirirsem insan portreleri daha güzel çıkar? Tepeye neden ek bir flash alalım ki zaten flash var :)
Sorular soruları izler. Internette bir çok web sitesi var. Ama bana güvenin olayı anlamak sizi bayağı zorlayacaktır. Şu fıkradaki bahçesine inen bir uzaylıdan UFOsunu satın alan, ama onu uçuramayan şanssız Amerikalı gibi hissedersiniz.
Böylece kitaplar alır kursları takip edersiniz.
Uzun lafın kısası “Best of 2006 Amazon.com” seçilen bu kitabı hararetle tavsiye ediyorum. Müthiş güzellikte ve anlaşılır. Sorulara cevaplar ve pratik cevaplar içeren harika bir çözümdür.
Dijital Fotoğrafçının El Kitabı
Scott Kelby
Alfa Yayınları
ISBN: 975-297-817-7
KİTABI SATIN ALMAK İÇİN:
SCOTT KELBY RESMİ SİTESİ
http://www.scottkelby.com/
KİTABIN ORİJİNAL SİTESİ
http://www.kelbytraining.com/?page=product&id=54
Süleyman abi, kitapyurdunda daha uygun bir fiyata satılıyor. İstersen oranın linkini de verebilirsin.
http://www.kitapyurdu.com/kitap/default.asp?id=112332&sa=27705788&session=94938454288235116134&LogID=3930733
Ne bahtsız adamım az sonra biri 5 YTL ye aldığını söyleyecek :)
Açık söyleyeyim kitabı tam bir günde inanın tam bir günde okudum çok az bir kısmı kaldı.
Notlar aldım. Bazı şeyleri hemen denedim ve kafama takılan bazı soruların doğrudan cevabını gördüm.
Verdiğim para helal olsun Scott Abime ve kitabı ülkemize getirenlere !
Ama yine de kitapyurdu da güzel bir seçenek olmuş. Sürekli kitap tavisye eden biri olarak linklerimde alternatif olarak vereceğim.
Merhaba,
sitenizi dün tesadüfen internette Hdr fotoğraf çekimi hakkında bilgi ararken keşfettim.Ne kadar açıklayıcı bilgiler vermişsiniz bugüne kadar okuduğum en öğretici yazıları buldum sitenizde. Tavsiye ettiğiniz kitabı bende sipariş ettim.Amerika’da yaşıyorum ve burda fotoğraf bir tutku haline dönüştü bende.Size de bol fotoğraflı günler diliyorum.
sevgilerimle
Kerime Hanım, makalenin işinize yaramasına çok sevindim. HDR fotoğrafçılık yeni bir konu. Sitede yakında yine böyle şaşırtıcı az bilinen fotoğraf tekniklerini bulacaksınız.
Yazması ve teknikleri denemesi çok zaman aldığından bir süre sonra diyorum.
Fotoğrafçılık gerçekten müthiş bir tutku. Zamanın içinden kesitler almayı ve gördüğünüzü göstermeyi sağlıyor.
Bugün kitapyurdundan siparişini verdim. Öneriniz için teşekkürler.
Uğur cidden çok memnun olacaksın. Geçen bu sürede iyice okudum kitabı. Sayesinde aldığım aksesuarlar ve öğrendiğim teknikler fotoğrafçılığımı bir kaç adım ileri taşıdı. :)
Hocam kitaba başlayamamıştım. Canon Eos 350D almamla birlikte fotoğraf dünyasına aktif bir giriş yaptım. Çekilecek daha çok fotoğraf var.
Bu tür konularda çeviri kitapları pek iyi bulmuyorum, daha çok antrenman ile kendini geliştirmek bence daha mantıklı.
Flashoyun, bilinçsiz antrenman yapmak tehlikelidir. Mesela sporcular yanlış antrenmanla hatalı kas grubunu geliştirebilir, hatta bedenlerini sakatlayabilir. Çalgı çalanlar bir kere yanlış öğrendiler mi, yıllarca kursa gitseler hatalarını kolay kolay düzeltemezler.
Yani her işin temelini öğrenmek hızlandırır, forma sokar ve ileride oluşacak bir çok yanlış metodolojiyi engeller.
Ancak dediğim temeldir. Sanatta ilerlemek isteyen temeli aldıktan sonra tüm yardımcı değnekleri bırakıp düşe kalka da olsa kendi ayakları üzerinde yürümelidir.
Şahsen bunu yaptığımdan birçok fotoğrafçının aklına gelmeyen çekim teknikleri ve çekim sonrası işleme teknikleri buldum. Halen de buluyorum. Ancak tüm ekipmanları almak müthiş masraflı bir kısmını ileride yapmak ve anlatmak üzere erteliyorum :)
Hocam 2 cildi çıkmıs kitabın.
http://www.ideefixe.com/Kitap/tanim.asp?sid=G65ZBYTUDF1F2JXUTG7J
Merhabalar Süleyman bey
Tesadüfen sitenizi buldum ve çok beğendim . Elazığda yaşıyorum ve fotograf ile kendi çapımda uğraşıyorum. Bazı teknik çekim ve bilgilerden yoksunum yeni yeni araştırıyorum. Daha önce dia pozitif çekiyordum ama dijital devrim onu bitirdi. Dijital fotograf makineler aldı başını gidiyor oda yetmezmiş gibi bunlara ilave fotograf ile işgili programlarda habire mükemmele gidiyor. Yani artık fotograf benim eserimmi makinanınmı yada fotoshop un başarısımı bilmiyorum. Birde istanbulda şişli etfal hastanesinde asistan iken diapozitif çeker sonra onları refoya götür bir kaç gün sonra alana kardar heyecan ile beklerdim o dahamı keyifliygi bilmiyorum her şeyin çabuk elde edilmesi sanki kıymetini azaltıyor . Yada yaşlanıyoruz geçmişe özlem. Tekrar güzel bilgilendirmeleriniz için teşekürler yenilerini bekliyoruz